* * *
Czy to już schyłek lata? Kto wie. Wiem, że jesień przychodzi zawsze z zaskoczenia, ale jestem pełna optymizmu. Wakacje rządzą się swoimi prawami, spontanicznością i zasłużonym odpoczynkiem. Czas wracać do porannej rutyny. Do owsianki mieszanej o wpół do siódmej, kanapek pakowanych do szkoły i pracy, większej regularności i systematyczności. Jesień to dla mnie czas zwiększonej aktywności zawodowej. Jeszcze większej odpowiedzialności za dzieci, ich zajęcia i rozwój. I za obiady domowe i podwieczorki. Tylko tyle i aż tyle. A powracając do przepisu, dzisiaj idę trochę na skróty. Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Mamy ich wciąż jeszcze sporo.
Aby nieco rozgonić powakacyjne smutki, zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania jest rower elektryczny kultowej marki Electra – tutaj można zobaczyć wybrane modele elektryczne.
Miejsce konkursu: Instagram.
Zadanie: Ulubiony przepis, które sprawdza Wam się na pikniku rowerowym.
Forma: Zdjęcie potrawy zaaranżowanej na pikniku rowerowym (na zdjęciu musi być widoczny rower oraz potrawa) + opis przepisu (w komentarzu pod zdjęciem lub w treści posta na Instagramie). Czytelnik musi polubić profil instagramowy Electry, a każde zdjęcie musi być oznaczone profilem MCE oraz Electry.
Czas trwania konkursu: 31.08.2022 – 25.09.2022 (do godziny 23:59).
Z nadesłanych propozycji wybiorę pięć, a finalnego laureata wybierze organizator konkursu, czyli Electra. Ogłoszenie wyniku na Instagramie MCE w stories 2.10.2022.
Skład:
(przepis na ciasto francuskie z ricottą, papierówkami i cynamonem)
500g sera ricotta
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
6-8 kwaskowatych jabłek (ja użyłam Papierówki)
2 żółtka + 5 łyżek cukru pudru
mielony cynamon
A oto jak to zrobić:
- Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na bardzo cienkie plastry.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel model. Następnie dodajemy ricottę (polecam dobrze odsączyć ser) i mieszamy do połączenia się składników. Mogą wystąpić delikatne grudki – tak ma być :)
- Na szerokiej blasze rozkładamy papier do pieczenia oraz pierwszy płat gotowego ciasta francuskiego. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy mieszankę ricotty. Rozkładamy plastry jabłek i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy drugiem płatem ciasta i kroimy na kawałki. Tak przygotowane ciasta umieszczamy do żaroodpornego piekarnika (opcja: góra-dół) i pieczemy w 200 stopniach C przez 15-18 minut, do zarumienia.
Artykuł powstał przy współpracy z Electrą.
{współpraca}
Zosiu zazdroszczę Ci. Obiadów nie gotuję na co dzień tylko w weekendy z powodu pracy. Jemy w pracy i szkole. Pozostają jedynie kolacje😭
Niestety takA nasza rzeczywistość.
Pozdrawiam i życzę samych radości w nowym roku szkolnym.
Doskonały przepis: prosty i smakowity. Nic, tylko robić;-)
Jabłka papierówki; moje ulubione.
Dla mnie jesień to NAJpiękniesza pora roku:-)
Udanego schyłku lata i początku roku szkolnego, Zosiu!
Pozdrawiam serdecznie z jesiennego już południa PL,
Marta:-)
Przepięknie wyglądasz :) zawsze masz takie zadbane dłonie, zdradzisz czego używasz do paznokci to jakaś konkretna odżywka czy jasny lakier ? :)
Zosiu, na samą myśl ślinka cieknie😜 Mam pytanie odnośnie ciasta francuskiego..W każdym większym markecie można kupić rolkę z ciastem francuskim, niestety skład pozostawia wiele do życzenia. Nie mogę znaleźć nigdzie takiego, który nie zawierałby np. oleju palmowego. Oczywiście można zrobić domowe ale jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Może znacie i polecacie Zosiu,Czytelniczki jakieś dobre, z lepszym
składem? Pozdrawiam🙂
Zosiu,
Niedługo przyjdzie mi spędzić trochę czasu w Trojmiescie, czy mogłabyś zdradzić, gdzie zaopatrujesz się w dobre pieczywo i warzywa?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, Twój blog to dla mnie niekończące się źródło inspiracji kulinarnych i wspaniały sposób na oderwanie się od rzeczywistości 😊
Ściskam,
Ula
Zosiu,
mam pytanie, jakiego ciasta francuskiego używasz? mam nadzieję, że bez oleju palmowego w składzie. Jeśli tak to czy możesz mi takie polecić? pozdrawiam serdecznie