* * *
Wstajemy coraz wcześniej. Pierwsze pobudki, które możemy uznać za rozpoczęcie dnia zaczynają się około godziny piątej. Zaspanym okiem zaglądam do kołyski, a tu buzia roześmiana. Snu z pewnością już nie będzie. Biorę przyjaciela na ręce i wędrujemy wspólnie do kuchni. Prosto do szafki z kawą. To nasz codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażam sobie poranków. Tak jak nie wyobrażam sobie przebudzenia bez uścisków, przytulania, kołysania i nucenia porannych melodii zasłyszanych, gdzieś przy okazji. Radość i poczucie spełnienia wprawiają mnie w cudowny nastrój, a filiżanka ciemnej, aromatycznej i długo palonej kawy wzmacnia ten efekt. Od paru dni testujemy nowe mieszanki inspirowane włoskimi miastami. Z miłości do tych regionów i nie tak odległych wspomnień wybieramy smak Nespresso Ispirazione Venezia.
Rogaliki migdałowe z ricottą
Skład:
(przepis na ok. 20/25 sztuk)
ciasto:
400 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
2 jajka
80 g cukru
250 g masła
125 ml mleka
szczypta soli
nadzienie:
ok. 100 g zmielonych migdałów
1 białko
4 łyżki cukru
4 łyżki ricotty
1 łyżeczka mielonego cynamonu (lub więcej)
do posypania: garść płatków migdałowych (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
do posmarowania: 1 żółtko
A oto jak to zrobić:
- W szerokim naczyniu lub na stolnicy łączymy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do uzyskania masy przypominającej kruszonkę. W oddzielnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka z mlekiem. Przelewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto będzie kleiste, podsypmy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.
- Aby przygotować farsz: mielone migdały mieszamy z ricottą, cukrem i roztrzepanym białkiem. Całość doprawiamy mielonym cynamonem. Farsz schładzamy min. 30 minut.
- Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty. Na wycięte trójkąty nakładamy farsz i rolujemy rogaliki.
- Gotowe rogaliki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok. 15 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.
W szerokim naczyniu lub na stolnicy łączymy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do uzyskania masy przypominającej kruszonkę. W oddzielnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka z mlekiem. Przelewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto będzie kleiste, podsypmy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.
Aby przygotować farsz: mielone migdały mieszamy z ricottą, cukrem i roztrzepanym białkiem. Całość doprawiamy mielonym cynamonem. Farsz schładzamy min. 30 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty. Na wycięte trójkąty nakładamy farsz
i rolujemy rogaliki.
Gotowe rogaliki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok. 15 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.
Osobiście lubię dość mocne i intensywne kawy. Unikam kaw smakowych oraz syropów, którymi aromatyzowane są napoje kawowe. Nespresso Ispirazione Italiana to nowa edycja kaw, inspirowana włoską kulturą i stylem życia. W kolekcji dostępnych jest dziewięć starannie skomponowanych mieszanek. Te, które nam towarzyszą od paru dni to Ispirazione Venezia Ispirazione Napoli.
Mieszanka Ispirazione Italiana Napoli jest długo palona, o intensywnych aromatach i jednocześnie niezwykle kremowa. Wyraźnie różni się od edycji Venezia, której ziarna pachną mieszanką zbóż oraz nutą słodkiego karmelu.
Wiedziałam, że warto tu zajrzeć! przepis wyglada znakomicie i pięknie doprecyzowany :*
MISTRZOSTWO!
:*
Zosiu,
wiem, ze to nie na temat i z gory Cie przepraszam, ale zdradzisz nam, jak wrocilas do takiej figury po ciazy??? jestes dla mnie wzorem do nasladowania a przy tym wiem, ze jestes bardzo autentyczna :))
Jaki ser można użyć zamiast ricotty?
A spróbuj mascarpone :)
Zosieńko, skąd ta subtelna bransoletka w perełki? pleasee powiedz proszę, bo już od dawna poszukuję takiej :)))
Od: MODSTONES https://instagram.com/modstones?igshid=12ec8ureaaybx
Rogaliki jak malowane!;)Czas smutny,ale wizyta u Ciebie pokrzepiająca:):):)PS.Rogaliki z moim Jacusiem zrobimy na pewno:)
Pozdrawiam,Aga.
Trzymaj się! Bądźmy dobrej myśli✨☘️☘️☘️
Pani Zosiu – przepis aż pachnie z ekranu laptopa. :) Na pewno wypróbuję! Zastanawiałam się też, czy można pójść drogą na skróty i wykorzystać ciasto francuskie i do tego ten farsz? Nie wypłynie?
Pozdrawiam serdecznie! :)
Jasne! Tylko polecam schłodzić farsz przed nakładaniem na ciasto. Udanych wypieków👩🍳👋
Dziękuję Zosiu, właśnie takiego przepisu dzisiaj potrzebowałam!
ależ muszą być pyszne! co prawda na weekend planuję ciasto drożdżowe, ale chętnie bym zrobiła i te rogaliki!
Zrób koniecznie – ciasto jest również drożdżowe :) Uściski!
Az pachnie od tych zięć :) nie dość , że mam ochotę zrobić rogaliki to mam ochotę wreszcie kupić Expres :))
🙋♀️😎☕️
Zosiu powiedz proszę czy te kapsułki nadają się do ekspresu SMEG który posiadasz? Czy może używasz do tego ekspresu innych kapsułek. Pozdrawiam 😃
Zosiu, a ja zapytam w imieniu Mam karmiących, sukienka piękna i rozpinana 😁. Powiesz nam gdzie ją zakupiłas??
Elizo, to sukienka z Mango. (faktycznie w tym okresie, sukienki w typie tzw. szmizjerek są doskonałym rozwiązaniem, spory wybór jest również na zalando). Uściski!
ślicznie u Ciebie!
☀️🙋♀️
A gdyby twarog półtłusty zmielić i dodać trochę serka naturalnego, typu Danio, to jest szansa, że uda się? I zamienić migdały na nerkowce… ;)
Ach rogaliki wyglądają bardzo apetycznie, muszę koniecznie wypróbować. Moje kochane dzieci na pewno chętnie mi pomogą wycinać/ zawijać/ posypywać a potem jeść 😉 na szczęście wstają trochę później…chociaż niewiele później…na szczęście bo ja kawy nie pije i nie wiem jak bym o tej porze miała robić coś innego niż spać 😉
Plan na jutro! Dzięki za ten przepis! Dużo spokoju i ciepła płynie z tych zdjęć, więc miło tu zajrzeć.
Przepięknie wyglądasz!
❤️🙏😘
Zosiu, narobiłaś mi smaka. Teraz staram się jeść mniej słodkiego, ale na Święta lub po muszę je zrobić ;-). To prawda, pięknie wyglądasz. Pozdro ;-)
Witaj,
często korzystałam z Twoich przepisów. Wybacz ale w tym momencie potrzebujemy prostych przepisów z produktów które są dostępne (drożdże są na wagę złota i pozostaje dylemat czy zrobić z nich deser czy upiec pieczywo jeżeli nie będzie wskazane wychodzić z domu). Cenne byłyby rady jakie produkty powinniśmy mieć w domu na te 2 tygodnie i zachęcam do prowadzenia cyklu przepisów dla rodzin z dziećmi w tych trudnych dla nas chwilach. Pozdrawiam.
Ja drożdże mam zawsze w domu w zapasie kilka torebek… Bardziej myślę skąd takie luksusy jak ricotta wziąć – ostatnie wyjście do sklepu tydzień temu… Będę się dżemem ratować, może się uda. Choć wypełnienie z przepisu zdaje się być o niebo lepsze :(
Zosiu, mam tylko swieze drozdze, czy to sie uda?
Oczywiście, ja robiłam ze świeżych. tylko trzeba ich ilość zwiększyć w stosunku do suchych.
Dzień dobry, czy drożdże mogą być instant?
Ostatnie zdjęcie jest najbardziej ujmujące :) Zosiu, jakiej ricotty użyłaś do tych rogalików? Pozdrawiam ciepło, Kinga.
Zwykłej w pudełku (dostępna w lidlu)
Zosiu,
ja mam pytanie z innej beczki. :)
Czy mogłabyś nam polecić album małego dziecka? Szukamy i wiele z nich ma niezbyt ładną grafikę. Myślę, że Twoje oko wypatrzyło coś stylowego. (Może Kasia lub Gosia Ci coś poleciły).
Pozdrowienia i uściski!
Iza
Już upieczone i posmakowane. Smaczniusie.
Dziękuję :)
👋❤️❤️❤️ bardzo się cieszę! Wszystkiego dobrego na najbliższe dni!
Dzien dobry Zosiu, zastanawiam się do czego jeszce można zużyć ten rodzaj ciasta ? Zrobiłam go trochę za dużo… :)
Asiu, co powiesz na paszteciki? Ja tak zrobiłam i wyszły wspaniałe! Nawet tej słodyczy w cieście nie było czuć :)
Ale super ❤️ A ja się zastanawiałam co zrobić z reszta ricotty której nie użyłam do pizzy 🔆😍
Czy nie potrzeba żeby ciasto wyrastało?