* * *
Myślę, że to jedno z najprostszych ciast, które możemy upiec – szczególnie gdy w kuchni towarzyszą nam małe rączki do pomocy (One zawsze wiedzą wszystko lepiej i chcą zawsze same! :-)) W tym przepisie zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Później już tylko łączymy jajka z przesianą mąką z łyżeczką proszku do pieczenia i skórka cytrynową z odrobiną wyciśniętego soku. Pieczemy krótko, bo chcemy żeby ciasto było wilgotne i przypominało niedopieczone brownie. Polecam!
Skład:
(forma o wymiarach: 18 cm x 30 cm, może być tortownica o średnicy 23-26 cm )
150 g mąki pszennej
150 g brązowego cukru
otarta skórka z 1 cytryny +sok z 1/2 cytryny
4 jajka
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
ok. 180 g twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki otartej skórki z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Masło ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu otartą skórkę cytrynową i sok. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.
3. Aby przygotować krem: twaróg łączymy z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i blendujemy na gładką masę. Jeżeli konsystencja jest za sucha możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Schłodzony krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Cudnie <3
?
takie proste, a wygląda jak dzieło sztuki”:)
Prawdziwe dzieło sztuki! Doceniam pomysłowość. Bomba:)
???
Urzekło mnie zestawienie kolorów w tym poście! Bajeczne! Uczta dla oczu:-)
Piękne kolory w Twoim wpisie!!! Gdzie kupiłaś ten piękny, pasiasty sweterek co masz na sobie??
Zosiu, jaki twaróg najlepiej użyć robiąc to ciasto ? :)
najlepszy ze Strzałkowa :-)