Skip to main content

Puszysty biszkopt ze śliwkami, kardamonem i mirabelkami.

 

Skład:

ok. 500 g śliwek węgierek

2 łyżki bułki tartej

garść mirabelek

szczypta kardamonu Kotanyi

50 g masła

ciasto: 

3 jajka

200 g cukru

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Śliwki i mirabelki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tortownice obsypujemy bułką tartą, układamy owoce i posypujemy szczyptą kardamonu. Na końcu dodajemy kawałki masła.

2. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach do białości (na gęsty kogel-mogel). Masa powinna być bardzo puszysta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Mieszamy i nalewamy ciasto do tortownicy (na owoce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Pozostawiamy w piekarniku do momentu aż wystygnie, a następnie przekładamy na kratkę kuchenną.

Komenterz: Pomysł z kawałkami masła na owocach, podejrzałam u mojej koleżanki- sprawia, że biszkopt jest bardziej maślany :) 

Follow my blog with bloglovin!

84 Odpowiedzi do “Puszysty biszkopt ze śliwkami, kardamonem i mirabelkami.”

      • Nigdzie nie mogłam dostać mirabelek, wiec zrobiłam mix węgierek z renklodami i wyszło rewelacyjne-idealnie słodkie, puszyste a aromat kardamonu rozchodził się po całym domu podczas pieczenia :-)

  1. Aż zapachniało mi w pokoju ciepłym ciastem :) Zapamiętam ten przepis, na jesienne długie wieczory będę raczyć się pysznym ciastem :)

  2. Ciasto ze śliwkami świetny pomysł :) może w weekend zbiorę się w sobie i przygotuje :) pięknie podane u Ciebie Zosieńko wszystko zawsze perfekcyjne :) wszystko świetnie rozplanowane! Dlatego lubię tu zaglądać :)
    pozdrawiam z Krakowa gdzie zaczyna pojawiać się nieśmiało słońce ;) ;*

  3. Świetne zdjęcia. Wygląda przepysznie.

    Mam Zosiu pytanie może z innej beczki, ale mam nadzieje, że odpowiesz. Ile ważyłaś kg przed ciążą i ile ważysz obecnie? Wygladasz przeslicznie na każdym zdjęciu.

  4. Biszkoptu w tej formie jeszcze nie znałam! A wygląda ciekawie i apetycznie! Zazwyczaj to owoce kładłam na biszkopt, a nie pod – oczywiście na upieczone ciasto przesmarowane kremem/bitą śmietaną. ;)

    Pozdrawiamy Cię, Zosiu!
    Kasia i mała córeczka… Zosia :)

  5. Zosiu!Jakiej średnicy jest tortownica?Kupuje dziś składniki(w tym tortownice) i do dzieła:)Trzymaj kciuki!:D
    Pozdrawiam z pochmurnego Wroclawia!

  6. Uwielbiamm tego bloga, ale do fruit powinnas dodac s czyli fruits a sliwki to prunes a nie plume, no chyba ze to jakas odmiana mi obca. Merci pour toutes ces recettes et bonne chance pour la suite!!;)

  7. A ja robiłam ostatnio Twoje ciasto Zosiu z morelami, i wcale nie wyszedł zakalec:) bardzo smaczne ciasto, a morele pasują jak ulał :) Teraz czas na biszkopt ze śliwkami :)

  8. Witaj Zosiu,
    Czy, mogłabyś mi podpowiedzieć, ile to jest 250 g mąki na podstawie szklanek? Nie dorobiłam się jeszcze dobrej wagi kuchennej, a ta którą mam, za każdym razem pokazuje co innego… :( Pozdrawiam z Gdańska :)

  9. pycha :) akurat mam w domu śliwki więc może wypróbuje ten przepis jeszcze dziś! :)

  10. Hejeczka Zosiu!
    Po pierwsze ; bardzo apetyczne ciasto ;)
    Po drugie ; bardzo apetyczne ciasto :D
    I po trzecie muszę je zrobić ;)
    ps. A tabliczka z napisem Bon Appetit jest z Empiku, czyż nie? :)
    Pozdrawiam, Julcia

    • Hej! Tę tablicę kupiłam w sklepie nana-nana i sama napisałam bon apetit :)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  11. Zosiu czy mogę Cię prosić o link do Twojego przepisu bruschetty? Szukałam sama ale nie mam szczęścia i nie udało mi się znaleźć.

  12. Zosiu!

    PYSZNOŚCI :)
    Bardzo ucieszył mnie ten kardamon, który wprost UWIELBIAM :)

    Pozdrawiam ciepło i życzę cudnego popołudnia!

  13. Uwielbiam Twoje przepisy.
    Jednak w ostatnim czasie ze względów zdrowotnych, musiałam ograniczyć spożywanie niektórych produktów, dlatego też jestem zmuszona czasami modyfikować przepisy.
    Ten z pewnością wypróbuje, jednak zamiast białej mąki użyje pełnoziarnistej i brązowego cukru – mam nadzieję, że wyjdzie.
    Pozdrawiam

  14. Zosiu mam pytanie trochę z innej beczki, mianowicie czy używałaś kiedyś mąki kasztanowej i czy nie wiesz przypadkiem gdzie ja można kupić? Chciałam wypróbować kasztanowych naleśników Jamiego Olivera ale mam problem z tą maką;) Pozdrawiam i gratuluje bloga!:)

  15. Zosiu,
    dziś robiłam Twoją tartę borówkową z limonką, jako że teraz czas na borówki :) POLECAM serdecznie i dziękuję za przepis. Jest przepyszna i wszyscy się nią zajadają.
    Pozdrawiam z Poznania :)

  16. Zosiu, rozumiem, że codziennie pracujesz 8 godzin na etacie w korporacji (?), jesteś mamą, fotografem kulinarnym, prowadzisz bloga, masz posprzątane mieszkanie i wszystko wygląda tak sielsko.
    Jak znajdujesz na to czas? Jak wygląda Twój przykładowy rozkład dnia?
    Pozdrawiam, pełna podziwu;)

  17. Zosiu, a jeśli nie mam mirabelek, mogę zrobić to ciasto tylko ze śliwkami?

    Pozdrawiam,
    Hania ;)

  18. I love your posts. Everytime very happy to see some new ones and cant wait until the next is up :-)

  19. Zosiu, wspaniały przepis. Wczoraj jak go przeczytałam, od razu wykonałam;) Udał się i jest przepyszny. Co prawda piekłam go ok 40 minut a i tak wydaję mi się że troszkę można krócej. Uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy. Są wyszukane, interesujące a zarazem bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a to przy dwójce dzieci jest niezwykle ważne;) Pozdrawiam i czekam na więcej……

    • Extra! ale się cieszę, że ciasto wyszło! :-)

      Dzięki serdeczne za wiadomość i odwiedziny!

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  20. A mi wyszło takie gumowe:( a górna cześć za twarda a powikłań 55 min:( co mogłam zrobic nie tak:(?

  21. Witam serdecznie po długiej przerwie :). Choć sezon truskawkowy już dawno się rozpoczął, zdążyłam jeszcze przygotować ulubione ciasto truskawowe moich dzieci: biszkopt masa śmietankowa świeże owoce. Tort, który na pewno sami robiliście wiele razy ;-). Jest banalny, najprostszy, ale zawsze smakuje. Nie korzystam z żelatyny, masę śmietankową wykonuję z bitej śmietany i serka mascarpone – ma akuratną konsystencję i bez szwanku dla całości wytrzyma w lodówce do 3 dni. Kroi się idealnie i jest dość wilgotny. Zamiast truskawek możecie wykorzystać każde owoce lata: czereśnie, wiśnie, maliny.. w zasadzie każde. Tort udaje się zawsze :-).

  22. Ciasto bardzo dobre.
    Tylko dużo sprzątania :) Może zrobiłam coś źle, ale w trakcie pieczenia masło zaczęło kapać i cały piekarnik do mycia (piekę zawsze na kratce, a nie doszło mi do głowy, że masło wypłynie dołem formy :)).

  23. Pyszne. Biszkopt bardzo delikatny. U mnie po 30 min pieczenia biszkopt był już idealny. Wyłączyłam piekarnik, ale ciasta ni wyjmowałam, było w piekarniku jeszcze ok.15- 20 minut, dopóki wiatraczek chłodzący piekarnik się nie wyłączył.

  24. Witaj Zosiu
    Czy ten przepis na ciasto wyjdzie również bez owoców?
    Szukam dobrego przepisu na biszkopt i chciałam wypróbować Twój przepis.
    Może posiadasz przepis na ładny wysoki biszkopt?
    Pozdrawiam serdecznie
    Monika

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.