Skip to main content

SERNIK LIMONCELLO Z MARAKUJĄ I ŻYCZENIA WIELKANOCNE

Wielkanoc tuż za rogiem, a ja przychodzę do Was z czymś absolutnie wyjątkowym — sernikiem limoncello na kruchym spodzie z ciasteczek, zwieńczonym orzeźwiającą polewą z marakui. Ten deser to małe słońce na talerzu: lekki, cytrusowy i kusząco tropikalny. Idealny, by dodać świątecznemu stołowi odrobiny świeżości i koloru.

Skład:

(tortownica o średnicy 26/29 cm)

kruchy spód: 160 g ciasteczek owsianych Oskroba + 2 łyżki masła

ok. 600 g sera twarogowego

500 g serka mascarpone

250 g jogurtu naturalnego

5 jajek

sok i starta skórka z 1 cytryny

100 białego czekolady + 2 łyżki mleka lub śmietanki 36% do rozpuszczenia czekolady

wierzch: 2-3 świeże i dojrzałe marakuje + sok z 1/2 cytryny + 2-3 łyżki likieru limoncello

A oto jak to zrobić:

  1. Kruche ciasteczka miksujemy dodając roztopione masło. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku parę minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
  2. Twaróg, serek mascarpone, sok i startą skórkę z cytryny miksujemy na gładką masę (korzystam z ręcznego blendera). W mały garnuszku podgrzewamy mleko lub śmietankę i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się masy i schładzamy, a następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość mieszamy mikserem tak, żeby nie było żadnych grudek. Na końcu dodajemy rozbite jajka. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Masę przelewamy na upieczony spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 65 minut (polecam umieścić w piekarniku dodatkową blachę z wodą). Po upieczeniu, studzimy na kratce cukierniczej. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wierzch dekorujemy serkiem, a następnie rozkładamy polewę z marakui.
  4. Aby przygotować polewę: w małym garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, miąższ z marakui i dodajemy likier limoncello. Całość trzymamy przez chwilę na małym ogniu, aż smaki się przenikną i odstawiamy do wystygnięcia. 

Kochane Czytelniczki i Czytelnicy,

w ten wyjątkowy, wiosenny czas chcę z całego serca podziękować Wam za to, że wciąż tu jesteście — że zaglądacie, czytacie, dzielicie się swoimi myślami i jesteście częścią tej małej, blogowej przestrzeni. To dzięki Wam to miejsce żyje, rozwija się i ma sens.

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam spokoju, bliskości i ciepła — nie tylko przy świątecznym stole, ale i w sercach. Niech ten czas będzie pełen uśmiechu, nadziei i chwil spędzonych z tymi, którzy są dla Was najważniejsi.

Wesołych, rodzinnych Świąt!

Zosia

 

8 Odpowiedzi do “SERNIK LIMONCELLO Z MARAKUJĄ I ŻYCZENIA WIELKANOCNE”

  1. Dziękuję, że zawsze można znaleźć tutaj spokój, ciepło i przepis na szczęście, chociażby kulinarne :)
    Wesołych świąt!

  2. Droga Zosiu♥️
    świetny ten przepis, ja jednak od lat na Wielkanoc piekę sernik z białą czekoladą i też skórką cytrynową lub z limonki z Twojego przepisu z przed lat😋
    Spokoju i wiosennej radości dla Ciebie i Twoich Bliskich🌿🐣
    Jak dobrze, że możemy Cię tu zawsze odwiedzić♥️
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL
    Marta🤓

  3. Zosiu, w pkt. 3 piszesz o dekorowaniu sernika serkiem, na którym rozkładamy polewę. Nie znalazła w opisie, jaki to jest serek. Czy to jest serka twarogowego, który jest składnikiem sernika?

  4. Właśnie weszłam na bloga i zobaczyłam ten ciekawy przepis, ale będzie musiał zaczekać, bo tarta z ricottą i limonką Twojego przepisu już jest gotowa w lodówce i czeka na niedzielę ❤️
    Błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy Zosiu!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.