* * *
Dzisiejsze pierniczki są z myślą o wszystkich – tych młodszych i starszych, którzy cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Mogę się jedynie domyślać jaki faktycznie może to stanowić problem, szczególnie w okresie świątecznym. A przecież w Święta nikt nie może być poszkodowany !
:-)
Skład:
(przepis na ok. 12-15 ciasteczek)
150 g mąki kokosowej
100 g startej marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g schłodzonego masła
1 łyżka cynamonu
80 g brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
- Masło, cukier i cynamon ucieramy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą na małym oczku marchewkę. Całość zagniatam do uzyskania zbitego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w lnianą serwetę i umieszczamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Ciasto jest dość kruche i maślane, więc warto od razu wycinać pierniczki na papierze do pieczenia, który jest rozłożony na blaszce. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 12-15 minut, lub do momentu aż delikatnie zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygną a następnie dekorujemy lukrem.
- Aby przygotować lukier: Do miski z cukrem dolewamy odrobinę (!) wrzątku i mieszamy. Gęstość lukru regulujemy cukrem lub wodą.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosieńko z nieba mi spadłaś! Mój sześcioletni synek ma celiakię :-) Zaraz się zabieramy! Kocham Twój blog :*****
Emmo cieszę się, że akurat Wam się przyda przepis! Miłego czasu przy wspólnym pieczeniu :* Uściski!
Ale piękne ujęcia! :-*
A masełko?? Jaka ma być ilość?
Super przepis ale mam pytanko czy zamiast mąki kokosowe może być jakaś inna? Np. Pszenna? Kukurydziana? Ja akurat gluten mogę jeść, ale za to jajka są u mnie na czarnej liście…
Z kukurydzianą nie próbowałam. Pszenna jak najbardziej!
Super! Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź. Ciasto już w lodówce :)))
Zosiu!!!! Dziękuję za przepis!!! mój 4letni synek nie może jeść nabiału, glutenu,jajek,orzechów,warzyw strączkowych…każde święta,urodziny i różnego rodzaju imprezy są dla mnie prawdziwym wyzwaniem…każdy taki przepis jest na wagę złota…zwłaszcza w tym wyjątkowym czasie! PIĘKNYCH ŚWIĄT Zosiu dla Ciebie i Twojej rodziny! Twoja wierna czytelniczka od pierwszego postu!!! :*:*:*
?? uściski świąteczne dla Was!
Zosiu napisz proszę czy może być mąka pszenna ??? Bo kokosowej nie posiadam
Jasne, że może być ✌?️?
Czy może być olej kokosowy zamiast masła? :)
Nie próbowałam, ale myślę że można ?
Zosienko! Twoja najnowsza ksiazka jest cudowna!! Poniewaz mieszkam w Norwegii, mama przyslala mi ja na Mikolajki. Mam mala prosbe… Czy moglabys zamiescic na blogu przepis na swiateczna zupe grzybowa?? Bardzo ale to bardzo Cie prosze. A i jeszcze jedno, nie przestawaj nigdy gotowac bo masz do tego wielki talent a Twoje przepisy sprawiaja radosc i zawsze wychodza!!! Pozdrawiam serdecznie!
ale urocze:)
Zosiu ile cukru trzeba dac do zrobienia lukru?
Tyle zeby masa byla bardzo gesta
A czy zamiast masła może być olej kokosowy, a zamiast cukru ksylitol?
Czy Twoje pierniczki, Zosiu, po wyjęciu z piekarnika były od razu kruche i chrupiące, czy wymagały trochę poleżenia? Moje, po wyjęciu z piekarnika, są miękkie. Zastanawiam się czy coś poszło nie tak :>
hmmmm, ciasto jeszcze raczej z myślą o tych miękkich piernikach :-)
Witaj Zosiu, powiedz mi proszę, gdzie kupiłaś te urocze, zielone gałązki oraz czerwone kuleczki, którymi przyozdobiłaś pierniczki? Pozdrawiam