* * *
Czym byłyby wakacje bez ciast owocowych? Lipiec to czas, kiedy w naszym ogrodzie gałęzie urywają się od ciężaru owoców. Jeżeli udaje nam się przechytrzyć szpaki, to faktycznie przydają się wiadra. Po czereśniach pozostał już tylko smak, ale zaczęły się porzeczki (białe i czerwone) agrest, maliny, a za parę tygodni, będą dojrzałe papierówki. Zdaję sobie jednak sprawę, że dostęp do soczystych – a najlepiej do tych zrywanych z gałęzi owoców – to okazyjna przyjemność. Gdybyście poszukiwali sprawdzonego sklepu internetowego, który dowozi Wasze ulubione owoce, to polecę Wam adres internetowy OwoceDoDomu.pl, który powstał między innymi w odpowiedzi na hasło akcji #Zostanwdomu, a także z konieczności przeformatowania biznesu w tym trudnym dla wszystkich okresie.
Teraz jest najlepszy czas na owoce – część mrożę na te gorsze, zimowe czasy w których niestety większość owoców wydaje mi się plastikowa, a z pozostałych robię przetwory. Nie zawsze jednak trzeba przerabiać kilkadziesiąt kilogramów malin albo wiśni – przecież można zrobić mniej, ot tak, żeby wypróbować i w chwilach potrzeby przypomnieć sobie smak lata. Można też skusić się na mój ukochany i wielokrotnie powtarzany przepis na kruche ciasto z domowym kremem waniliowym. To co, pieczemy wspólnie?
Skład:
(średnica formy 26 lub 29 cm)
ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru pudru (może być zwykły)
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody (opcjonalnie)
krem:
1 laska wanilii
ok. 800 ml mleka 3,2%
5 żółtek
skórka otarta z 2 limonek
150 g cukru + 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie, możemy pominąć)
ok. 60 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
2. Mleko z białą czekoladą (opcjonalnie, możemy ją pominąć) i naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie stale mieszając przelewamy gorące mleko do masy z żółtek. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń). Jeżeli powstały grudki, to możemy masę zblendować. Gotowy krem nakładamy na kruchy spód i dodajemy plastry owoców.
Mleko z białą czekoladą (opcjonalnie, możemy ją pominąć) i naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka.
W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie stale mieszając przelewamy gorące mleko do masy z żółtek. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń).
Sklep internetowy OwoceDoDomu.pl to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które w ciągu tygodnia nie mają możliwości zrobienia zakupów na pobliskim rynku. Firma została założona 10 lat temu, której pierwotnym celem było zaopatrywanie trójmiejskiej gastronomii w owoce, warzywa i zioła. Odpowiadając na potrzeby klientów, firma poszerzała asortyment o najbardziej oryginalne pozycje ze świata „zielonego rynku” i obecnie w swoim portfolio posiada ponad 300 produktów. Jest również bezpośrednim importerem warzyw i owoców z krajów europejskich.
… bo dobrego nigdy za wiele!
Na hasło: MCE wszyscy Czytelnicy, którzy zdecydują się na zakup owoców w sklepie internetowym OWOCEDODOMU otrzymają 10 zł rabatu na zakupy – promocja trwa do 31.07.2020 do godziny 23:59.
Te na zdjęciu powyżej, to jadalne kwiaty fuksji – w naturalny sposób mogą ozdobić niejedno ciasto.
Gotowy krem nakładamy na kruchy spód i dodajemy plastry owoców.
… i jak Cię tu nie uwielbiać!
no, upiękę, upiekę! to będzie już kolejna Twoja tarta owocowa w tym sezonie;-) spody wychodzą najlepsze na świecie!
Warto zaznaczyć, że firma działa tylko na terenie Trójmiasta niestety :)
Ale pysznosci wytrawna tarta juz zjedzona czas na słodką 😁 pozdrawiam gorąco
Dzien dobry. Pani Zosiu czy to nie przesada by tak często serwowac swoim domownikom cukier i jeszcze to promować? Nie piszę tego dla hajtu, ale po to by ludzie sie troche opamietali- to jest nic innego jak codzienne karmienie raka.
Julio, myślę, że kwestie umiaru pozostawię każdemu osobiście…
Pani Julio, lekka przesada… Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. To propozycja, z której każdy może skorzystać lub nie. Każdy ma wybór i wolną wolę. To blog kulinarny, przepisy przeróżne, proszę korzystać z tych, które uważa Pani za odpowiednie (tj. zawierające ingrediencje, które uważa Pani za niezabójcze). Pozdrawiam i dużo uśmiechu życzę! :)
Zosiu droga, jak zwykle twoje ciasto wyglada cudownie, jednak zawiera, jak to ciasto ogrom cukru, rowniez owoce. Wlasciwie wszystkie produkty spozywcze z malymi wyjatkami jak ziola, niektore warzywa, grzyby, mieso, jaja i ryby, zawieraja spore ilosci cukru. Nawet tak nieoczywiste produkty jak chleb, jedynie w Danii i Belgii zawartosc cukrow w chlebie jest niedozwolona.
Kwestia umiaru jak nabardziej wskazana, jednak nie minimalizowalabym twojego wplywu na kwestie wyboru czytelniczek, bo jest kolosalny, co potwierdzaja komentarze w znakomitej wiekszosci. Bedac influencerka – prezentujesz jak dzisiaj – pieknie wygladajaca potrawe w milym otoczeniu, z toba jako wzorcem, w roli glownej.
Ludwig Feuerbach, niemiecki filozof i antropolog juz w 1850 roku stwierdzil – „man ist, was man ißt“ – czyli „jestes tym co jesz“. I to stwierdzenie odnosi sie bynajmniej nie tylko do zdrowej diety, ale rowniez do aspektow socjalnych, kulturowych, ekonomicznych i psychologicznych spozycia. Wszystkie te wymiary prezentujesz na blogu, w sugestywnie urokliwy sposob – psycholozce nie potrzeba tlumaczyc twojego wplywu na wybory czytelniczek.
Zycze wszystkim zainteresowanym optymalnych wyborow. ;)
PS nawet jak niezdrowa i pelna cukru – to tarta wyglad cudownie!
Slodkie pozdrowienia. :)
Szkoda życia na narzekanie i szukanie problemów. Lepiej szukać rozwiązań i np. zastąpić połowę cukru ksylitolem. Ja tak zrobiłam bez szkody dla smaku,zarówno masy budyniowej jak i ciasta. Ciasto zresztą słodziłam wyłącznie ksylitolem,natomiast budyń pół na pół,bo ksylitol w dużej ilości jest wyczuwalny i różni się od cukru. Niestety czasem cukru nie da się zastąpić jak np. w cieście drożdzowym, ale tu z powodzeniem. Pozdrawiam!
To ja proponuję zamknięcie wszystkich cukierni + zakaz sprzedaży słodyczy w sklepach i , a co tam – kara grzywny za jedzenie cukru w miejscu publicznym :D
chętnie zrobię na przyszły weekend takie ciasto!
Super! mam nadzieję, że będzie smakować :)
Zosiu! Kruchy spód wypróbowałam już wiele razy i zawsze wychodzi znakomicie :), kolejny raz zrobię z tym waniliowym kremem.
Chciałabym zapytać o paterę, na której tak pięknie prezentuje się tarta, gdzie można taką kupić (szukam od dawna)?
Droga Zosiu, proszę skąd jest patera na nóżce?
Pozdrowienia!
Z Tkmaxx :)
Pani Zosiu, wygląda pysznie! Wypróbuję przepis na 100%. Dziękuję za wszelkie smakowite inspiracje. Pozdrawiam ciepło i serdecznie! :)
Czy zwykłe mleko można zastąpić np. napojem owsianym czy wtedy się nie uda? Niestety nie mogę używać mleka.
Zosiu,
dzięki za krem waniliowy, może era mascarpone się kończy?:)
😅🥧
Proste rozwiązania są jednak najlepsze! I piszę tu zarówno o łatwości przepisu jak i patencie na chłodzenie ciasta już w naczyniu do pieczenia zamiast w kulce,którą trzeba potem formę wylepić. Genialne,czemu tego wcześniej nie robiłam! Co do samego ciasta dodałam jednak jeszcze 3 łyżki mąki dla konsystencji. Mam nadzieję,ze będzie pyszne:) Pozdrawiam!!
U mnie dziś tarta z mascarpone borówkami i malinamj😊 z nad ta piękna spodnica? Pozdrawiam goraco🤗
Zosiu, czy zamiast mleka 3,2% mogę zastosować mleko sojowe (chyba najbardziej będzie pasowało jako zastępstwo), firmy Alpro wydaje mi się dosyć tłuste. Jako alternatywa też mleko kokosowe może? Niestety mam alergię, a takie tarty wprost uwielbiam:) pamiętam, że kiedyś dawałaś przepis na limonkowy mazurek z mlekiem kokosowym. Był przepyszny! :) Ciepłe pozdrowienia, Patrycja
Zosiu,dla mnie jesteś jak Mimi Thorisson(która zresztą zaczynała od zdjęcia pięknego tortu z owocami😉).Kto chce niech czerpie!Ja z największą przyjemnością🤗😘
PS.Kwiaty fuksji boskie😍
Kochana :* :*
cudne są. czy podana ilość składników wystarczyła na wszystkie te porcje?
ciasto wyszło świetne1, rodzina zachwycona ;)
🤩🤩🤩
Wszystko szło zgodnie planem do momentu wystudzenia kremu. Z gestego budyniu zrobila się po 30 minutach płynna masa. Może schłodzenie już całego ciasta w lodówce pomoże. Jaki mógł być powód? Jak tego uniknąć?
A czy jak przygotuje wczesniej i podam zimne tez bedzie pysznie?tez czekolada wyplynie?