Dokładnie dzisiaj od godziny 11:13 możemy oficjalnie powiedzieć, że w końcu nadeszło astronomiczne lato. W oczekiwaniu na ten moment, przygotowałam dla Was krótkie zestawienie najpopularniejszych letnich ciast z bloga. Być może znajdziecie swojego faworyta albo tak jak ja dzisiaj, będziecie świętować ten moment naszymi truskawkami z bitą śmietaną i cukrem.
Elegancka beza z wyczekanymi truskawkami.
Domowe kruche ciasto zwiastujące pełnie lata!
Owocowe słodkości szybko znikające z talerza – najprzyjemniej je piec latem.
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Lekka propozycja ciasta jogurtowego na odrobinę chłodniejsze wieczory.
Letnia tarta z kremem i owocami
Idealna tarta na pierwsze wieczorne spotkania w ogrodzie.
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Słodko-cierpki ulubieniec, który wspaniale ubarwi wakacyjny dzień.
Tarta z karmelem i wiosennymi kwiatami
Tarta maślano-karmelowa z zwiewną rumiankową dekoracją.
To świetny powód by upiec ciasto, Zosiu droga! U mnie będzie kruche z truskawkami:-)
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
PS. A propos deserów: nasz ub. weekend to Apfelstrudel w Cafe Demel;-)
Mniam!!! Apfelstrudel :))))) Uściski Marto!
Mhmm..przepiekne te kolory i te przepisy <3 …to były czasy…tyle wspaniałych przepisów tu sie pojawiało…trochę tęsknie za tamtą biało czarną, przytulną kuchnią i tamtymi latami bloga…teraz tu bywa spokojniej i bardziej gładko, ale sentyment mnie zawsze tu ciągnie ;)
.. to cieszę się, że nadal zaglądasz i tym bardziej dziękuję za Twój czas :* Dobrego dnia!
Zosiu skąd ta urocza sukienka w bialo- czarny wzór? Ciasta będę robione na pewno.
Ah… jeżynki u babci już rosną w dzikich ilościach, oj będzie ciasto z Twojego przepisu, Zosiu! Niech tylko te jeżynki dojrzeją 😍
Marto :* wspaniałego pieczenia, najpiękniejszy teraz czas!
Będę do znudzenia to pisać, ale Twoja beza to mistrzostwo świata. Robiłam już chyba 5 czy 6 razy,zawsze pyszna,wszyscy zachwyceni (łącznie z moją 100-letnią babcią-” Zrobisz to suszone ciasto?”).
Ana, jak miło to słyszeć! Dziękuję bardzo za Twój czas tu :*
Wszystkie Twoje wypieki są doskonałe.. od tylu lat jestem z Tobą i ngidy się nie zawiodłam. Dziękuję Ci za wszystko :*
Aniu, to ja Ci dziękuję za tyle lat!!!!!
Zosiu wszystkie ciasta wyglądają wspaniale. Teraz jestem na ukochanym półwyspie, Twoje rejony:) ale jak tylko wrócę, zrobię kruche z kremem i owocami.
Pozdrawiam serdecznie,
Ania
Aniu, baw się dobrze! Macham Ci zatem z mojego Orłowa i trzymam kciuki za bezpieczny i smaczny powrót!!!
Zosiu, uwielbiam Cię za Twoją naturalność. Jesteś piękną i zdolną kobietą.
Malwo☀️☀️☀️😍😍😍
Śliczne ciasta Zosiu, nie tylko w porównaniu do spalonych na grillu szparagów. Zawsze to powtarzam – najlepiej potrafisz wyrabiać piękne ciasta. Nawet u kuzynostwa w Park Cafe – tak pięknych jak twoje nie wyrabiają. Masz talent cukierniczy i świetnie sprawdziłabyś się w zawodzie – Pâtissière. Dodatkowo ta praca jest zdecydowanie przyjemniejsza niz dźwiganie ciężkich garów w Tyrolu Płd, kiedy się zestarzejesz – jak zapowiadasz. Może jednak lepiej zmienić plany?
Początek lata oznacza niestety – definitywny koniec szparagowego sezonu!
Niestety dziś już ostatni dzień tego sezonu :((( Żegnajcie na następne najdłuższe 10 miesięcy .:(((
Jednak w ten weekend na zakończenie jeszcze wielka szparagowa uczta! Udało się nam kupić ostatnie 3 kilogramy. Notabene szparagi można mrozić, ale także fermentować, choć świeże prosto z pola pozostają jednak – wersją idealną.
Miłego weekendu :))) Uściski :)))
I jeszcze tarta z rabarbarem i kardamonem. Jedna z naszych ulubionych💗