Skip to main content

KRUCHE CIASTO Z ORZECHAMI PEKAN, CZYLI SŁODKI UMILACZ LISTOPADA

Zanim zabierzemy się za pierniki i makowce, mam dla Was szybki przepis na ciasto z karmelizowanymi orzechami. Nie wymaga długich przygotowań ani skomplikowanych składników. Zrobicie go w mgnieniu oka, a zapach i smak nastroją Was do planowania świątecznych przepisów. A może zapragniecie podać je podczas Świąt? Koniecznie wypróbujcie już teraz ten przepis.

Skład:

(forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x 29 cm)

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

nadzienie:

ok. 180 g orzechów pekan

1/4 szklanki śmietanki 30%

2 łyżki kaszy mannej

2 jajka

100 g cukru brązowego

1 łyżka esencji waniliowej

A oto jak to zrobić:

  1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  2. Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. W szerokiej misce łączymy jajka, cukier, esencję waniliową, kaszę mannę i śmietankę do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone orzechy i mieszamy. Całość przelewamy na upieczony spód ciasta i umieszczamy ponownie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy i studzimy. Uwaga: spód ciasta może być miękki – polecam na chwilę wystawić ciasto na zewnątrz, wówczas szybko stwardnieje.

5 Odpowiedzi do “KRUCHE CIASTO Z ORZECHAMI PEKAN, CZYLI SŁODKI UMILACZ LISTOPADA”

  1. Mniam😋 U nas dziś strudel z jabłkami, ale to ciasto zrobię w przyszły weekend.
    Pozdrawiam serdecznie i zimowo❄️
    Marta

  2. Zrobiłam wczoraj na mały babski wieczorek i wyszło super! <3 świeże jest takie delikatne i maślane. Zapakowałam dziewczynom do domu a sobie zostawiłam kawałeczek na dzisiejszy deser :) Bardzo przyjemne ciasto!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.