Skip to main content

Drożdżowe placuszki z gorącym musem ze śliwek i rozmarynem

Dzisiejszy przepis to istna bajka! Połączenie gorącego musu śliwkowego z rozmarynem i smażonymi drożdżowymi placuszkami pozostanie moim ulubionym deserem tejże jesieni! Receptura została przeze mnie podsłyszana od mojej uroczej kuzynki z Hiszpanii. Zmodyfikowałyśmy jedynie mus śliwkowy dodając listki świeżego rozmarynu, którego miałyśmy akurat pod dostatkiem. 

Skład:

(przepis na ok. 10-12 placuszków)

175 ml ciepłego mleka

175 ml wody

225 g mąki pszennej

3 łyżki brązowego cukru

1 płaska łyżka drożdży (sypkie)

garść rodzynek + 1 łyżka rumu

szczypta soli

sos:

ok. 1 kg śliwek węgierek

2 łyżki cukru

1 łyżecza cynamonu

1 gałązka świeżego rozmarynu

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę, drożdże i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszając stopniowo dodajemy wodę, tak by powstała gładka masa. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 

2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-6 minut. Odcedzamy wodę i zalewamy rumem. Umyte i wydrylowane śliwki zasypujemy cukrem i podsmażamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cynamon i listki rozmarynu. Śliwki pozostawiamy na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż puszczą sok i powstanie piana. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygną. Usuwamy rozmaryn i miksujemy blenderem.

3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy nasączone rodzynki i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z masłem nalewamy odrobinę ciasta i smażymy placuszki (ok.1 minuta z każdej strony). Gorące placuszki podajemy z sosem ze śliwek i świeżymi listkami rozmarynu.

32 Odpowiedzi do “Drożdżowe placuszki z gorącym musem ze śliwek i rozmarynem”

  1. Jak byłam dzieckiem przez przypadek dodałam rozmaryn do śliwek, i tak zostało w domu, każdy się zachwycił. Robię z rozmarynem powidła-cudo :)

  2. Aaaach, chyba już wiem, co zrobię na śniadanie w przyszły weekend. Wiesz może, ile świeżych drożdży trzeba byłoby użyć?
    Pozdrawiam!
    Ania (www.interesowania.blogspot.com)

  3. Piękna dziewczyna z Twojej kuzynki. Przepis próbuje od razu.
    milej niedzieli Zosieńko, dziekujemy za poranny wpis.

    • To prawda! śliczna dziewczyna!
      Zosiu jak ja lubię tu zaglądać. Dziewczyno stale zaskakujesz.

  4. Wydaje mi się, że ta dziewczyna pojawiła się już kiedyś na blogu, przy okazji przepisu świątecznego :)?

    Pozdrowienia!

  5. Cudowny przepis! Dzisiaj wypróowaliśmy go z moją siostrą. Zawsze smazymy zwykle pancakesy, ale te są o stoooo razy lepsze. Świetny pomysł z rozmarynem.

  6. Whoa! Ale piękne zdjęcia! Kolory świetnie ze sobą grają, a Wasze kulinarne dzieło wygląda przesmakowicie. Mmmm

  7. witaj Zosiu, dziękuję Ci za chrupiące placuszki ze szpinakiem, do których miałam wczoraj prawie wszystkie składniki!, na pewno skorzystam z Twojego barszczu domowego z uszkami z suszonymi prawdziwkami!!!!!. Pozdrawiam. !

  8. Zosiu, na pewno skorzystam z Twoich gingerbread cookies oraz cynamonowych bułeczek!!!.

  9. Polecam do innych dań. Nawet do packów ziemniaczanych :D
    Świetnie smakują nawet do ciasteczek. UWIELBIAM!
    Słodkie i cieplutkie! pycha!

  10. Chciałabym się zapytać na czym podsmażasz śliwki zasypane cukrem? Na maśle czy może oliwie?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.