Skład:
(przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta)
(przepis na ok. 40 mini sztuk)
200 g mąki pszennej
350 g sera ricotta*
3 jajka
otarta skórka z 1 cytryny
ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello*
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki brązowego cukru
do podania: cukier puder
do smażenia: olej rzepakowy
* polecam również z twarogiem – wówczas twaróg trzeba zmiksować/zblendować
*Limoncello możemy zastąpić spirytusem
A oto jak to zrobić:
- Etap przygotowania ciasta: ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto. Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mam, to wystarczy woreczek śniadaniowy w którym robimy w rogu nacięcie).
- Etap smażenia: w garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista. Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto.
Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste.
W garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista.
Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Słodkiego Tłustego Czwartku!
Zosiu, czy mąkę pszenną możemy zamienić na inną? Np. pełnoziarnistą lub orkiszową?
Pozdrawiam
hmm, można ale czy koniecznie trzeba? Jakoś pączek orkiszowy nie brzmi zachęcająco, czyż nie? :-P
Wyglądają cudownie. Mam pytanie..jak dużo ma byc oleju??
Dorotko dzięki za wiadomość! No właśnie z tym olejem zawsze mam dylemat – czy nie za dużo, bo zawsze by się chciało mniej wlać.. ale jak już smażymy te pączki raz w roku, to lepiej trochę więcej wlać :-P Przy proporcji tego ciasta, mniej więcej wykorzystałam 3/4 butelki oleju rzepakowego (ten garnek na zdjęciu był wypełniony do połowy). Pozdrawiam i trzymam kciuki!
Ja również mam pytanko, czy zamiast Limoncello możemy dodać Amaretto?
hmm Amaretto jakoś mi nie za bardzo pasuje do tych pączków, ale to chyba kwestia smaku :-P
Hanusia już zdrowa? Pomocnik super.
Zdrówka dla Hani:)
Uff już tak! Dziękujemy! :*
Zosiu, czy Limoncello można zastąpić np. Sokiem z cytryny? Jestem w ciąży i z alkoholem wolałabym nie eksperymentować :)
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Olu jasne! Wszystkiego dobrego :*
Też pomyślałam o zamianie Limoncello na sok z cytryny ze względu na ciąże😊 Uwielbiam pączki więc już się nie mogę doczekać jak spróbuje je zrobić bo nigdy sama nie robiłam 😁
Piękna makutra :) a pączki wyglądają smakowicie :) …lubię Pani bloga, bo nawet niecodzienne i wykwintne przepisy są takie domowe i przytulne, a wpisy nie są tworzone na siłę, tylko z ochotą i radością. Mam wrażenie, że jest Pani ciepłą i pogodną osobą :) pozdrawiam:)
❤️???
Czas zabrać się do pracy. Wyglądają przepysznie ?.
wyglądają pysznie:)
:*
Pyszne! :) Tylko sprawialy wrazenie jakby surowych w srodku? Tak byc powinno?
Pozdrawiam
Zosiu, zrobiłam dziś bardzo podobne pączusie, tylko z serkiem waniliowym. Raz w roku można sobie pozwolić…?
:-) no pewnie! Z serkiem waniliowym – pycha!
Witam a czy zamiast limonchello można dać whiskey ? Pozdrawiam serdecznie
P.s uwielbiam Twoje przepisy 😍