* * *
Gdy tylko usłyszałam o nowej pozycji kulinarnej, która pozwala przygotować ulubione smakołyki z zaledwie trzech składników nie do końca wierzyłam, że coś może się z niej udać. Sama opracowując na co dzień przepisy, staram się koncentrować na prostych składnikach i dostępnych w większości osiedlowych sklepikach (przyznaję, nie zawsze to takie proste!). Kiedy po raz pierwszy otworzyłam książkę Sary Rainey pt. ,,Trzyskładnikowe wypieki” od razu pomyślałam sobie o wszystkich zabieganych mamach, które w ferworze natłoku codziennych obowiązków, chciałaby jeszcze przygotować coś słodkiego swoim pociechom, nie koniecznie spędzając w kuchni resztę dnia. W czasach, kiedy tak naprawdę coraz częściej sięgamy po skomplikowane rozwiązania, czasem przydaje się finezyjna prostota. Po zapoznaniu się z listą proponowanych słodkości w pierwszej kolejności przyszła nam ochota na lody. Jest tu sporo propozycji – lody kokosowe, cytrynowo-borówkowe, kardamonowe, arachidowo-bananowe, nawet jest chlebek lodowy – ale lody awokadowe z uwagi na kolor zwyciężyły.
Autorce należą się wielkie brawa, bo trzeba wykazać się nie lada wyobraźnią i determinacją, żeby stworzyć zbiór wypieków z tak krótką listą składników. // Trzyskładnikowe wypieki, Sarah Rainey
Wydawnictwo: Insignis, Kraków 2018.
Skład:
(przepis na 4-6 sztuk)
2 dojrzałe awokado
300 g słodzonego mleka skondensowanego (ja użyłam nieco mniej)
3 łyżki kakao
A oto jak to zrobić:
- Awokado obieramy i usuwamy z niego pestkę, Miksujemy 30 sekund w blenderze, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po łyżce mleka skondensowanego, kakao i miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek (autorka zaleca w trakcie nakładania masy, co kilka porcji uderzać foremką mocno o blat, żeby wybić pęcherzyki powietrza). Otwory powinny być zapełnione tylko mniej więcej do trzech czwartych głębokości, bo zamarzając, lody zwiększają objętość.
- Foremki z lodami wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin do zastygnięcia.
A jakie są Wasze ulubione, domowe lody? Wolicie sorbety na bazie owoców czy tradycyjne połączenia z jajkami, śmietaną lub mascarpone? Wszystkie przepisy mile wdziane! Uściski, Zosia
Zosia ten przepus ostatnio byl,chyba ze cos sie w datach ponieszalo
Gosiu, dzięki za odwiedziny i wiadomość. Przepis był u Kasi, u mnie jeszcze nie :-) Uściski!
Brzmi intrygująco :)
Pozdrawiam serdecznie.
… i ja również pozdrawiam ciepło z letniego Orłowa!
Ulala! O takich lodach w życiu bym nie pomyślał, ale muszą smakować fantastycznie! :)
wspaniale muszą smakować:)
Są całkiem ok. Hani i jej koleżankom smakowały :-)
Muszę kupić tę książkę, bo lubię takie proste dania!
Jest fajna, pomysł z trzema składnikami jest przydatny :)
uwielbiam takie proste przepisy :) zapewne dlatego, że mam dwie lewe do pichcenia hihi :)
Blog kosmetyczny
Mam nieco inny przepis na takie lody, ale chętnie spróbuję i tego ;)
Kiedy rusza sophiekids? Nie mogę się doczekać.
Już dzisiaj :) Zapraszam na blog za parę godzin :**
Dzień dobry…mam pytanie…napewno mają byc 3 łyzki kakao? Zrobilam…dodalam mniej kakao a i tak masa jest brazowa a nie jak u Ciebie zielona…
Kingo, można mniej (ja miałam pod ręką tzw. Puchatka, czyli nie prawdziwe kakao, stąd ten jaśniejszy kolor). Pozdrawiam ciepło!