* * *
Wracamy z krótkiego urlopu z Kaszub. Buzie wyspane i wypoczęte. Włosy nie do końca nadają się do jakichś wyjściowych fryzur. Wieczorem w domu będziemy próbować je okiełznać. Doskonale pamiętam ten sam ból, gdy po całym dniu spędzonym w wodzie (albo na zmianę na rowerze wodnym lub w kajaku) największą bolączką na koniec dnia, było rozczesywanie włosów. Idzie nam gładko – w końcu po tylu latach, każdy dochodzi do wprawy. Wracamy późnym popołudniem. Łąki skąpane w ciepłym świetle, maki i chabry torują nam drogę do domu. Niezapowiedziany przystanek po kobiałkę truskawek. Sprzedawczyni zapewnia, że to już prawie ostatnie w tym roku truskawki kaszubskie. Są małe, nieregularne ale bardzo słodkie. Dla mnie to znakomity pretekst, aby na drugi dzień wspólnymi siłami upiec razem ciasto. Ciasto, które małe rączki podkradną w mgnieniu oka.
Skład:
200 g mąki pszennej
4 jajka
120 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
duża garść świeżych truskawek lub dowolnych owoców (nie mrożonych)
kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
30 g schłodzonego masła
A oto jak to zrobić:
- W szerokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz roztopione (uwaga: nie gorące!) masło. Całość mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone kawałki truskawek i ścieramy na tarce schłodzone ciasto na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 35-40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
- Aby zrobić kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce na minimum 30 minut.
piekarnik – Lacanche
{współpraca}
Ciasto jutro wypróbujemy, ale truskawek już brak 😐 Będzie z borowkami😉😉 Kuchareczka na zdjęciu przeurocza 🙂😘
Uwielbiam takie ciasta do porannej kawki. Wyglada smakowicie Zosiu❤️
Fajne! Zrobimy, może z borówkami, może z morelkami:-)
Ciasto wyglada pysznie! Jakiej wielkości ( średnicy) powinna być forma do pieczenia ? Pozdrawiam
Czy nie za dużo proszku do pieczenia? Czubata łyżka, czy łyżeczka?
Pozdrawiam serdecznie.
Bożeno❤️❤️❤️ Tak jest! Chochlik mały-oczywiście jedna łyżeczka!
Nie tylko dzieci je pokochają!
Mam taką nadzieję🍓🤍😘💋
Zosiu, ciasto w piekarniku, pachnie pięknie. Mój trzylatek z zapałem miksował i rozkładał owoce, dzięki Ci za wszystkie rodzinne przepisy :) miłego sierpnia!
Oj, Zosiu, szkoda, że nie napisałaś, żeby kruszonkę przygotować 30 min. przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta…
Czy jest sposób na to, aby truskawki nie opadły na dno ciasta?
Justyno, raczej nie ma… to co mogę zaproponować, to cieńsze kawałki/plastry :)
Zosiu, czy zamiast świeżych truskawek mogę dać mrożone? Lub co polecasz zamiast truskawek? Sezon się kończy, a ja potrzebuję upiec ciasto na urodziny synka.
Pycha. Aż zachciało się truskawek. Dawno nie robiłam ciasta ucieranego
Tosiu, dziękuję Ci bardzo. Myślę, że może Ci zasmakować :)