Skip to main content

Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem, kruszonką i marcepanem

Skład:

500 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

100 g cukru

20 g świeżych drożdży

80 g rozpuszczonego masła

3 żółtka

kruszonka:

60 g masła

100 g mąki

50 g cukru

owoce:

garść świeżych truskawek

1 łodyga świeżego rabarbaru + 1 łyżka cukru

ok. 15 g masy marcepanowej

A oto jak to zrobić:

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże z łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem, ja najczęściej otwieram drzwiczki piekarnika i na nich stawiam naczynie z zaczynem drożdżowym).
  2. Gdy masa potroi swoją objętość, dodaję przesianą mąkę, resztę cukru, żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam, do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Korzystam z miksera (hak). Gotowe ciasto przekładam ponownie w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (może zająć do 1,5 h).
  3. Aby przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę dokładnie zagniatamy – jeżeli za dużo nam wyszło, możemy zamrozić.
  4. Aby przygotować rabarbar: obieramy skórkę z łodygi i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Zasypujemy cukrem i ostawiamy na 15 minut, do momentu aż rabarbar puści sok.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.

Najlepsza jest oczywiście kruszonka! :-)

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

31 Odpowiedzi do “Letnie ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem, kruszonką i marcepanem”

  1. Zosiu myślisz ze bez żółtek też by dało radę? próbuję zweganizować trochę ;)

  2. Właśnie zabieram się za robienie ciasta :) Trochę głupie pytanie mam – natłuszczoną formę posypać mąką czy bułką tartą? Zawsze mam z tym problem ?
    Pozdrawiam! :)

    • Magdo, to nie jest głupie pytanie :-) Najlepiej mąką :-) Trzymam mocno kciuki i miłego pieczenia!

  3. Zosieńko, wczoraj upiekłam Twoje ciasto – zamiast truskawek dodałam morelki! Cała moja rodzina była zachwycona – ciasto maślane i bardzo puchate! Po raz kolejny się nie zawiodłam, dziękuję z całego serca :-))

  4. Przepis na ciasto drożdżowe spadł mi jak z nieba, właśnie szukałam sprawdzonego przepisu i proszę, jest jak na życzenie i jeszcze w takiej pięknej oprawie fotograficznej. Bardzo ci dziękuję.
    W planie mam ciasto z rabarbarem i kruszonką, a przynajmniej takie mam zamówienie :)
    Cieplutkie pozdrowienia

    http://www.themomentsbyela.pl

  5. Zosiu, dziękuję za odpowiedź. Ciasto już „siedzi” w piekarniku ? Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pozdrawiam i smacznego dnia ?

  6. Zosiu, ciasto świetne! Wszystkim smakuje, nawet sąsiadka się załapała ? Pycha! Serdeczne pozdrowienia ?

    • Można jà oczywiscie pominąć, albo zastąpić chałwą❤️Chociaż jak jest dużo kruszonki to jest git!??❤️

    • Pominęłam, ale dałam więcej rabarbaru i truskawek. Wyszło obłędne!!! ? Mąż zajada przekrojone z masłem ? Buziaki!

      • Super! Dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę,że przepis się spodobał❤️

  7. Zosia napisz mi proszę gdzie można kupić taką koszulę,którą ma na sobie Twoja córeczka?Pozdrawiam :)

  8. Zosiu, absolutnie mi drożdże nie wyrosły :/ już na etapie rozczynu nic się nie stało. Potem zmieszalam z resztą składników i dalej nic. Co mogłam zrobić źle? Jedyne co w Internecie przeczytałam to to, że mleko mogło być zbyt ciepłe. Jak piekę chałki to robię rozczyn na chłodnym mleku i nie miałam problemów. Czy masz może inny pomysł na czym poległam? :/

    • Kasiu, jeżeli na etapie rozczynu – nie było żadnej reakcji, to widocznie drożdże były nie świeże… mleko również nie powinno być gorące – najlepiej letnie. Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że następnym razem się uda :-))

  9. Kasiu gdzie można kupić masę marcepanową? czym jeszcze można ją zastąpić (oprócz chałwy :) ) dziękuje za pomoc :)

  10. Zosiu gdzie można kupić masę marcepanową? czym jeszcze można ją zastąpić (oprócz chałwy :) ) dziękuje za pomoc :)

    • Lucyno, jeżeli będzie tradycyjna kruszonka to możesz śmiało pominąć marcepan! Uściski!

  11. Jedno z moich ulubionych ciast! Wygląda obłędnie :) A pytanie z innej beczki, już dawno się zastanawiałam, skąd ten śliczny koszyczek w którym trzymasz jajka a w dzisiejszym wpisie truskawki? Pozdrawiam :)

  12. Zosiu czy to możliwe, że nie dajesz do drożdżowego soli? Czy poprostu zapomniałaś dopisać do składników, bo właśnie zarobiłam ciasto i w ostatniej chwili sobie przypomniałąm o soli :D

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.