Skip to main content

Obsmażana bułka maślana z gorącym musem z porzeczek

Skład:

(przepis dla 2 osób)

2 bułki maślane

1 jajko

1 szklanka mleka

garść świeżych porzeczek

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

cukier puder

do podania: świeże porzeczki, listek mięty

A oto jak to zrobić:

1. Na średnio rozgrzanej patelni smażymy obtoczone w roztrzepanym jajku i mleku kawałki pokrojonej bułki maślanej. Posypujemy cukrem pudrem.

2. W małym rondelku podgrzewamy miód z sokiem cytrynowym, dodajemy porzeczki i mieszamy. Całość podajemy na talerzu z gałązką porzeczek i listkiem mięty. 

Komentarz: Zamiast bułki maślanej możemy użyć chałkę. Możemy również podać z łyżką kwaśnej śmietany lub syropem klonowym.

Zapraszam również na przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)

33 Odpowiedzi do “Obsmażana bułka maślana z gorącym musem z porzeczek”

  1. Wow! Jeszcze nigdy nie widziałam bułki maślanej w takiej odsłonie! ;) Chętnie wypróbuję ten przepis :) A do tego te porzeczki… nie wiedziałam, że mogą pojawić się jako dodatek do tego typu dania :) Pozdrawiam i ściskam gorąco!

  2. Cudowne! mam tylko pytanie czy smażymy na suchej rozgrzanej patelni czy na jakimś tłuszczu?

  3. Zosiu, super propozycja na słodkie, niedzielne śniadanko!
    Przypominają tosty ze „Sprawy Kramerów”, ale też moje dzieciństwo, kiedy jadaliśmy je z różnymi, nawet słonymi dodatkami.
    Pozdrawiam słonecznie z greckiego gaju oliwnego,
    Marta:-)

  4. Mniam, mniam, mniam! Kiedyś cię Zosia znajdziemy w tym Orłowie i zjemy wszystkie twoje smakowitości bez pytania :)

  5. Witaj, Zosiu, mam pytanie- czy Ty kiedyś nie publikowałaś specjalnych przepisów dla studentów? Nie mogę znaleźć takiej kategorii w tagach, a wydaje mi sie, że kiedyś coś takiego miałaś. Wtedy nie interesowało mnie to zbytnio, bo byłam za młoda, ale od października stanę się dumną studentką, wyprowadzam się z domu i chciałabym potrafić sobie coś ugotować :). Proszę o pomoc i pozdrawiam, bardzo lubię Twoje przepisy! :)

  6. Za śniadaniami na słodko nie przepadam, ale to wygląda super. Poza tym śliczna pościel – czy możesz zdradzić skąd pochodzi?

    Pozdrawiam,
    Kasia

  7. Wyglądają cudnie aż się zdziwiłam, że przepis taki prosty. Będzie jutro na śniadanie. ;)

  8. Muszę się przyznać, że jestem ogromną szczęściarą ponieważ podczas mojego tygodniowego pobytu w Orłowie spotkałam Zosię ;))) Wydarzyło się to ostatniego dnia i w ostatniej godzinie mojego pobytu w tym pięknym miejscu ;))) Dodam, że pojechałam do Orłowa ponieważ zdjęcia Zosi bardzo mnie zachęciły do tego miejsca i muszę przyznać, że nie żałuję !!! Nie ukrywam, że miałam cichą nadzieję, że spotkam Zosię :P Miejsce rewelacyjne !!! mało ludzi na plaży, przepiękne molo, klif, na który koniecznie trzeba wejść, blisko do Sopotu i Gdańska. Co mnie najbardziej urzekło to domy w Orłowie. Architektura bardzo nowoczesna i co cieszyło przede wszystkim moje oko to ogrody i mnóstwo kwiatów na balkonach ;)) tak, warto było tam pojechać i z pewnością tam wrócę ;))) a co do spotkania z Zosią…. to przemiła i sympatyczna osoba ;))) gdyby nie moja przyjaciółka to wstydziłabym się podejść i porozmawiać, ale nie żałuję bo przez cały dzień miałam uśmiech na twarzy ;)))) dziękuję za rozmowę i wspólne zdjęcie ! pozdrawiam i czekam na książkę, a może i na kolejne spotkanie w Orłowie ?? :)) pozdrawiam :)

    • To mi miło ogromnie przyjemnie Was spotkać :-) Dziękuję serdecznie za wiadomość i miły doping :-) Cieszę się niezmiernie, że pobyr w Orłowie Wam się spodobał!

      Pozdrawiam ciepło i do następnego razu!

      Zosia

  9. Przepis z mojego dzieciństwa – przyrządzany w wersji z bułki paryskiej. Piękne zdjęcia!

  10. Tak przyrządzona byłka maślana nawet bez porzeczek jest pyszna.
    Ja wykorzystam przepis z porzeczkami, ale dzieci pewno pozostaną przy wersji z samym cukrem pudrem:)

  11. to jest właśnie jeden ze smaków mojego dzieciństwa :) tylko zamiast porzeczek – świeże maliny z odrobiną cukru :)

  12. Zosiu kochana!

    Jak smakowicie! :) Dziękuję Ci za ten przepis, zdjęcia i estetykę.
    Cudownie zacząć dzień z takim śniadaniem! Wspaniała poranna uczta :)

    Jak zawsze z ciepłymi pozdrowieniami,
    Kinga

  13. Zosiu, bardzo byłabym zainteresowana postem dotyczącym diety i zdrowego odżywiania w ciąży. Jakich produktów unikać, jakie wprowadzić koniecznie do swojej diety. A może był taki post kiedyś na blogu, ale mi umknął? Pozdrawiam serdecznie!

  14. Rewelacyjny blog. Zdjęcia jedzienia zdrobione profesjonalnie i ze smakiem. Nie znam lepszego bloga kulinarnego.
    Odkąd prowadzisz instagram, nie mogę napatrzec się na te cudowne zdjęcia. A Twoja córeczka jest przeurocza. Istny skarb na ziemi:)
    Pozdrawiam ciepło.

    • Dziękuję serdecznie za miłe słowa! Cieszę się bardzo no i oczywiście zapraszam! :-)

      Zosia

       

  15. Zosiu, jaka była najbardziej dziwna, nietypowa potrawa jakiej próbowałaś?

    Moim marzeniem jest skosztowanie owocu o nazwie durian, podobno zapach okropny ale w smaku całkiem całkiem :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.