Skip to main content

MAZUREK Z PRAŻONYM JABŁKIEM Z NUTĄ POMARAŃCZY OD BRACI SADOWNIKÓW

Mazurek to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Może być tradycyjny z dużą ilością bakalii i czekolady ale przyznam, że lubię go też w innych, niecodziennych odsłonach. Tym razem na kruchy spód wyłożyłam słodki mus z naszych polskich prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Braci Sadowników w towarzystwie kruchej bezy na wierzchu.

Skład:

(forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x 29 cm)

1 słoik musu z prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Bracia Sadownicy

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

beza:

4 białka

180 g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

A oto jak to zrobić:

  1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  2. Aby zrobić bezę: białka ubijamy na sztywną pianę – w połowie ubijania, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Po paru minutach, gdy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę.
  3. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, a na wierzch rozkładamy bezę. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140º C (opcja: termoobieg). Pieczemy przez 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wpis powstał we współpracy z Bracia Sadownicy

[REKLAMA]

10 Odpowiedzi do “MAZUREK Z PRAŻONYM JABŁKIEM Z NUTĄ POMARAŃCZY OD BRACI SADOWNIKÓW”

  1. Droga Zosiu, ta beza na musie jabłkowym to musi być poezja😋 Uwielbiam przetwory braci Sadowników. Fajnie, że zostałaś ich Ambasadorką♥️ Miłych i owocnych przygotowań świątecznych🐣
    Uściski wiosenne🌱
    Marta

  2. Fantastyczne ciasto. Robiłam je już w kilku wersjach( zmieniając owoce) i zawsze robi wrażenie. Dziękuję Zosiu❤️

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.