Wielkanoc tuż za rogiem, a ja przychodzę do Was z czymś absolutnie wyjątkowym — sernikiem limoncello na kruchym spodzie z ciasteczek, zwieńczonym orzeźwiającą polewą z marakui. Ten deser to małe słońce na talerzu: lekki, cytrusowy i kusząco tropikalny. Idealny, by dodać świątecznemu stołowi odrobiny świeżości i koloru.
Skład:
(tortownica o średnicy 26/29 cm)
kruchy spód: 160 g ciasteczek owsianych Oskroba + 2 łyżki masła
ok. 600 g sera twarogowego
500 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
5 jajek
sok i starta skórka z 1 cytryny
100 białego czekolady + 2 łyżki mleka lub śmietanki 36% do rozpuszczenia czekolady
wierzch: 2-3 świeże i dojrzałe marakuje + sok z 1/2 cytryny + 2-3 łyżki likieru limoncello
A oto jak to zrobić:
- Kruche ciasteczka miksujemy dodając roztopione masło. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku parę minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
- Twaróg, serek mascarpone, sok i startą skórkę z cytryny miksujemy na gładką masę (korzystam z ręcznego blendera). W mały garnuszku podgrzewamy mleko lub śmietankę i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się masy i schładzamy, a następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość mieszamy mikserem tak, żeby nie było żadnych grudek. Na końcu dodajemy rozbite jajka. Mieszamy do połączenia się składników.
- Masę przelewamy na upieczony spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 65 minut (polecam umieścić w piekarniku dodatkową blachę z wodą). Po upieczeniu, studzimy na kratce cukierniczej. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wierzch dekorujemy serkiem, a następnie rozkładamy polewę z marakui.
- Aby przygotować polewę: w małym garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, miąższ z marakui i dodajemy likier limoncello. Całość trzymamy przez chwilę na małym ogniu, aż smaki się przenikną i odstawiamy do wystygnięcia.
Kochane Czytelniczki i Czytelnicy,
w ten wyjątkowy, wiosenny czas chcę z całego serca podziękować Wam za to, że wciąż tu jesteście — że zaglądacie, czytacie, dzielicie się swoimi myślami i jesteście częścią tej małej, blogowej przestrzeni. To dzięki Wam to miejsce żyje, rozwija się i ma sens.
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam spokoju, bliskości i ciepła — nie tylko przy świątecznym stole, ale i w sercach. Niech ten czas będzie pełen uśmiechu, nadziei i chwil spędzonych z tymi, którzy są dla Was najważniejsi.
Wesołych, rodzinnych Świąt!
Zosia
Dziękuję, że zawsze można znaleźć tutaj spokój, ciepło i przepis na szczęście, chociażby kulinarne :)
Wesołych świąt!
Kochana, jak miło 👀🍀🤭🥰🥰🥰
Droga Zosiu♥️
świetny ten przepis, ja jednak od lat na Wielkanoc piekę sernik z białą czekoladą i też skórką cytrynową lub z limonki z Twojego przepisu z przed lat😋
Spokoju i wiosennej radości dla Ciebie i Twoich Bliskich🌿🐣
Jak dobrze, że możemy Cię tu zawsze odwiedzić♥️
Pozdrawiam serdecznie z południa PL
Marta🤓
💖💖💖💖
Zosiu, w pkt. 3 piszesz o dekorowaniu sernika serkiem, na którym rozkładamy polewę. Nie znalazła w opisie, jaki to jest serek. Czy to jest serka twarogowego, który jest składnikiem sernika?
Typu: almette
Cudownych Świąt i dużo smakowitości na Waszym stołach!
Właśnie weszłam na bloga i zobaczyłam ten ciekawy przepis, ale będzie musiał zaczekać, bo tarta z ricottą i limonką Twojego przepisu już jest gotowa w lodówce i czeka na niedzielę ❤️
Błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy Zosiu!