Skład:
500 g mąki
220 g cukru
2 jajka
500 g jogurtu greckiego
150 ml oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
otarta skórka z 1 pomarańczy + sok
Krem: 2 serki kremowe, śmietankowe po 125 g (np. Turek) + 100 g masła + 1/2 szklanki cukru pudru
A oto jak to zrobić:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą, Ciasta nie wyrabiamy, ani nie miksujemy- jedynie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
2. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Masło ubijamy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder oraz serek śmietankowy. Całość miksujemy, aż nie będzie grudek. Krem przed nakładaniem na ciasto możemy schłodzić na parę minut w lodówce.
Komentarz: Tę wersję kremu / serka najczęściej podaję do ciasta marchewkowego, ale przy cieście jogurtowym też się sprawdza. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny. Po udekorowaniu ciasta kremem, warto posypać otartą skórką z pomarańczy.
aż mi ślinka cieknie – znowu:))
Mi prawie zawsze ślinka cieknie jak tu zaglądam ;) idę szukać jakiś słodkości …
Wygląda pysznie :)
Widok ciasta niesamowity, a te pomarańczki, jak nie pomarańczki! Bardziej mandarynko-gruszki :D
Zosiu a kiedy zaszczycisz nas nowym cyklem?
Czas wypróbować przepis… :)
Wygląda apetycznie, nigdy nie jadłam takiego ciasta, więc będę musiała spróbować ;P
Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
Więcej informacji :
http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/
fajny pomysł :D taki lekko po-świąteczny ;) Przypomina ciasto klementynkowe, na które znalazłam przepis ostatnio…
Zapraszam do siebie na dietetyczną wersję pancakesów :
http://pani-mucha.blogspot.com/
Gosiu,
Czy ten krem zastyga na cieście niczym lukier?
Jak długo można przechowywać taki krem z serka jeśli jakimś cudem nie zostanie pożarty od razu??
Pozdrawiam
Zosiu:)
Oczywiście, że Zosiu. Przepraszam.Chyba mi jakaś Gośka po głowie dziś chodzi : )
Ciekawy przepis, aż poczułam zapach tego ciasta ;)
A! Muszę Ci się, Zosiu pochwalić (a właściwie Ciebie i Twój przepis). Piekłam na Święta pierniczki wg Twojej receptury i wyszły pyszne! Dziękuję!
Szukam właśnie kolejnych inspiracji kulinarnych na Twoim blogu z myślą o jutrzejszym obiedzie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)
http://dream-berry.blogspot.com/
A u mnie dziś Zosine spaghetti z cynamonem, ziołami i przecierem pomidorowym, który nomen omen wekowalam latem z przepisu rownież z tego bloga!
Ot, jak wielka fanka jego jestem :-)
Ciacho pewnie pyszne, ale jakoś wydaje mi sie, ze mocno kaloryczne?
nie pozostaje mi nic innego jak upiec :)
pyszota, pięknotk..ja dzisiaj piekłam bardzo podobne, z tym ze z cytrynami,,i w wersji bez glutenu(maka zastąpiona zmielonymi migdałami i kasza kukurydziana)…wspaniały smak dla małych i dużych….Pozdrawiam Zosiu :-)
Aż żal nie wypróbować przepisu. I co z tego, że pełno przepisów na ciasta z pięcioma warstwami i wyglądem, jakby robił cukiernik, i tak go nie zrobię. A Zosine owszem.
Te owoce wyglądają jak kumkwaty, czy to one, Zosiu?
Pozdrawiam serdecznie.
Tak jest! Kumkwat!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Doczekałam się przepisu, yupi :)
Szkoda Zosiu, że nic nie napisałaś, czy smakowało, czy szybko znikło z talerza ? :)
Hej Zosiu mam pytanko, w lutym wybieram się do Gdańska i mam prośbę, czy mogłabyś polecić jakieś dobre miejsce z jeszcze lepszą kawą (oczywiście nie mam na myśli żadnej sieciówki, tylko jakąś dobrą kawiarnię) oraz miejsce gdzie mogę zjeść smaczny obiad?
Juz zrobione:)) Spobowane i zatwierdzone:) Proste i pyszne.Dziekuje ci Zosiu za ten przepis.Pozdrawiam.
oby nie było za suche, ale dość tych słodyczy po świętach, ile można tyć.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Musi być niezwykle smaczne :) Z pewnością spróbuję :)
Ostatnie ciasto jogurtowe było nieziemskie, to też muszę wypróbować :)
Zosiu, serdeczna prośba o podawanie rozmiarów blach, na jakich pieczesz :-)
Myślę, że krem można też posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Pozdrawiam ciepło.
A ciasto wypróbuję w weekend!
Zosiu, gdzie można kupić taką fajną kratę, która przewija się u Ciebie na zdjęciach??? Pozdrawiam
No właśnie, skąd ta kratka? Jest rewelacyjna :
Dziewczyny drogie :) tę kratkę przywiozłam z podróży z Włoch, ale dzisiaj widziałam w TKMaxx (czarną i stalową), Pozdrawiam ciepło, Zosia
Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Pozdrawiam. :)
Witam Zosiu,
Dość często korzystam z Twoich przepisów i zawsze udają się wyśmienicie. Zaprezentowane wyżej ciasto chciałam upiec na urodziny znajomej i stąd mam pytanie – czy myślisz że dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej do ciasta to dobry pomysł czy może lepiej nie kombinować? :) Pozdrawiam serdecznie.
Myślę, że jedynie na sam wierzch warto dodać :-)
Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki!
Zosia
Cudnie wygląda i naprawdę proste w wykonaniu.
Zosiu, To już mój drugi komentarz (powoli się rozkręcam) !
Właśnie rozpoczynam pieczenie kolejnego ciasta. Zawsze jak mam chwilkę wolnego czasu i jestem w domu (bo rodzice mają zawsze najlepiej zaopatrzoną kuchnie) to otwieram Twojego bloga i wybieram co by tu znowu upiec. Nie wiem jak to robisz, ale Twoje przepisy jako jedyne mi wychodzą. Nie przestawaj i dodawaj kolejne :)
Pozdrawiam z Gdyni
Agata
Ale mi miło! Dziękuję serdecznie za komentarz! Z pozdrowieniami, Zosia
Wypróbowałam dużo Twoich przepisów i są naprawdę udane, jednak na ciasto gruszkowe niekoniecznie, za dużo mąki, a mało jaj, tutaj widzę podobnie i niestety ciasto w takich proporcjach wychodzi średnie, ale inne przepisy raj więc korzystać będę. Ot taka uwaga ;) Pozdrawiam
Witam Zosiu, mam następujące pytanie. Kiedyś pojawiła się informacja na blogu o tym, że powstaje Twoja książka kucharska Twojego autorstwa (dokładnie na stronie sklepu MCE). Czy to jest dalej aktualne? :) Czy możemy spodziewać się książki?
Proszę o odpowiedź :)
Zosiu,
wybieram się do Trójmiasta z moim chłopakiem czy mogłabyś polecić jakieś fajne restauracje/knajpki w Gdańsku?
pozdrawiam serdecznie
zrobiłam :) wyszło :) urosło :) jest pyszne :) pytanie tylko, czy miało być „mokre” w środku ?
This is a topic that is near to my heart… Best wishes! Exactly where are your contact details though?
dziekuję za przepis :) ciasto wizualnie na 5+ ale niestety nie wiem gdzie popełnilam błąd ale wyszło bardzo mokre a postępowałam zgodnie z przepisem. pozdrawiam
U mnie niestety tak samo….o co chodzi? Trzymalam 20 min dluzej in nie pomoglo….
;/;/ to nie dobrze! Ale zakales wyszedł czy za mokre?
Mokre i kleiste ;/
u mnie też mokre i kleiste chociaż w zasadzie bardzo smaczne…no ale zupełnie inne niż u Ciebie na zdjęciu a przede wszystkim w kolorze intensywnie pomarańczowym w środku.
mi też wyszło mokre, zakalca była może taka cieniutka warstewka u góry. Ale ogólnie pyszne :)
U mnie też ;-( Tylko 0,5 cm jest suche i wygląda jak u Ciebie na zdjęciu, cały środek ma konsystencję budyniu.
Czy składniki trzeba odmierzać z wagą? Fakt, że niektóre wsypywałam na oko ale przecież w przepisie jest np. dwie pomarańcze, a mogą być duże, małe, średnie.
Też trzymałam ciasto dłużej, wkładałam patyczek itd ;-(
Proszę o jakąś poradę.
REWELACJA!!! dzisiaj upieczone i prawie całe zjedzone! Robiłam zgodnie z przepisem i wszystko wyszło idealnie – będzie hitem w moim domu!!! do mleka – idealne!
ja się boję że jak zrobię to mi wyjdzie zakalec, bo w każdym cieście które ma mleko lub jogurt wychodzi mi zakalec :(
Jeżeli chodzi o ciasta ucierane to w uniknięciu zakalca pomaga:
1. składniki mszą być w temperaturze pokojowej
2. nie mieszamy ciasta za długo, tylko do połączenia składników.
Ja też miałam problem z wiecznym zakalcem, ale od kiedy stosuje się do tych zasad, udaje mi się go uniknąć :)
Przed chwilą zrobiłam ciasto, troszkę inne wyszło niż na zdjęciu, w środku jest bardziej mokre i pomarańczowe, tak jak dziewczyny wyżej piszą. Trzymałam je prawie 1,5h w piekarniku, po 50min. w środku dalej była surowa masa. Ale mam nadzieję, że będzie dobrze smakować, dam znać później :) Pozdrawiam!
Zosiu chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 24cm. Prosiłabym Cię o małą podpowiedź, w jaki sposób nastawić piekarnik? Mam tu na myśli grzanie z góry i dołu jednocześnie czy tylko z góry? I wstawia się po środku czy u góry, czy na dole?
Pozdrawiam ciepło,
Kinga :)
Najlepiej ustawić opcje: góra-dół jednocześnie oraz ustawić formę po środku,
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zrobiłam w tortownicy i sam środek mi się nie dopiekł, mimo że ciasto było w piekarniku ponad godzinę.. A gramatury też trzymałam się uważnie.
Pierwszy raz robiłam coś wg Twojego bloga i… wyszło niesamowite ;o A ręki do pieczenia to ja nie mam. Jestem zachwycona i chyba zabiorę się za kolejne przepisy, pozdrawiam :-)
extra! gratuluje ;-)
you few interesting things or suggestions.
Ciasto WSPANIAŁE! Wilgotne, nie za słodkie (a chciałam zmniejszać ilość cukru), przepyszne. Kremu wyszło za dużo, dlatego następnym razem zmniejszę proporcje o 30%. Pierwszy raz piekłam coś pomarańczowego i na pewno nie ostatni raz. Ciasto jest na dużą keksówkę – ja piekłam w 35 cm.
Zosiuuu zakalec wyszedl! Jakas rada?
Hello.This post was extremely motivating, especially since I was investigating for thoughts on this subject last Tuesday.
Pingback:Google
Very couple of internet websites that transpire to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out.