Skład:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
100 g cukru
20 g świeżych drożdży
80 g rozpuszczonego masła
3 żółtka
kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
50 g cukru
owoce:
garść świeżych truskawek
1 łodyga świeżego rabarbaru + 1 łyżka cukru
ok. 15 g masy marcepanowej
A oto jak to zrobić:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże z łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem, ja najczęściej otwieram drzwiczki piekarnika i na nich stawiam naczynie z zaczynem drożdżowym).
- Gdy masa potroi swoją objętość, dodaję przesianą mąkę, resztę cukru, żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam, do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Korzystam z miksera (hak). Gotowe ciasto przekładam ponownie w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (może zająć do 1,5 h).
- Aby przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę dokładnie zagniatamy – jeżeli za dużo nam wyszło, możemy zamrozić.
- Aby przygotować rabarbar: obieramy skórkę z łodygi i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Zasypujemy cukrem i ostawiamy na 15 minut, do momentu aż rabarbar puści sok.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, na wierzch ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru, truskawki i marcepan. Posypujemy startą kruszonką. Zazwyczaj pozostawiam jeszcze ciasto na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia, a następnie piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 55 do 60 minut.
Najlepsza jest oczywiście kruszonka! :-)
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
moje ulubione letnie ciasto:)
Nasze też! Praktycznie wszystkie owoce się nadają ;-)
Zosiu myślisz ze bez żółtek też by dało radę? próbuję zweganizować trochę ;)
Karolino, chyba będzie problem.. :(
Właśnie zabieram się za robienie ciasta :) Trochę głupie pytanie mam – natłuszczoną formę posypać mąką czy bułką tartą? Zawsze mam z tym problem ?
Pozdrawiam! :)
Magdo, to nie jest głupie pytanie :-) Najlepiej mąką :-) Trzymam mocno kciuki i miłego pieczenia!
Zosieńko, wczoraj upiekłam Twoje ciasto – zamiast truskawek dodałam morelki! Cała moja rodzina była zachwycona – ciasto maślane i bardzo puchate! Po raz kolejny się nie zawiodłam, dziękuję z całego serca :-))
Zosiu, a można dodać suche droż∂ze?
Przepis na ciasto drożdżowe spadł mi jak z nieba, właśnie szukałam sprawdzonego przepisu i proszę, jest jak na życzenie i jeszcze w takiej pięknej oprawie fotograficznej. Bardzo ci dziękuję.
W planie mam ciasto z rabarbarem i kruszonką, a przynajmniej takie mam zamówienie :)
Cieplutkie pozdrowienia
http://www.themomentsbyela.pl
Trzymam mocno kciuki i również przesyłam gorące pozdrowienia!
Zosiu, dziękuję za odpowiedź. Ciasto już „siedzi” w piekarniku ? Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pozdrawiam i smacznego dnia ?
Super! Buzi!!! Daj znać, czy Wam smakowało :-)
Zosiu, ciasto świetne! Wszystkim smakuje, nawet sąsiadka się załapała ? Pycha! Serdeczne pozdrowienia ?
Ale fajnie❤️❤️❤️
Zosiu, czym zastąpić masę marcepanową?
Można jà oczywiscie pominąć, albo zastąpić chałwą❤️Chociaż jak jest dużo kruszonki to jest git!??❤️
Pominęłam, ale dałam więcej rabarbaru i truskawek. Wyszło obłędne!!! ? Mąż zajada przekrojone z masłem ? Buziaki!
Super! Dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę,że przepis się spodobał❤️
Zosia napisz mi proszę gdzie można kupić taką koszulę,którą ma na sobie Twoja córeczka?Pozdrawiam :)
Magdo to sukienka z Petit Bateau?Pozdrawiam ciepło!
Fajny przepis, ciasto wyszlo pyszne! Dziekuje Zosiu !
Super! Bardzo dziękuję za wiadomość?
Zosiu, absolutnie mi drożdże nie wyrosły :/ już na etapie rozczynu nic się nie stało. Potem zmieszalam z resztą składników i dalej nic. Co mogłam zrobić źle? Jedyne co w Internecie przeczytałam to to, że mleko mogło być zbyt ciepłe. Jak piekę chałki to robię rozczyn na chłodnym mleku i nie miałam problemów. Czy masz może inny pomysł na czym poległam? :/
Kasiu, jeżeli na etapie rozczynu – nie było żadnej reakcji, to widocznie drożdże były nie świeże… mleko również nie powinno być gorące – najlepiej letnie. Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że następnym razem się uda :-))
Kasiu gdzie można kupić masę marcepanową? czym jeszcze można ją zastąpić (oprócz chałwy :) ) dziękuje za pomoc :)
Zosiu gdzie można kupić masę marcepanową? czym jeszcze można ją zastąpić (oprócz chałwy :) ) dziękuje za pomoc :)
Lucyno, jeżeli będzie tradycyjna kruszonka to możesz śmiało pominąć marcepan! Uściski!
Jedno z moich ulubionych ciast! Wygląda obłędnie :) A pytanie z innej beczki, już dawno się zastanawiałam, skąd ten śliczny koszyczek w którym trzymasz jajka a w dzisiejszym wpisie truskawki? Pozdrawiam :)
Magdo, koszyczek pochodzi z TK Maxx-u, pozdrawiam ciepło :*
Zosiu czy to możliwe, że nie dajesz do drożdżowego soli? Czy poprostu zapomniałaś dopisać do składników, bo właśnie zarobiłam ciasto i w ostatniej chwili sobie przypomniałąm o soli :D
Dario nie przejmuj się!