Skład:
(średnica formy 26 cm)
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru pudru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
farsz: 150 ml śmietanki 36 %
250 g ricotty
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2-3 dojrzałe gruszki
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
3. Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa)
4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
od kiedy kupiłam sobie silikonową formę do tart jestem od nich uzależniona :D z chęcią wypróbuję ten przepis ;)
też uwielbiam tarty; ja jednak wolę formy z wyjmowanym dnem, dużo łatwiej jest wyjmować zawartość
Właśnie rozglądam się za fajną i sprawdzoną formą do tart – zarówno silikonową jak i klasyczną z wyjmowanym dnem. Czy mogłabyś podpowiedzieć gdzie nabyłaś swoją?
Pozdrawiam :)
Witaj! Spośród wszystkich sprawdzonych form do pieczenia tart, myślę że ta z wyjmowanym dnem jest najlepsza. Niestety kupiłam ją już dawno, ale w sklepach jest ich już coraz więcej (np. DUKA).
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Formy z wyjmowanym dnem są czasem wygodne, ale pamietam jak po raz pierwszy piekłam Twoja cytrynowa (moja ulubiona) tartę Zosiu i wlasnie w takiej formie masa przeciekła mi do piekarnika ( a raczej jej cześć). W każdym razie tarta chociaż nie była idealna, a w nerwach (piekłam na specjalna okazje do pracy, a byla juz chyba dwunasta w nocy…) za grubo pokroiłam cytryny do dekoracji, to…zrobila furorę! Od tamtego czasu zawsze wychodziła juz idealnie i podbijała kolejne serca:) także blaszka z wyjmowanym dnem – tak ( ja mam z ikei), ale nie do tart z bardziej ciekła masą. Pozdrawiam :)
Pysznie wyglada! :) A czy do ciasta nie daje sie jajek?
Wygląda poprostu nieziemsko – uwielbiam gruszki w ciastach. :)
Zosiu… a jakby tak na ciemnej mące?;>
http://www.oligatorka.blogspot.com
hej mogę wiedziec jaki kolor kafli masz w kuchni biale czy waniliowe?
pewnie smaczne, ale ja muszę zbastować ze słodkim. i no jeszcze post xd
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
jaka jest średnica formy? : )
Ciasto wygląda bardzo smacznie :)
A możemy teraz liczyć na obiad, coś z mięsem, np. kaczką? :)
Nic wymyślnego, ale dobrego:)
Pozdrawiam
Zosiu,
jutro jadę do Trójmiasta na weekend z siostrą, przychodzę do Ciebie skosztować kawałek!!
a może w Tawernie Orłowskiej chociaż coś podobnego serwują:))
dzięki Twoim przepisom tarta już od dłuższego czasu stała się moim ulubionym ciastem – dość szybko się przygotowuje i daje mnóstwo możliwości modyfikacji :)
a jaka jest srednica foremki na tarte ?
Biorąc pod uwagę ilosc skladnikow na spod tarty, forma powinna średnicę ok 25 cm…Pozdrawiam!
W przepisie jest że 26 cm więc najlepiej wziąć taką :)
Mniam! Uwielbiam tarty! Ta przypomina mi tarte alzacka z jabkami.
Zosiu pisalas kiedys, ze uczysz sie robic chleb. Taki na zakwasie? Pytam z ciekawosci jak Ci idzie? Moj wyszedl za pierwszymi dwoma razami, dziesiatki kolejnych to klapa… Kurcze jednak uzaleznilam sie od tego. Ta chrupiaca skorka! Ach. Moze dzis sie uda….
… no jeszcze trochę muszę się podszkolić :)
Właśnie myślałam o cieście na weekend,a tu taka pyszna propozycja. Koniecznie spróbuję, ciasta z gruszkami są idealne :)
A co sądzisz o tym, żeby ciasto zrobić na słono, dać ser z niebieską pleśnią i gruszkę? Nie jem słodyczy w poście, a to jest dla mnie słodycz niestety..
Myślę, że to świetny pomysł! A co sądzisz, żeby podać z żurawinami?
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
spróbuję i dam znać jak wyszło! Dzięki za inspirację :)
Super sweter, można wiedzieć gdzie kupiłaś?
Zara- obecna kolekcja,
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Nie wpadłabym na takie połączenie, ale wydaje się bardzo dobre :)
Witaj, pytanie dotyczące czasu pieczenia. Zazwyczaj ciasto kruche piecze się szybko tutaj jest ok 50 minut , to bardzo dlugo. Czy to ciasto nie jest tłuste?
Witaj,
Sam spód piecze się ok. 25 minut, a następnie całość (kruche + farsz) kolejne 25 minut.
Pozdrawiam,
ZOsia
Dziekuje Zosiu za odpowiedz, ale to akurat zrozumiałam . Pytam czy ciasto kruche pieczone w sumie ok 50 minut nie wydaje sie byc tluste?
nie nie :)
Świetny biały dzbanek! Skąd on? :D
Ikea
A skąd jest ta biała patera?
DUKA bodajże… :-)
dzięki:)
Wygląda apetycznie, choć osobiście rzadko robię tarty. Podajesz tartę na ciepło? Wtedy ładnie błyszczą się owoce.
http://zycienienabogato.blogspot.com
Zosiu,
kiedy pojawi się Daily food diary? Miał być pod koniec tygodnia.. :)
Zosiu, a gdzie najczęściej kupujesz śmietankę 36% i ricottę?
Pozdrawiam.
czy ricottę można zastąpić mascarpone?:) pozdrawiam:)
Kolejna super inspiracja kulinarna!
Chciałabym wiedzieć jakie masło stosujesz najczęściej do tarty?
mm… korci!!
zapraszam na ciekawe, szarlotkowe, pankejki! :)
http://www.cookplease.blogspot.com
Wygląda strasznie smacznie! Już nie mogę się doczekać Świąt Wielkanocnych i tych słodkości..
Tarta wygląda cudnie. Chyba zrobię taką dzisiaj dla dzieciaków.
Zapraszam tutaj http://tenpanipani.pl/blog/7
Zrobiłam wczoraj tę tartę, bardzo smaczna, ale porządne ścięcie się warstwy z serkiem zajęło 1h 20 minut… Po 25 przepisowych minutach wszystko jeszcze pływało. Zaznaczam, że trzymałam się temperatury i piekłam w nowym elektrycznym piecyku.
Witaj Zosiu!
Karolino ja też wczoraj robiłam tę tartę. U mnie akurat przepisowo w 25 min się ścięło:) Za to sama sucha tarta upiekła się nawet w 15 min (z termoobiegiem).
Tarta pyszna, w mig się rozeszła! Akurat tyle wystarczy skoro w dni robocze pościmy od słodkiego i na dziś już nie zostało:)
Pozdrawiam, Monika
Moniko! Bardzo dziękuję za wiadomość i cieszę się, że tarat smakowała.
P.S. Co do czasu pieczeniam to niestety w dużej mierze zależy od rodzaju piekarnika;/
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Right after study several of the weblog posts on your web page now, and I genuinely like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and are going to be checking back soon. Pls have a look at my internet web page too and let me know what you think.
[url=http://www.dreamblog.net/free/jordansforcheapmn/index.php?title=air-jordan-vi-will-very-likely-be-rememb&more=1&c=1&tb=1&pb=1]cheap jordan[/url]
Zosiu,
piekę dzisiaj to Twoje cudo na babskie spotkanie..a że każda się wiecznie odchudza, to absolutnie śmietanka odpada (ricotta już ma z 30 %)… jak myślisz – mogę zstąpić ją jogurtem? kefirem? Powinno być jednak słodkie, więc jak uważasz, czy nie będzie szkody jeśli śmietankę zastąpię jogurtem?
Pozdrawiam serdecznie,
pyszna tarta :) bylaby idelna gdyby nie ta smietana.. myslisz ze mozna by zrobic na jogurcie albo smietanie 12 % ?
Zosiu, a może zaproponujesz jakieś przepisy bezmleczne? Chętnie bym zjadła taką tartę, ale karmię Córcię, która ma alergię na mleko :(
ok, będę pamiętać!!!!
Zosiu, jak sprawdza ci się drewniany blat kuchenny? Jest on funkcjonalny, praktyczny na co dzien? Jest olejowany czy lakierowany?
Na formę 24cm jak zmieni sie ilośc składników? Dziękuję z góry za odpowiedź :)
Tarta przepyszna:)
Tylko jak robiłam za trzecim razem zaczęła mi wypływać z formy w piekarniku, nie wiem czy to może wina tego że dałam za dużo gruszek?
pozdrawiam
Pati
Zosiu! Czy zwykłą mąkę można zastapić pełnoziarnistą? Właśnie piękę spód już ponad pół godziny i nadal jest mięciutki.. help! ;)
CZEŚĆ, CZY TE PROPORCJE WYSTARCZĄ NA FORMĘ O ŚR. 32 CM?
Pozdrawiam
CZEŚĆ Zosiu CZY TE PROPORCJE WYSTARCZĄ NA FORMĘ O ŚR. 32 CM?
Pozdrawiam