* * *
Zwykły, domowy ryż na mleku za którym przepadałam w czasach dzieciństwa. Praktycznie pasują do niego wszystkie owocowe dodatki – począwszy od domowych konfitur, pieczonych jabłek po lekko podsmażone owoce w syropie klonowym. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy również naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Doskonała alternatywa dla tradycyjnej, śniadaniowej owsianki.
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
2 szklanki ryżu
1 litr mleka
3-4 łyżki płynnego miodu
1 łyżka cynamonu
szczypta kardamonu
do podania: syrop klonowy
garść borówek
A oto jak to zrobić:
1. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, miód i ryż. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem – od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł. Gdy ryż osiągnie konsystencje kremową, a ziarenka będą klieste to znak że ryż jest gotowy.
2. Syrop klonowy nalewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy garść borówek i całość delikatnie podsmażamy. Tak przygotowane owoce przelewamy do przygotowanych miseczek z ryżem. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Super! Jesienią i zimą preferuję ciepłe śniadania :))
Na pewno wypróbuję ten przepis :)
Jak zwykle cudny
Witaj Zosiu, nurtuje mnie jedna rzecz…:) Dlaczego w zasadzie przy każdym przepisie, do którego używasz mleka wspominasz o tym jakie mleko ma wartości odżywcze, witaminy i minerały? Przecież czytają to inteligentne kobiety, my wiemy,że mleko jest zdrowe itd. Czy masz z kimś jakąś umowę,że musisz to pisać, czy taki masz nawyk ?;) Za każdym razem kiedy o tym wspominasz miałam o to zapytać ale jakoś brakowało mi odwagi…i myślałam pewnie to ostatni raz, ale już kolejny i kolejny… ? :)
Haha, tez rzucilo mi sie to w oczy :)
Dziwne tym bardziej, że mleko odzwierzęce nie jest wcale tak zdrowe jak nam od zawsze wpajano – dużo lepiej wprowadzić do diety mleka roślinne.
Pyszne, zdrowe i wartościowe śniadanie. Idealne na pochmurne, jesienne poranki :) Wypróbuję na 100%!:)
Koniecznie robię na jutrzejsze śniadanie :*
Zosiu, skąd ta koszula w kratę, ktorej tylko rękaw widać? Boski jest ten rękaw hahahaha
;)
Buziaki Kasia
mniam! Taką słodkość chciałabym na śniadanko <3
ojej, to musi być przepyszne!! Koniecznie muszę wypróbować! :)
Genialne danie na śniadanie:)
Fajny przepis, szkoda tylko, że zmarnujemy miód…przy temperaturze ponad 40 stopni traci całkowicie swoje właściwości :(
Tak, to prawda, szkoda miodu doprowadzajac go do wrzenia, lepiej dodac pozniej do cieplej potrawy …
Dziękuję za ten przepis, zrobiłam go dziś córze na śniadanie. Okazał się hitem, uszy się trzesły, wszystko zjedzone: )
:*** cudownie! Ale mi miło :**
Zosiu, nawet nie wiesz jak mi się podobają zdjęcia do Twoich przepisów, ale szczególnie lubię te zdjęcia, gdzie „coś się dzieje” – widać strumień płynącego mleka lub miodu – bardzo apetyczne. :) Może kiedyś napiszesz post o ustawieniach w aparacie lub trikach jakie stosujesz/polecasz. :)
Pozdrawiam gorąco,
Marta. :)
Jasne! Z przyjemnością. Dziękuję za odwiedziny i pomysł na post! :*
Jako fanka Belriso, chętnie spróbuję. Czy Waszym zdaniem z brązowego ryżu też by wyszło?
Zosiu, chce dzisiaj zrobic to danie ale zastanawiam jaka pojemnosc ma szklanka w tym przepisie? :-S Pozdrawiam z Norwegii!!
ok. 200 ml :-)