* * *
Każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra! A tak się składa, że jutro – 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Co zatem powiecie na delikatny sernik na zimno, bez cukru, jajek i pieczenia? Za to z białą czekoladą, lemon curd i zieloną galaretką. Myślę, że na letnie weekendy w sam raz!
Skład:
(forma o średnicy 18 cm)
(przepis na 6-8 osób)
200 g białej czekolady
1 kg twarogu 3 – krotnie zmielonego (tzw. z pudełka)
150 ml śmietanki kremówki 36 %
5 łyżek lemon curd
2 łyżki żelatyny + odrobinę wrzątku
1 opakowanie galaretki (np. agrestowa)
spód: 200 g herbatników zbożowych
garść orzeszków solnych
50 g masła
A oto jak to zrobić:
1. Kruche herbatniki wraz z orzeszkami kruszymy (najlepiej w malakserze). Dodajemy masło i mieszamy do otrzymania miękkiej masy. Całość przekładamy na dno formy i wygładzamy. Formę z kruchym spodem umieszczamy w zamrażalniku na 20 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i łączymy z twarogiem. Dodajemy lemon curd, ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przestudzoną żelatynę stopniowo łączymy z masą serową – do żelatyny dodajemy łyżkę masy i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z resztą masy.
2. Wymieszaną masę twarogową przekładamy na schłodzony spód, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu (zawsze lepiej trochę mniej wody dodać – będzie bardziej gęsta). Schładzamy, a następnie przelewamy na wierzch sernika. Całość ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
O mój Boże! Aż dech zapiera!
:*
Zosiu! Sernik wygląda obłędnie :)
Na jaką średnicę blachy jest podany przepis?
pozdrawiam
Dzień dobry! średnica 18 cm, ale można spokojnie na 23 cm:)
O matko! ;-)pięknie wygląda – ale jeszcze pewnie lepiej smakuje! :) cudo Pani Zosiu!
Dziękuję za odwiedziny! P.S. Żadna Pani – po prostu Zosia :P
Wspaniały sernik! wygląda jak tort (:
Zosiu,
Skąd wziąć lemon curd??
Zrobić, kupić, tylko gdzie?
podbijam pytanie
Ja podpowiem, że Zosia robiła już ten lemon curd w przepisie wielkanocnym:) podaję link
https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/przepisy-na-wielkanoc-wilgotny-sernik-z-biala-czekolada-i-domowym-lemon-curd/
Zdjęcia obłęd! Coraz lepsze-nie moge Się nadziwic.
Cos dla mnie (czytaj dla leniwych ;). Patrzac na zdjecia wydaje sie, ze potrzeba doktoratu, zeby zrobic ten sernik. Patrzac na skladniki I wykonanie, nawet ja dam rade! :)
http://www.allnnothing.com
Z pewnością dasz radę! :-*
Po raz kolejny przekopię dziś bloga w poszukiwaniu inspiracji na to, żeby nam odrobinę dogodzić .. ;-) Wierna fanka Zosinych tart.
:****** dziękuję za odwiedziny!
Najpiękniejsze zdjęcia sernika jakie kiedykolwiek w życiu widziałam! Toż to obraz a nie zdjęcie i te kolory … Zosiu gratulacje poczucia estetyki i znajomości fotografii!
łłłło Matko!
Zosiu, czy Ty nie przesadzasz? Z każdym postem taki efekt? wow, napatrzeć się nie mogę- zdolniacha!
Zosiu, jakie znów cuda nam tu prezentujesz! I zdjęcia jak zawsze tak dopracowane, że przeglądam Twoje posty po kilka razy! Kocham Twój blog i nawet jeśli nie każdy przepis testuję w swojej kuchni, to zaglądam, żeby popatrzeć na zdjęcia i podziwiać Twój perfekcjonizm :) Uwielbiam! :D
Droga Karino to dla mnie największa przyjemność jak zdjęcia się podobają :-)) Dziękuję z całego serca za wiadomość :*
Pani Zosiu, jak Pani to robi, że zwykły sernik może stać się arcydziełem?
Ta zielona galarteka! Te kolory! Ten smak! Zosiu szaaaacun!
trochę jajek jednak jest bo lemon curd ma jajka ;)
Wiem, że zupełnie nie na temat i być może zbyt osobiste pytanie (dlatego zrozumiem jeśli nie odpowiesz) ale czy zmieniłaś nazwisko po ślubie? Bo obok nazwy bloga jest Zosia Cudny. Ciekawość. Tylko ciekawość :)
Hahaha! Zosiu wraz z Gosią znalazłyście się na Plotku :D w ramach gotowania z firma Phillipiak i Anna Lewandowska :D tu link: http://www.plotek.pl/plotek/10,82573,18451550,anna-lewnadowska-je-sniadanie-za-50-zl-nieprawda-mowi-o.html?bo=1 a TY jesteś od 59 sekundy :D enjoy! :D Gosia chyba nie lubi gotować … :D
Witaj Zosiu :) Mam wrażenie,że przypadkowo galaretka Ci zbyt mocno stężała zanim przelałaś ją na sernik? :) I przez przypadek uzyskałaś najciekawszą pierzynkę z galaretki jaką widziałam !!! Może zrobiłaś to celowo ? Co mam zrobić jeżeli chcę uzyskać efekt taki jak Twój? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam :)
Droga Dario! Dziękuję za wiadomość ;-) Dokładnie tak, jak napisałaś w komentarzu. Sernik wraz z galaretką przygotowywałam późnym wieczorem i jednocześnie usypiałam córkę…. z tego wszystkiego zapomniałam o niej i zasnęłam. Myślę jednak, że efekt nie jest najgorszy ;-) Pozdrawiam ciepło!
I to mi się podoba :) Dziękuję za odpowiedź :) zabieram się za sernik i idę kłaść mojego synka ;)Może uzyskam podobny efekt ;) Pozdrawiam
:-)))
Sernik to jedno cudo, ale te zdjęcia? Aż na sam widok chce się jeść! Widać masz talent nie tylko do gotowania!
Zdjęcia i aranżacja piękne, ale sernik sam w sobie jakby trochę niedopracowany. Galaretka i masa całe w grudkach. Każdy ma czasem gorszy dzień, warto próbować do skutku, żeby na blogu pokazać coś dopracowanego od A do Z.
Pozdrawiam.
Dzień dobry :-) Dziękuję za odwiedziny i komentarz, ale tym razem muszę się nie zgodzić :) Proporcje i sposób mieszania żelatyny z masą serową jest dopracowany i w przypadku tego sernika nie było żadnych grudek. Polecam najpierw wypróbować :) Trzymam kciuki i pozdrawiam!
To smutne, że tak rzadko odpowiadasz na pytania odnośnie podpowiedzi jak wykonać dany przepis, bo instrukcje nie zawsze są dokładne… Owszem, dziękujesz w komentarzach osobom, które zachwycają się Twoimi zdjęciami, ale przecież nie tylko o zdjęcia tutaj chodzi. Oczywiście masz talent do fotografowania i nawet z pozoru nieudany i nieapetyczny sernik potrafisz przyozdobić mnóstwem kwiatów i od razu wygląda lepiej…ale zauważyłam, że wiele pytań pozostaje tutaj bez odpowiedzi…a komentarzy nie ma przecież na tyle dużo, żebyś nie dała rady na nie odpowiedzieć.
Musze się nie zgodzić z Pani opinią,ja jestem osobiście totalnym beztalenciem kulinarnym ale robiąc jakiekolwiek potrawy z przepisów Pani Zosi jeszcze nie zdarzyło się żeby mi nie wyszły.Przepisy są bardzo szczegółowo i jasno opisane!!A zdjęcia potwierdzam „BAJKA”
Dziękuję za wiadomość :) i cieszę się, że przepisy się podobają… chociaż faktycznie, czasem mogą zdarzyć się jakieś podknięcia :P Gorące pozdrowienia znad morza, Zosia
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?