Skip to main content

Małe drobne zmiany i przepis na czekoladowy klasyk

*    *    *

Nadszedł grudzień, a w grudniu zawsze najwięcej pieczemy. Ciasto marchewkowe, wieńce drożdżowe, pierniczki. Część dla bliskich w prezencie lub dla niespodziewanych gości. Pieczemy też bez powodu – po prostu żeby pobyć ze sobą razem. Póki są chęci do krzątania się w kuchni, to korzystam z tego ile mogę. W końcu zawsze marzyłam o licznej rodzinie i małych rączkach, które rwą się do pracy! Już się nauczyłam, że kiedy ma się małe dzieci, trzeba działać szybko, wybierać w miarę proste przepisy, a efekt najlepiej, gdy jest prawie od razu. Z tym prawie to trochę się zawahałam, bo dzisiejszy blok czekoladowy jest gotowy dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu. Ale w oczekiwaniu na kawałek, zawsze można rozpocząć ugniatanie ciasta na maraton piernikowy, czyż nie?

Skład:

(wymiary keksówki to ok. 21 cm x 11 cm x 7,5 cm)

180 g masła

120 g cukru

1 tabliczka mlecznej czekolady

1/2 szklanki mleka lub wody

100 ml likieru typu Cointreau (opcjonalnie)

3 czubate łyżki sproszkowanego kakao

ok. 250 g kruchych herbatników, np. te lub te

300 g mleka w proszku

ok. 100 g suszonych moreli

ok. 1/2 szklanki orzechów laskowych, np. te

ok. 1/2 szklanki sułtańskich rodzynków, np. te

A oto jak to zrobić:

  1. Podłużną formę wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.
  2. Masło przekładamy do rondla wraz z czekoladą, dolewamy wodę lub mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy, dociskając palcami. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.

Masło przekładamy do rondla wraz z czekoladą, dolewamy wodę lub mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy.

Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników.

Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy, dociskając palcami. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

Wskazówki:

  1. Podstawowymi składnikami bloku czekoladowego są: mleko w proszku, masło, cukier, kakao, bakalie i herbatniki. Smak można urozmaicić pomijając kakao, a dodając białą czekoladę – wówczas polecam dodać kandyzowane wiśnie lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  2. Przed włożeniem masy do formy, warto wyłożyć ją folią lub wysmarować olejem – schłodzony blok będzie lepiej odchodził.
  3. Pamiętajmy o gładkiej konsystencji masy – cukier rozpuszczamy w gorącym tłuszczu (nie będzie zgrzytał między zębami).
  4. Zdarza się, że po schłodzeniu masy, odrobinę masła wypłynie – wówczas polecam podsypać kakao i ubić palcami mase. Być może na początku zbyt dużo dodaliśmy masła.

Dzisiejszy artykuł ma jeszcze drugą swoją część, nieco mniej kulinarną (chociaż jedzenia, też dotyczy!). Długo poszukiwałam kanapy do naszego salonu. Tej jedynej, która zapewni nam estetyczne potrzeby, nie znudzi się po kilku tygodniach, będzie wygodna – nawet w cztery osoby plus dwa dzikie zwierzyńce – no i kluczowe kryterium – będzie w jasnych odcieniach. Ktoś może się obruszyć i uznać, że to niepraktyczne przy dzieciach, psie i kocie. Ale czy nasze wybory muszą być ciągle praktyczne? Czy nie lepiej usiąść na wymarzonym meblu, spojrzeć na niego, jak na kompana kolejnych radości, wzruszeń, (z pewnością) nieprzespanych nocy. Niech zatem będzie taki, jaki był oczekiwany | Sofa rozkładana Tanit Kave Home

Kod zniżkowy dla Czytelników bloga: AFFMCOOKING

Uprawniający do 10% zniżki (nie łączy się z innymi kodami, np. kod 100zł za zapisanie do newslettera)

sofa – Kave Home | bakalie – Biosklep.com.pl | moherowy sweter – &Other Stories / Pretaporte_Pr

[współpraca]

25 Odpowiedzi do “Małe drobne zmiany i przepis na czekoladowy klasyk”

  1. Hej. A co się właściwie stało z waszym salonem?Kiedyś wyglądał inaczej, czy ja już zapadłam na sklerozę 😝🤔

    • Moniko, przeszedł małą metamorfozę i stał się trochę mniejszy na poczet pokoju dla Hanusi👧

  2. Pieknie! Właśnie poszukuje nowej kanapy. Zosia czy zdradzisz jaki kolor ma farba na ścianie u Ciebie? JAKI TO ODCIEŃ Bieli? Moc uścisków z Wrocławia, Ania

  3. Zosiu, jak zwykle pierwsza klasa. Gustownie i elegancko a przede wszystkim przytulnie. Blok czekoladowy to wspomnienie z dzieciństwa więc na pewno go zrobię😊.
    Zdradzisz skąd ta piękna spódnica?

    • Marto, jak miło, że zdążyłaś tu już zajrzeć🤍 Spódnica to niestety jakaś vintage marka kupiona w second-handzie😉

  4. Ta kanapa jest mega! Zosiu masz takie poczucie gustu!!! W dobie takiego wyboru w internecie…Ty zawsze z klasą i subtelnie.

    Trzymam kciuki, bo rozwijasz się nieustsnnie🤍

  5. Zosiu Twój dom jest przepiękny:) Marzę o takim osobnym, długim wpisie z wieloma zdjęciami. Masz takie subtelne wyczucie stylu, czasem coś u Ciebie mnie zainspiruje. Uwielbiam! To pewnie trochę wstyd ale… nawet obejrzałabym łazienkę…:)
    Blok czekoladowy zrobię z pewnością na święta:)
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
    Ania z Łodzi.

  6. Blok czekoladowy jadłam pierwszy raz w życiu (!!!) niespełna 2 lata temu pracy, kupiłam Go w naszym szpitalnym barku (!!!), o matko jakie go było pyszne! Gdy (tylko troszeczkę starsza) koleżanka z pracy zobaczyła co przyniosłam od razu rzekła: „Blok czekoladowy ???!!! O Boziuniu !!! Smak dzieciństwa, smak PRL-u !!!” Urodziłam się w latach 90 i bloku czekoladowego nigdy do tamtej pory nie jadłam! Jakie to wspaniale, że w czasach, kiedy NIC NIE BYŁO panie czarowały takie cuda, które dalej smakują tak bosko w świecie, w którym wszystko mamy pod dostatkiem !!! Ściskam Cię Zosiu grudniowo, a wnętrze jak zwykle: przepiękne !!!

  7. Zosiu, czy nietaktem z mojej strony jest zapytać się skąd jest biała tweedowa sukienka z poprzedniego wpisu w której ,, zjadasz rekwizyty””😂
    Zadałam to pytanie ale niestety nie zostało ono opublikowane😊
    Pozdrawiam

  8. Zosiu, Wasz dom jest przepiękny i bardzo przytulny. 💙No i oryginalny, ma niepowtarzalny styl i klimat, za co cenię najbardziej.
    Myślę, że cudownie Wam się mieszka. I do tego wspaniały ogród. 🌿
    Pozdrawiam ciepło. 🌨️

    • Aniu, dziękuję za tyle ciepłych słów! Wpadaj o każdej porze – jesteś zawsze mile widziana!

  9. Zosiu pięknie, przytulnie i jednocześnie elegancko. Twoj dom zachwyca. Czy możesz zdradzić z czego wykonany jest portal kominkowy? Czy to kamień czy drewno? Pozdrawiam ciepło.

  10. Zosiu, czy miałaś okazję usiąść na tej sofie przed jej zamówieniem? Czy zamawiałaś w ciemno? Niestety z rozkładalnymi sofami jest tak , że prawie zawsze są niewygodne , raczej twarde. Napisz jak jest w tym wypadku. Sofa jest przepiękna. Cena rozsądna. Ale chyba nigdzie w Polsce nie mogę się do niej przymierzyć. Pozdrawiam licząc na odpowiedź

  11. Czytając ten wpis, wręcz poczułam zapach roztapianej czekolady i wypiekanego ciasta. Inspirujące jest to, jak potrafisz połączyć te kulinaria z codziennymi wyzwaniami, takimi jak poszukiwanie idealnej kanapy. Chociaż muszę przyznać, że podchodzę do tematu mebli praktycznie, przekonałaś mnie, że warto czasem zaryzykować i postawić na estetykę. Biorąc pod uwagę ten przepis na czekoladowy blok, mogę zauważyć, że masz wspaniałe wyczucie smaku. Likier typu Cointreau dodaje wyrafinowanego posmaku,.

  12. A w którym momencie powinniśmy dodać kakao? Chyba brakuje tej informacji w przepisie… dziękuję za odpowiedź :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.