Mazurek to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Może być tradycyjny z dużą ilością bakalii i czekolady ale przyznam, że lubię go też w innych, niecodziennych odsłonach. Tym razem na kruchy spód wyłożyłam słodki mus z naszych polskich prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Braci Sadowników w towarzystwie kruchej bezy na wierzchu.
Skład:
(forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x 29 cm)
1 słoik musu z prażonych jabłek z nutą pomarańczy od Bracia Sadownicy
kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru pudru (może być zwykły)
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody (opcjonalnie)
beza:
4 białka
180 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
A oto jak to zrobić:
- Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Aby zrobić bezę: białka ubijamy na sztywną pianę – w połowie ubijania, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Po paru minutach, gdy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę.
- Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, a na wierzch rozkładamy bezę. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140º C (opcja: termoobieg). Pieczemy przez 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wpis powstał we współpracy z Bracia Sadownicy
[REKLAMA]
Pani Zosiu, to nie mazurek to « pleśniak » 😂😇 pozdrawiam serdecznie
Droga Zosiu, ta beza na musie jabłkowym to musi być poezja😋 Uwielbiam przetwory braci Sadowników. Fajnie, że zostałaś ich Ambasadorką♥️ Miłych i owocnych przygotowań świątecznych🐣
Uściski wiosenne🌱
Marta
Tyle dobra w jednym cieście. Słodkich Świąt!
Właśnie się studzi! Wesołych Świąt!
:*
Takie ciasta uwielbia mój mąż, nie tylko od Święta.
Serdeczności!
:*
To się ma tyle do Mazurka, jak Kaczyński do demokracji ;)
hmmmm :)
Fantastyczne ciasto. Robiłam je już w kilku wersjach( zmieniając owoce) i zawsze robi wrażenie. Dziękuję Zosiu❤️