Skip to main content

PIERNIKI O SMAKU MANDARYNEK I NASZ ULUBIONY ZIMOWY RYTUAŁ

Ach, jak wyczekiwaliśmy pierwszego śniegu i zapachu cynamonowych pierniczków. Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon, też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólne dekorowanie. Włóżcie swoje ulubione świąteczne swetry, podwińcie rękawy i rozpocznijcie z nami maraton pierniczków. Obiecuję, że będzie cudna zabawa!

Skład:

350 g mąki pszennej

200 g schłodzonego masła

100 g cukru pudru

1 mandarynka – otarta skórka i wyciśnięty sok

1 jajko

1 czubata łyżka mielonego cynamonu

1 łyżka esencji waniliowej

lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

szczypta barwnika spożywczego (np. zielony)

kolorowa posypka

A oto jak to zrobić:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w szerokim naczyniu i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznamy, że jest za mokre, to podsypmy mąką. Zagniecione ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce, min. 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blat lub stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy pierniczki o ulubionych kształtach. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-10 minut lub do momentu, aż będą rumiane.
  3. Aby przygotować lukier: cukier puder łączymy z wodą i mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli mamy barwnik spożywczy, do dodajemy go na końcu i ponownie mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. Polecam na kratce cukierniczej.

W tym roku zamiast pralinkowego kalendarza postawiliśmy na książkowy kalendarz adwentowy, czyli dwadzieścia cztery kolorowe książeczki na długie, grudniowe wieczory. Nasi ulubieni bohaterowie znani z animacji umilą mroźne chwile poprzedzające Boże Narodzenie.

Zimą wspólne czytanie przychodzi nam naturalnie. Dom wypełniają stosy książek, które już przeczytaliśmy albo te, które jeszcze czekają na swoją kolej. To nasz ulubiony, wieczorny rytuał. Czytamy też te same opowieści, które pamiętam z dzieciństwa – Kubusia Puchatka. Dziś wydane w nowej odsłonie z pięknymi rysunkami i wydrukowanymi na przyjemnym papierze w wyjątkowym pudełku.

Mała księga mądrości Kubusia Puchatka, czyli limitowane wydanie najpięknieszych myśli pluszowego przyjaciela.

Wpis powstał we współpracy z Jacadi, Wydawnictwo Olesiejuk 

9 Odpowiedzi do “PIERNIKI O SMAKU MANDARYNEK I NASZ ULUBIONY ZIMOWY RYTUAŁ”

  1. O, super! Wypróbuję na pewno :D Akurat dzisiaj parę godzin temu upiekłyśmy z córką Twoje pierniczki z mielonymi migdałami :D Po drzemce będzie dekorowanie <3 Ale znając życie to szybko ich braknie, więc wtedy zajrzę tutaj ponownie.

  2. Wygladaja rewelacyjnie , pewnie tez tak smakuja , pieke w weekend :).Zosiu wszystkiego najpiekniejszego dla Ciebie i Twojej rodziny !

  3. Super ten kalendarz, szkoda że tak późno pokazany. Zapamiętam na przyszły rok!
    Ciasteczka też pieczemy, zwykle kruche, ewentualnie druga tura z kakao :)

  4. Przeurocze zdjęcia:) Zosiu skad rajstopy Hanusi? Szukam podobnych dla swojej córeczki.
    Pozdrawiam mikołajkowo🎅🎅🎅

  5. Pięknie i na pewno smacznie! Zapisane :) ale mnie wpadły w oko Twoje śliczne kolczyki perły :) proszę o namiar na nie :)

  6. Jaką funkcję piekarnika ustawić do pieczenia pierniczków? Góra-dół, z termoobiegiem czy bez? Będę wdzięczna za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.

  7. Pierniczki wyszły przepyszne! Pozostaje powtórzenie przepisu bezpośrednio przed Świętami, gdyż z pewnością będę znakomitym poczęstunkiem nie tylko dla dzieci:) kolejny przepis warty zapamiętania. Bardzo dziękuję:)

    • Ewelino, jak się cieszę! Dziękuję za zaufanie w kwestii przepisu i ściskam mocno!
      Pięknego czasu przedświątecznego :*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.