* * *
Pierwszy styczniowy weekend już prawie za nami. Tak jak zaplanowaliśmy – był czas na zaległości książkowe, spotkania towarzyskie, rozmowy, gry planszowe i wspólne gotowanie. Taka, nasza zwykła codzienność, która daje mi najwięcej radości!
A w temacie radości… jeżeli chcielibyście zrobić komuś słodką przyjemność, to obiecuję Wam, że to ciasto wywoła nie jeden uśmiech i poprawi nastrój.
Skład:
(forma prostokątna, przybliżone wymiary: 25 x 35 cm)
350 g mąki pszennej
80 g cukru
160 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
cytrynowy farsz:
7 jajek
200 g cukru
7 łyżek mąki pszennej
3 cytryny – starta skórka i wyciśnięty sok
do posypania: cukier puder
A oto jak to zrobić:
- Do szerokiej miski przesiewamy mąkę z szczyptą soli, cukier i oliwę. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30-35 minut, lub do momentu, aż spód będzie kruchy i brązowy.
- Jajka łączymy z cukrem, otartą skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Masę ostrożnie przelewamy na kruchy spód. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni C i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Po wystygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Posypujemy cukrem pudrem.
Wydają si bardzo proste, w następny weekend robię :)
Nie dość że pyszne to zapach cytryn musi roznosić się po całym domu.
💥💥💥
Uwielbiam je, ale dawno nie robiłam, z pewnością zrobię jak tylko trochę wyzdrowieję, cytryny nigdy dość w ponure dni;:)
To zdrówka!!!
Ale fajny przepis! Tu to masz pomysły! My teraz pieczemy Twoje brownie z mikołajów;-) uczę na nich pieczenia mojego niespełna 10-latka, daje radę:-)
:-))))))
Zosiu, przepis zatytułowany jest jako „ciastka”. Ale tu widzę sporą blachę pysznego placka! Wyszłoby w formie tarty? Bo receptura wskazuje, że to kruche ciacho z apetycznym, cytrynowym nadzieniem. ;-)
Pozdrawiam, Kasia M.
aż 7 jajek?
czy to konieczne?
na jakiej blaszcze piekłaś?
pozdrawiam ciepło z Drezna!
Weroniko, miałam dużą blachę, ale możesz zmniejszyć do 6 😎
Witaj Zosiu,
Czy aby na pewno piec spod 30-35 min? Ja piekłam 20 minut a i tak się przypalilo, z mojego doświadczenia kruche spody pieke ok 15 min.
Pozdrawiam,
Adia
Asiu, tak masz rację, ale to jest kruche z oliwą, więc nieco dłużej trzymamy😎
Czy można zamienić mąkę pszenną na inną (nietolerancja glutenu) :( ???
no wlaśnie,no wlaśnie :)
Spokojnie można zamienić 1:1 z mąką jaglaną.
Zosiu droga! Super smakowity pomysł na zimowe dni:-)
Piekę podobny placek, jednak na bazie kaszy jaglanej; aromat cytryn jest wtedy wszędzie;-)
Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
Marta:-)
Poleca:
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wmieszać przesianą mąkę pszenną, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Cytrynowa część będzie bardziej puszysta
Idealnie pasowałyby do zimowej herbatki :) pychotka!
Blog o gotowaniu
Aha!☕️☕️☕️
Mam pytanko czy zamiast oliwy noże byc zwykły okej ?pozdrawiam
W sobotę przychodzą znajomi, chyba już wiem co upiekę :D
Zosiu skąd są Twoje drewniane deski do krojenia, obłędne – szukam jakichś ładnych na prezenty (i dla siebie :)).
Pozdrowienia!
świetne w tym sezoniebyly w home and you,ja dostałam własnie w prezencie bo marzylam :)
Wygląda pysznie. Wnętrza, które przedstawiasz są bajecznie piękne! Zainteresowały mnie krzesła, które są na zdjęciach w tym poście. Gdzie mogę takie kupić? Pozdrawiam :)
Karolino, dziękuję za wiadomość :-) a co do krzeseł, to są polskiej fabryki:https://www.ton.eu/pl/krzesla/
Studzi się właśnie! cytrynowy wierzch piekłam tak jak Ty ale spód o wiele dłużej… Chyba z 45 min. Smakiem podzielę się później :-D pozdrawiam serdecznie Zosiu :-)
Nie moglam się już doczekać i zjadłam kawałek ciepłego ciasta ;-) mmmm pycha! Chrupki spód (oliwa z oliwek nie wyczuwalna) i ten cytrynowy wierzch! Poezja :-)
aaaale super wiadomość! Cieszę się, że smakowało :) Uściski wieczorne :*
Świetny przepis ! Z pewnością kiedyś wypróbuję, bo wydaje się przesmaczne!
Polecam od serca :-)))
Pani Zosiu, czy mogłaby Pani polecić hotel lub pensjonaty na Amalfi rodzinie z dzieckiem na restrykcyjnej diecie? Pozdrawiam serdecznie
hmmm, ilekroć jesteśmy w tych regionach, to rezerwujemy prywatne miejsca (zazwyczaj apartament) bez wyżywienia, więc bardzo mi przykro, ale nie uda mi się pomóc :(
Dzień dobry,
zafascynowana od dzisiaj Pani stroną próbuję wykonać to ciacho cytrynowe jest w piekarniku ale spoglądam na nie z niepokojem od początku wiatr w oczy…. najpierw brakło oliwy z oliwek potem zapomniałam podziurkować ech zobaczymy ….
Jak ustawia Pani piekarnik do tego ciasta -jakie grzałki?
Pozdrawiam
Piekarnik najlepiej opcja: góra-dół, jeżeli po upływie 25 minut, uzna Pani, że nadal farsz nie jest ,,ścięty”, to polecam zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10/15 minut :) Trzymam mocno kciuki!
Ależ Ty masz piękne mieszkanie a ta kuchnia, cudowna ; )
😇😘😘😘
dzień dobry, wilgotne ciasto z czekolada bialą i migdałami jest u mnie własciwie na każdej imprezie, to była milość od pierwszego wejrzenia :)
staram sie ograniczać jednak make pszenną, czy z jaglaną/kokosowa ma sens w ogóle próbować?
pozdrawiam
upiekłam,a nie jestem pewna czy mi sie udało..
obie warstwy nieco mi sie oddzielają, górna stężała, ale po rozkrojeniu jest jakby bardzo zwartym budyniem/kremem, tak miałoby być ?
Ciastka wyszły pysznie kwaśne :) Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta kruchego na oliwie z oliwek, wydaje się jeszcze bardziej kruche, niż na maśle! Jedyna moja uwaga dotyczy rozmiaru blachy – zrobiłam ciasto z całej porcji, ale w blasze 35×25 wyszloby baaaardzo płaskie. Upiekłam więc w blaszce kwadratowej 25×25 cm, która okazała się idealna :)
Wyglądają obłędnie ale i wydaje się że są trudne w przygotowaniu. No nic, będziemy próbować bo myślę że warto :) Dzięki za inspirację i zadanie na popołudnie!
Zrobiłam stygnie. Spróbowałam jeszcze na ciepło i jestem zaskoczona tym oliwnym spodem. Bardzo fajny;) całość super
Polecam wszystkim fanom cytrynowych deserów, nie zawiedziecie się 😜 pyszne! U mnie w formie tarty, na blaszcze 23cm z połowy przepisu wyszło fantastycznie!
A mi do końca nie smakowały, jednak wolę kruche ciasto na maśle, ale co kto lubi ;)
:)))
Masa cytrynowa PETARDA!!!!!
Ale nie wiem co źle zrobiłam ze spodem…hmm? jego smak i konsystencja jak bym mąkę ziemniaczaną z cukrem jadła….
Czy cukier można zastąpić ksylitolem?
Zosiu, one naprawdę są najlepsze pod słońcem! Nie można przestać ich jeść :) Wspaniały przepis. Dziękuję z całego serca
☀️☀️☀️
7 jajek w proporcji do 3 cytryn sprawia, że masa cytrynowa przypomina omleta na słodko :( Krucha podstawa pyszna.
Następnym razem wrócę do starego przepisu na mase:
ok 7 cytryn (240 ml soku),
6 jajek,
trochę więcej cukru wg własnego uznania 200 g – 400 g
6 łyżek mąki
Genialne 😍 Mój nastoletni syn wczoraj upiekł i cała rodzina zachwycona, smak kwaśnych cytryn przełamuje słodycz, dla mnie idealne.
Dawno nie jadłam tak niedobrego ciasta, spod smakuje jak mąka z tluszczem, a góra tak jak ktoś wspomniał cytrynowy omlet. Jajecznica z cytryna….
Przepis bardzo łatwy, z tanich składników. Mnie bardzo smakują ciastka, mężowi mniej. Generalnie na pewno nie jest to smak dla wszystkich. Gdyby zrobić kruche na maśle, byłoby bardziej tradycyjnie i łatwiej się zachwycać większości :)
Oliwy bardzo w smaku nie czuję, ale jednak jest to jakiś nowy smak, ale na pewno nie jest to niedobre :)
Piekłam dłużej, żeby na pewno się ścieęło :)
Powiedziałam mężowi – wyobraź sobie, że jesz to ciasto na Sycylii, albo w Amalfi ;) Na pewno tam, gdzie rosną cytryny, by Ci smakowało :)