Skip to main content

Lemon bars, czyli najlepsze cytrynowe ciastka pod słońcem!

*   *   *

Pierwszy styczniowy weekend już prawie za nami. Tak jak zaplanowaliśmy – był czas na zaległości książkowe, spotkania towarzyskie, rozmowy, gry planszowe i wspólne gotowanie. Taka, nasza zwykła codzienność, która daje mi najwięcej radości!

A w temacie radości… jeżeli chcielibyście zrobić komuś słodką przyjemność, to obiecuję Wam, że to ciasto wywoła nie jeden uśmiech i poprawi nastrój.

Skład:

(forma prostokątna, przybliżone wymiary: 25 x 35 cm)

350 g mąki pszennej

80 g cukru

160 ml oliwy z oliwek

szczypta soli

cytrynowy farsz:

7 jajek

200 g cukru

7 łyżek mąki pszennej

3 cytryny – starta skórka i wyciśnięty sok

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę z szczyptą soli, cukier i oliwę. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30-35 minut, lub do momentu, aż spód będzie kruchy i brązowy.
  2. Jajka łączymy z cukrem, otartą skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Masę ostrożnie przelewamy na kruchy spód. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni C i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce cukierniczej. Po wystygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Posypujemy cukrem pudrem.

51 Odpowiedzi do “Lemon bars, czyli najlepsze cytrynowe ciastka pod słońcem!”

  1. Uwielbiam je, ale dawno nie robiłam, z pewnością zrobię jak tylko trochę wyzdrowieję, cytryny nigdy dość w ponure dni;:)

  2. Ale fajny przepis! Tu to masz pomysły! My teraz pieczemy Twoje brownie z mikołajów;-) uczę na nich pieczenia mojego niespełna 10-latka, daje radę:-)

  3. Zosiu, przepis zatytułowany jest jako „ciastka”. Ale tu widzę sporą blachę pysznego placka! Wyszłoby w formie tarty? Bo receptura wskazuje, że to kruche ciacho z apetycznym, cytrynowym nadzieniem. ;-)

    Pozdrawiam, Kasia M.

  4. aż 7 jajek?
    czy to konieczne?
    na jakiej blaszcze piekłaś?
    pozdrawiam ciepło z Drezna!

  5. Witaj Zosiu,

    Czy aby na pewno piec spod 30-35 min? Ja piekłam 20 minut a i tak się przypalilo, z mojego doświadczenia kruche spody pieke ok 15 min.

    Pozdrawiam,
    Adia

    • Asiu, tak masz rację, ale to jest kruche z oliwą, więc nieco dłużej trzymamy😎

  6. Zosiu droga! Super smakowity pomysł na zimowe dni:-)
    Piekę podobny placek, jednak na bazie kaszy jaglanej; aromat cytryn jest wtedy wszędzie;-)
    Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
    Marta:-)

  7. Poleca:
    białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wmieszać przesianą mąkę pszenną, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
    Cytrynowa część będzie bardziej puszysta

  8. W sobotę przychodzą znajomi, chyba już wiem co upiekę :D

    Zosiu skąd są Twoje drewniane deski do krojenia, obłędne – szukam jakichś ładnych na prezenty (i dla siebie :)).

    Pozdrowienia!

    • świetne w tym sezoniebyly w home and you,ja dostałam własnie w prezencie bo marzylam :)

  9. Wygląda pysznie. Wnętrza, które przedstawiasz są bajecznie piękne! Zainteresowały mnie krzesła, które są na zdjęciach w tym poście. Gdzie mogę takie kupić? Pozdrawiam :)

  10. Studzi się właśnie! cytrynowy wierzch piekłam tak jak Ty ale spód o wiele dłużej… Chyba z 45 min. Smakiem podzielę się później :-D pozdrawiam serdecznie Zosiu :-)

  11. Nie moglam się już doczekać i zjadłam kawałek ciepłego ciasta ;-) mmmm pycha! Chrupki spód (oliwa z oliwek nie wyczuwalna) i ten cytrynowy wierzch! Poezja :-)

  12. Pani Zosiu, czy mogłaby Pani polecić hotel lub pensjonaty na Amalfi rodzinie z dzieckiem na restrykcyjnej diecie? Pozdrawiam serdecznie

    • hmmm, ilekroć jesteśmy w tych regionach, to rezerwujemy prywatne miejsca (zazwyczaj apartament) bez wyżywienia, więc bardzo mi przykro, ale nie uda mi się pomóc :(

  13. Dzień dobry,
    zafascynowana od dzisiaj Pani stroną próbuję wykonać to ciacho cytrynowe jest w piekarniku ale spoglądam na nie z niepokojem od początku wiatr w oczy…. najpierw brakło oliwy z oliwek potem zapomniałam podziurkować ech zobaczymy ….
    Jak ustawia Pani piekarnik do tego ciasta -jakie grzałki?
    Pozdrawiam

    • Piekarnik najlepiej opcja: góra-dół, jeżeli po upływie 25 minut, uzna Pani, że nadal farsz nie jest ,,ścięty”, to polecam zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10/15 minut :) Trzymam mocno kciuki!

  14. dzień dobry, wilgotne ciasto z czekolada bialą i migdałami jest u mnie własciwie na każdej imprezie, to była milość od pierwszego wejrzenia :)
    staram sie ograniczać jednak make pszenną, czy z jaglaną/kokosowa ma sens w ogóle próbować?
    pozdrawiam

  15. upiekłam,a nie jestem pewna czy mi sie udało..
    obie warstwy nieco mi sie oddzielają, górna stężała, ale po rozkrojeniu jest jakby bardzo zwartym budyniem/kremem, tak miałoby być ?

  16. Ciastka wyszły pysznie kwaśne :) Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta kruchego na oliwie z oliwek, wydaje się jeszcze bardziej kruche, niż na maśle! Jedyna moja uwaga dotyczy rozmiaru blachy – zrobiłam ciasto z całej porcji, ale w blasze 35×25 wyszloby baaaardzo płaskie. Upiekłam więc w blaszce kwadratowej 25×25 cm, która okazała się idealna :)

  17. Wyglądają obłędnie ale i wydaje się że są trudne w przygotowaniu. No nic, będziemy próbować bo myślę że warto :) Dzięki za inspirację i zadanie na popołudnie!

  18. Zrobiłam stygnie. Spróbowałam jeszcze na ciepło i jestem zaskoczona tym oliwnym spodem. Bardzo fajny;) całość super

  19. Polecam wszystkim fanom cytrynowych deserów, nie zawiedziecie się 😜 pyszne! U mnie w formie tarty, na blaszcze 23cm z połowy przepisu wyszło fantastycznie!

  20. A mi do końca nie smakowały, jednak wolę kruche ciasto na maśle, ale co kto lubi ;)

  21. Masa cytrynowa PETARDA!!!!!
    Ale nie wiem co źle zrobiłam ze spodem…hmm? jego smak i konsystencja jak bym mąkę ziemniaczaną z cukrem jadła….

  22. Zosiu, one naprawdę są najlepsze pod słońcem! Nie można przestać ich jeść :) Wspaniały przepis. Dziękuję z całego serca

  23. 7 jajek w proporcji do 3 cytryn sprawia, że masa cytrynowa przypomina omleta na słodko :( Krucha podstawa pyszna.

    Następnym razem wrócę do starego przepisu na mase:
    ok 7 cytryn (240 ml soku),
    6 jajek,
    trochę więcej cukru wg własnego uznania 200 g – 400 g
    6 łyżek mąki

  24. Genialne 😍 Mój nastoletni syn wczoraj upiekł i cała rodzina zachwycona, smak kwaśnych cytryn przełamuje słodycz, dla mnie idealne.

  25. Dawno nie jadłam tak niedobrego ciasta, spod smakuje jak mąka z tluszczem, a góra tak jak ktoś wspomniał cytrynowy omlet. Jajecznica z cytryna….

  26. Przepis bardzo łatwy, z tanich składników. Mnie bardzo smakują ciastka, mężowi mniej. Generalnie na pewno nie jest to smak dla wszystkich. Gdyby zrobić kruche na maśle, byłoby bardziej tradycyjnie i łatwiej się zachwycać większości :)
    Oliwy bardzo w smaku nie czuję, ale jednak jest to jakiś nowy smak, ale na pewno nie jest to niedobre :)
    Piekłam dłużej, żeby na pewno się ścieęło :)
    Powiedziałam mężowi – wyobraź sobie, że jesz to ciasto na Sycylii, albo w Amalfi ;) Na pewno tam, gdzie rosną cytryny, by Ci smakowało :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.