Skip to main content

Pewnego mroźnego dnia w kuchni IKEA…

img_8817

img_8853

 * * *

Za zaparowanym oknem pociągu spoglądam na białe zaspy śniegu – krajobraz niczym wyjęty z kuli śnieżnej. Jest 8 rano. Pociąg relacji Gdynia-Warszawa sunie po zaśnieżonych torach. W spakowanej walizce wiozę wieńce, świece, lniane serwety, obrus, przyprawy korzenne, blendę i naładowany aparat. Kilka tygodni temu zostałam zaproszona przez IKEA do zrealizowania sesji zdjęciowej w nowym wnętrzu kuchennym. Tematem przewodnim było wspólne pieczenie pierniczków z najmłodszymi. Jako że temat gotowania z najmłodszymi nie jest mi obcy, z największą radością przyjęłam zaproszenie. Moim dzielnym pomocnikiem okazał się czteroletni Toshiro.

img_8992

Podczas wspólnego pieczenia pierniczków mogliśmy sprawdzić, przetestować oraz ocenić poszczególne elementy wyposażenia kuchni IKEA. Z własnego doświadczenia wiem, że w trakcie wspólnego gotowania z dziećmi nie wszystko możesz przewidzieć. Dzieci – podobnie jak dorośli potrzebują nieco czasu do zapoznania się z nową przestrzenią. Jeżeli tylko poczują się bezpiecznie a dobrze zaprojektowane otoczenie umożliwi im swobodę to zabawa może zamienić się w najciekawszą przygodę. Dzieci muszą dotknąć, poznać smak, poczuć zapach. Wybrudzić się mąką i umazać przy tym psa. I choć nasze życie i ramy czasowe, w jakich działamy, wymuszają na nas kolejne obowiązki, śmiem twierdzić, że ten wspólnie spędzony czas kiedyś zaowocuje.

img_9014

Od kiedy jestem Mamą i wspólnymi siłami testujemy z moją córką nowe przepisy, wiem jak ważna jest dokładność i precyzja w ustalaniu proporcji składników. Poniżej z przyjemnością dzielę się sprawdzonym przepisem, który pochodzi z mojej nowej książki Razem w kuchni, str. 192.

Kruche pierniczki czekoladowo – korzenne

Skład:

(16–18 sztuk):

250 g mąki

100 g masła

1 duże jajko

6 łyżek brązowego cukru

2 czubate łyżki dobrego kakao

1 łyżka miodu 1 łyżka mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu, mielonego

1 łyżeczka kardamonu, mielonego

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

szczypta mielonego imbiru

1 małe opakowanie czekoladowych drażetek typu M&M’s, do dekoracji

img_8864

 

A oto jak to zrobić:

1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko i miód. Dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawami i stopniowo dodajemy do masy, jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie. Przykrywamy kuchenną ściereczką i odstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (na grubość 5 mm) i wycinamy pierniczki za pomocą foremki. Dekorujemy czekoladowymi drażetkami. Pierniki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10–12 minut. Zostawiamy na blasze do ostygnięcia.

3. Ciasto jest dość maślane (warto je mocno schłodzić). Proponuję wycinać ciasteczka bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, którą umieszczamy w piekarniku (unikamy przenoszenia pierników i ewentualnej deformacji).

img_8883

img_8867

Komfort gotowania zależy od funkcjonalnych rozwiązań w kuchni. Głębokie szuflady doskonale sprawdzą się przy przechowywaniu sztućców, garnków lub talerzy. W odpowiednich przegrodach możemy poukładać przyprawy, które odpowiednio ulokowane są od razu pod ręką.

img_8936

img_8939

Odpowiednie przesianie mąki sprawi, że ciasto nabierze puszystości i jednocześnie unikniemy niechcianych grudek.

img_8914

img_8973

Gdy nie mamy wolnej ręki, rozwiązania typu szafka z elektrycznym otwieraczem doskonale spełniają swoje zadania.

img_8924 img_8964
img_9040

Dobre ciasto na pierniki musi chwilę poleżakować w lodówce lub zamrażarce.

img_9043

Umożliwienie dziecku swobody w kuchni to pierwszy krok ku samodzielności.

img_9053

Dla dzieci, które nie dostają się do blatu idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie taboretu ze schodkiem – wówczas wzrost dziecka nie stanowi problemu.

img_9050

img_9076 img_9080

Duma z tego co się samu przygotuję nie zna granic! Pamiętajmy, że w czasie pracy nawet najbardziej wytrawny chef de cuisine musi mieć odpowiedni fartuch !

img_9115

img_9098 img_9118 img_9132

Własnoręcznie wykonane pierniczki cieszą najbardziej i stanowią najpiękniejszą dekorację świąteczną!

img_9140

Życzę Wam zatem wspaniałego czasu przy wspólnym pieczeniu pierników – im więcej rąk domowników do zagniatania ciasta tym weselej! A jeżeli mielibyście ochotę podzielić się efektem swoich wypieków, zachęcam do oznaczania zdjęć #makecookingeasier.

34 Odpowiedzi do “Pewnego mroźnego dnia w kuchni IKEA…”

  1. Ale świąteczny nastrój! Aż bije z tych zdjęć ciepło.
    Zosiu, czy te pierniki mogą poleżakować w zamrażarce?

    Pozdrawiam Cię gorąco i Twojego pomagiera :**

    • Miśka, naturalnie, tylko po wyjęciu trzeba poczekać aż się rozmrozi :-) Miłego pieczenia!

  2. Ja kocham wszystko co jest ikei. Prosta forma i do każdego wnętrza pasuję :-))))

    P.S. Piękne zdjęcia, z resztą jak wszystkie :-)))

  3. ZosiA piekne zdjęcia:), ale i tak najbardziej urzekły ,mnie skarpetki w renifery :), pozdrawiam

  4. Zosiu,

    Pięknie uchwycone momenty i detale.

    W związku z tym nieśmiało podpytuję o markę i model zegarka, jest cudny!

    Pozdrowienia przedświąteczne,

    Magda

  5. Piękne zdjęcia:)
    Moja kuchnia ma dwa miesiące, widzę jak przydają się samozamykające się szafki i szuflady, wystarczy dotknąć łokciem,albo kolanem :)

  6. Zosiu, ten przepis jest wspaniały! Wczoraj, jak tylko wpis się ukazał poleciałam po składniki i dzisiaj już dekorujemy nasze pierniczki :*

    Wesołych Świąt Zosieńko dla Ciebie i Twoje cudnej rodziny :*

    • AAAA dziękuję za życzenia i bardzo się cieszę, że pierniczki tak się udały :-)0

  7. Jestem z Tobą od początku i to niesamowite jak się rozwijasz – zdjęcia to poezja, przepis prawie każdy wypróbowany i nigdy się nie zawiodłam.

    Bardzo Ci dziękuję!

  8. Zosiu a posiadasz może w swoich zbiorach przepis na domek z piernika z witrażami z cukierków?

  9. Jaki piekny klimat zdjec! Fajny pomysl z tymi swieczkami i z dwkoracja talerzy.Pozdrowienia dla uroczego Pomocnika:-)

  10. Dzien dobry, mam dwa pytania o pierniczki :)
    Po pierwsze, czy muszą długo leżakować, żeby zmiękły, czy można je jeść od razu?
    I po drugie, ile je można przechowywać? (poza lodówką, w blaszanej puszce)

  11. Hm… a czy blaty w Twojej kuchni nie były kiedyś drewniane? :> Jestem na etapie projektowania mojej wymarzonej kuchni i zakochałam się w tych Twoich czarnych, ale mąż upiera się przy drewnianych Czy możesz napisać, dlaczego je zmieniłaś i czy jesteś zadowolona z tych nowych? Może Ty go przekonasz… :)

    • Gosiu, te zdjęcia były realizowane w pokazowej kuchni IKEA (czyt.we wstępie :-)). Ja w swojej kuchni mam drewniane i bardzo jestem z nich zadowolona :-) Uściski noworoczne!

  12. Och, ok… zakręcona dziś jestem :) dziękuję za odpowiedź, no to mam dylemat dalej :P

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.