Skład:
1 ¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
1 ¾ szklanki ciepłego mleka
1/3 kostki masła
½ łyżeczki cukru wanilinowego
2 kropelki esencji waniliowej
Nalewamy gotowe ciasto, na rozgrzaną płytę gofrownicy.
Warto wspomnieć, że pierwszy gofr nie zawsze nam wyjdzie. Przy wyjmowaniu, użyjmy widelca (a najlepiej drewanianej łyżki).
A oto jak to zrobić:
1. Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż wystygnie. Jajka ucieramy w mikserze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i esencją waniliową na białą masę.
2. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ciepłe mleko, masło i utarte jajka z cukrem. Mieszamy wszystkie składniki i odkładamy na 20 minut.
3. Gotowe ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku.
… z cukrem pudrem i konfiturą malinową domowej roboty
… z cukrem pudrem, konfiturą malinową i serkiem mascarpone
.. z ubitą śmietaną (pianki marshmallows do dekoracji)
… z masłem orzechowym
Kasia zdecydowanie preferuje gofry ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną. Jak ją przygotowuje? .. to już Jej kulinarny sekret!
o rany, wyglądają przecudnie. Wykorzystam przepis, słyszałam że można robić gofry również w tosterze (takim do spiekania kanapek na leżąco, a nie takim z którego kanapki wyskakują) – bo nie mam gofrownicy jeszcze, chyba spróbuję tak.
Koniecznie napisz jak udały się gofry w tosterze! Też chciałabym tak zrobić :))) Pozdrawiam!
naprawde? to bylabym zaintersowana bo tez nie mam gofrownicy :)
Tak, to prawda:)
ja też robiłam w opiekaczu dopóki nie nabyłam gofrownicy :) wychodzą również świetne z tym że ja mam taki opiekacz w którym te nakładki są wymienne i w zestawie były takie do gofrów :) aha no i polecam gofry z jagodami (bądź truskawkami) zmieszanymi ze zwykłą śmietaną i cukrem :) takie lubię najbardziej :)
pozdrawiam :*
wow,Zosiu jeste ładniejsza od Kasi :)
też tak sądze :)
Gofry przecudne i Wy przecudne :))))
zobaczyłam posta no i …. kupiłam właśnie gofrownicę :)
Jakie słodkie! W rzeczywistości i w przenośni :).
a wczoraj miałam okazję kupić w netto gofrownicę po przecenie identyczną jak Twoja i nie kupiłam : ( oby w poniedziałek jeszcze była!
mmm pycha! Zosiu jesteś śliczna, a gofry wyglądają obłędnie! Mam pytanie: ze względu na zbliżające się lato i upały, chciałabym Cię poprosic o zamieszczenie przepisu na domowe lody. Czy w ogóle jest możliwe zrobienie lodów w domu i czy są potrzebne do tego jakieś specjalne urządzenia? Z góry dziękuję i pozdrawiam!
gofery z dżemorem! pysznie !:D
pozdrawiam :)
PANI ZOSIU MA PANI PIEKNA TWARZ I DELIKATNĄ URODE-MAM PYTANIE JAKICH KOSMTYKÓW PANI UZYWA? :)
o! Jakie ładne gofry! Próbowałam robić je raz i wszystkie były gumowe i więcej nie próbowałam:| ale to się zmieni:D Wyglądają pysznie, a smakują.. oooo… to oczywiste, że są pychaa!!
Uzależniłam się od Twojego bloga:) wchodzę po tysiąc razy i czekam na nowe przepisy. Jedzenie tak ładnie podane może zachęcić do pichcenia nawet najbardziej opornych i lubiących mamine obiadki ;) Pozdrawiam.
A mi nigdy nie wychodzą gofry z prawdziwego zdarzenia…nie wiem czy to wina przepisu, gofrownicy czy kucharki?:)
Zosiu, proszę, zdradź jakiś super nieskomplikowany i smaczny przepis na wiosenne sałatki z nowalijkami i włoskie sosy do past, coś w deseń ragu, czy cukinia- baklażan (Twoje pesto przepyszne!zachwycali się nim nawet wloscy znajomi). I jeszcze pytanie: możesz zdradzić, gdzie kupiłaś tą małą białą (dobrze widze?), maży mi się taka oddawna. Pozdrawiam serdecznie
przepraszam
*marzy
Gofry bardzo apetycznie wygladaja. Stroju nie bede komentowac;)
ha właśnie dzisiaj szukałam nowego przepisu na gofry, a znasz może ten z budyniem? wychodzą przepyszne polecam ! Wasze oczywiście cudownie udekorowane ! :)
Pozdrawiam panikiler ! :D
cudne loczki ;D piszę tutaj, bo mam większą szanse, ze odpiszesz;D Jak je robisz? Lokówka? Wałki? Proszę odpowiedź jeśli możesz. Gofry pyszne i ślicznie wyglądają.
Zosiu, widzę że Ty też dbasz o wygląd i moda nie jest Ci obca. Jestem ciekawa jaki masz styl. Daj się namówić na więcej postów o modzie z Tobą w roli głównej lub jako towarzyszka Kasi :) Czy Ty też lubisz obcasy? Bo do tej pory widziałam Cię tylko w kaloszach i trampkach :) Ale oczywiście nie przestawaj gotować, bo jesteś w tym świetna!! :)
Zosiu, gofry wyglądają uroczo! Zapewne również tak smakują, niestety mogę tylko na nie nieśmiało spoglądać, ze względu na chęć zrzucenia kilku kilogramów ;). Aż mam ochotę popędzić do kuchni i przygotować takie cudeńka. Cóż, mam nadzieję, że za jakiś czas wrócę do Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie! :)
Zosiu bardzo mi się podobają Twoje potrawy i Twoje stroje. Przepisy na pyszne jedzenie poznajemy, może dałabyś poznać nam również w co jesteś ubrana na zdjęciach bo wyglądasz zawsze ślicznie :)
pozdrawiam ciepło
Ale słodko!
Gofry w pięknej odsłonie. ;P
Miłego wieczoru! ;)
Ola R.
Dobry wieczór. Mój brat stworzył program, dzięki któremu życie w kuchni staje się łatwiejsze. W jego imieniu chciałbym zachęcić do korzystania z aplikacji zarówno autorki bloga jak i wszystkich odwiedzających, http://www.cookiemaster.pl
Jeśli spodobałby się wam program miło byłoby gdybyście zamieściły jakąś wzmiankę na jego temat, albo chociaż odnośnik do strony podczas kolejnego super wpisu-przepisu na blogu. Pozdrawiam, tymczasem uciekam na gofry wg waszego przepisu!
Cześć Zosiu! Od daaaaawna mam wielką ochotę na pizzę, lecz taką zrobioną w domowym zaciszu wspólnie z przyjaciółmi czy rodziną. Mam kilka przepisów, ale wolałabym taki sprawdzony. Gdy robiłam ją tydzień temu ciasto wyszło niby dobre, ale takie jakieś… no dziwne! :D Więc bardzo prosiłabym w niedalekiej przyszłości o przepis na pizzę. Pozdrawiam!!!
A ja apeluję o jakieś sałatki owocowe, deserki lodowe, koktajle (alkoholowe lub bez), coś w sam raz na ciepłe popołudnia:)
hej Zosiu!!!uwielbiam Twoją stronę i korzystam ze wszystkich przepisów:)Mam prośbę, czy mogłabyś podać mi markę gofrownicy?Chcialabym kupić nową, ale nie wiem za bardzo jaka:)dziękuje i pozdrawiam serdecznie
witam.
od dłuższego czasu oglądam waszego bloga i za każdym razem podobają mi się paznokcie Zosi. :)
w związku z tym chciałam zapytać jaki lakier i odcień masz na paznokciach. naprawdę jest super.
pozdrawiam
Zosiu,
przepis super. Gofry wyszły rewelacyjne i całej mojej rodzince bardzo smakowały. Będę zaglądała i korzystała z przepisów.
Pozdrawiam.
Właśnie zrobiłem ciasto na gofry i czekam te 20 minut, mam nadzieje że Mi wyszły. Oglądając te zdjęcia naprawdę narobiły mi smaku ::)
Finally, an issue that I am passionate about. I have looked for information of this caliber for the last several hours. Your site is greatly appreciated.
To wszystko co robicie jest tak przesłodzone, że brak słów.
A czy przy smażeniu gofrów należy gofrownicę smarować małą ilością oleju? Mnie się zazwyczaj przyklejają i po otwieraniu rozdwajają. A co z temperaturą? Mam na maksymalną temperaturę ustawić urządzenie ? Pozdrawiam ;)
Karolina
Zawsze pierwszy gofr przywiera do dna, więc na początku można posmarować tłuszczem. Później już nie :)
Od dłuższego czasu szukałam dobrego przepisu na gofry, ponieważ chwilę po upieczeniu robiły się 'gumowe’. Straciłam jednak już nadzieję i schowałam gofrownicę, ale trafiłam na tę stronę, zrobiłam kilka rzeczy wg Twojego przepisu i postanowiłam wypróbować również ten na gofry. Opłaciło się! Były przepyszne :) Codziennie wchodzę na zakładkę gotowanie z nadzieją, że dodałaś nowego posta. Jesteś genialna! :)
Gofry robiłam już wielokrotnie z różnych przepisów ale dopiero ten sprawił że gofry są lekkie i delikatne tzn nie są za bardzo zbite maką, co wiecej właśnie dzieki temu szybciej się smażą i przepisu wychodzi mi zawsze 13 gofrów w standardowej gofrownicy na 2 prostokatne gofry. Pozdrawiam i zabieram się do robienia knedli jako że nie tak dawno wróciłam ze Słowacji gdzie jak wiadomo knedliki królują w niemalże każdym barze mlecznym czy restauracji :-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za bardzo dobre przepisy !
Przepis faktycznie bardzo dobry! Ja moje upiekłam na patelni bez tłuszczu i polałam syropem owocowym, wszyscy w domu byli zachwyceni!!
muszą być przepyszne!
Hm… zrobiłam gofry z Twojego przepisu… następnym razem jednak ubiję oddzielnie pianę i żółtka wówczas z pewnością będą bardziej puszyste a takie właśnie lubię najbardziej :)
Pierwszy raz w życiu wyszły mi gofry! Przepis jest super. Polecam dolać na samym końcu do ciasta odrobinę wody mineralnej gazowanej. Robią się chrupkie, jak w budkach! :)
Dziekuje za odwiedzenie mojej strony!
Z pozdrowieniami,
Zosia
chciałam spytac, ile wychodzi gofrów z tego przepisu? pozdrawiam!
Wyszły świetne, dzięki :D
Super! Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość :)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Bardzo fajny przepis i na pewno go także wypróbuje. Tym bardziej że nie wydaje się przesadnie skomplikowany. A im coś łatwiej zrobić tym lepiej. Sama stosuję różne przepisy i faktycznie są takie, jakie zawsze wychodzą. Od siebie dam jeszcze taki sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ – też prosty i sama także czasami go stosuję. Wszystko zależy od upodobań smakowych na dany dzień. Może ktoś lubi też gofry z czekoladą lub syropem klonowym ?