* * *
Chciałabym Wam dzisiaj polecić bardzo prosty przepis na szarlotkę migdałową. Jestem pewna, że zwolennikom ciast bezglutenowych może się spodobać, gdyż tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam zmielonymi migdałami. Ja swoje mieliłam partiami w młynku do kawy – ale polecam wykonywać to pulsacyjnie, żeby niechcący nie spalić młynka. Lubię takie proste przepisy – szczególnie kiedy sezon owocowy dopiero za parę miesięcy – a jesienne jabłka leżą w spiżarce i marszczą swoją skórkę.
Skład:
(forma o średnicy 23 lub 26/9 cm)
6 jajek
150 g cukru pudru
150 g masła (roztopione)
300 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki kardamonu (przypraw można więcej, wg własnego uznania)
do posypania: płatki migdałowe + cukier puder
A oto jak to zrobić:
- Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę – najlepiej mikserem, potrwa to ok. 10 minut. Gdy masa będzie puszysta odstawiamy mikser i dodajemy mąkę migdałową/zmielone migdały, tarte jabłko, roztopione masło i przyprawy. Za pomocą szpatułki mieszamy dokładnie składniki (z dołu do góry, tak żeby nie opadła masa jajeczna).
- Wymieszane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zosiu a próbowałaś robić sama cukier puder z ksylitolu? Albo wiesz gdzie można kupić gotowy?
Ksylitol,tak jak zwykły cukier, można zmielić w młynku do kawy. Nie ma sensu szukać pudru skoro raz,dwa można zrobić samemu. Młynek to wydatek rzędu 50 zł a będzie miał wiele innych zastosowań np. do mielenia siemienia lnianego i robienia własnych mąk z przeróżnych płatków.
Przepis fajny,muszę wypróbować!
Nareszcie! Już myślałam, że zapomniałaś :D
Będzie robione :)
Pięknego tygodnia :*
😹😹😹pamiętam!😻😽
Wyglada pysznie
kocham szarlotki, wersja migdałowa brzmi przepysznie :) rozjaśni te ponure dni;)
:-) cieszę się bardzo!
śmiem twierdzić, że to najbardziej ekspresowy wpis na blogu ever, ale podejrzewam, że to dlatego, że również ciasto robi się super ekspresowo;-)
:-))))
Brzmi pysznie. Jak duże mogą być kawałki jabłka – pokrojone nożem czy starte na grubych oczkach?
Tarte :)
Przepraszam, właśnie zauważyłam, że jest napisane tarte jabłko :)
;-))) Udanych wypieków!
A mi sie zawsze wydawalo,ze to koleczko na raczce ktorym posypujesz szarlotke jest do herbaty.. I zawsze sitkiem posypuje. Ja do spodu szarlotki dodaje pokrojone orzechy wloskie,cudo w smaku.
…bo tak jest, ale do cukru to też dobre😎
Zosiu, będzie jak znalazł na weekend. Dam znać, jak wyszło, ale już wiem, że będzie rewelacja.
🦋🤗🤗☀️
Upiekłam i szczerze wszystkim tu polecam! To kolejny przepis z tej strony, który wzbudza zachwyt wśród moich domowników❤️
Zosieńko dziękujemy Ci wszyscy!!!
Wspaniale❤️dziękuję🦋☀️
Też lubię urozmaicona kuchnię, nie zawsze to co gotuję i piekę jest zdrowe i zbilansowane, ale robię to dla siebie. Uważam jednak, że publikowanie przepisów zobowiązuje do przestrzegania pewnych zasad. Polecanie serów pleśniowych ciężarnym kobietom- nie. Wypieki z mąk ze strączków/nasion w tym migdałowej- nie. Sól morska- nie. Dlaczego? Między innymi w trosce o dzieci,proszę poczytać.
Pozdrawiam
Jolka
Pisanie postów też zobowiązuje do pewnych zasad, np. zastanowienia się, czy nie pisze się głupot.
Świetna propozycja ulubionego deseru, Zosiu:-)
Bardzo fajnie, że tak dużo jabłek, a mniej ciasta! Wypróbuję chętnie, bo przepis, rzeczywiście, ekspresowy;-)
Kupuję mielone migdały, jeśli się uda, żeby nie musieć mielić;-)
Pozdrawiam słonecznie i wiosennie z południa PL,
Marta:-)
:)))))
Ciasto wczoraj upieczone i jest rewelacyjnie pyszne :) mam tylko jedno pytanie: masa niemal wypływała mi z formy o średnicy 24-cm. Niemal do samego końca delikatnie rosła, a w ciągu ostatnich kilku minut środek się zapadł. Czy to skutek otwarcia piekarnika i sprawdzania patyczkiem? (po 35 min. ciasto było nadal płynne, piekłam ok. 42 min.).
Polecam z kulką lodów jogurowych lub śmietankowych! :)
Zosiu nie mogę kupić u mnie mąki migdałowej czy migdały całe ze skórką zmielić? czy bardziej płatki?bo nie ukrywam że nie bardzo mi się chcę obierać .:):):)Pozdrawiam
Mogą być całe migdały (łącznie ze skórką) i płatki też😎
Dziękuje za szybką odp:):) ciasto już jest w piekarniku:):)
Ps. pochwalę się jak wyjdzie:):):) milego dnia
❤️
Coś wspaniałego :) ja kocham brownie z mąki migdałowej to muszę i zrobić szarlotkę:)
Ciacho wyszło przepyszne, mój piekarnik potrzebował 45 minut. Jak ekspresowa się robiło, tak ekspresowo zniknęło 😊
Pyszne! Moje pierwsze bezglutenowe ciasto. Ja ubiłam żółtka z xylitolem i stevią (bo zabrakło mi xylitolu na wszystko), a białka ubiłam na pianę. Na stałe wchodzi do rodzinnego jadłospisu! Dziękuję Pani Zosiu!
Ale cudownie! Dziękuję za wiadomość❤️❤️❤️
czy ono ma byc wilgotne w srodku?