Skip to main content

Krucha tarta z rabarbarem, kardamonem i listkami melisy

Skład:

ciasto:

180 g mąki

30 g cukru pudru

150 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

farsz:

4-5 łodyg rabarbaru

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki cukru

2 białka + 2 łyżki cukru

szczypta mielonego kardamonu

do podania: świeże listki melisy lub mięty

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kwałki. Zasypujemy cukrem, sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Kawałek ciasta odcinamy na kruszonkę, a pozostałą częścią wykładamy formę. Sok z rabarbaru odsączamy. Pokrojone kawałki przesmażamy ze szczyptą mielonego kardamonu. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

3. Podsmażony rabarbar przekładamy na surowe ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek i cukru. Na końcu ścieramy na tarce pozostały kawałek surowego ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 20 minut. Podajemy na ciepło ze świeżymi listkami melisy lub mięty.

Komentarz: Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju piekarnika. Piekę na tzw. góra-dół. Jeżeli wierzch ciasta za szybko sie przypieka, po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni C. 

Follow my blog with bloglovin!

73 Odpowiedzi do “Krucha tarta z rabarbarem, kardamonem i listkami melisy”

  1. :) bardzo lubię wstawać wcześnie.
    Zosiu, w komentarzu uciekło „0” przy temperaturze. O tej porze jeszcze nikt nie zauważy:)
    Słonecznego, ciełego dnia, biegnę zagniatać:)

  2. Zosiu! :)

    Jak majowo, jak pięknie! :) Cudowne zdjęcia!
    A przepis już dziś zagości w mojej kuchni :)
    Tarta zapowiada się obłędnie! :) Do tego filiżanka kawy, dobra książka i będzie cudnie! :)

    Wspaniałej i słonecznej niedzieli :)
    Z ciepłymi pozdrowieniami,
    Kinga

  3. Zosiu, co się stało z Twoim sklepem? Czy będzie można gdzieś zakupić książkę z Twoimi przepisami?

    • Tak, Zosiu, na Twoją książkę czekamy z utęsknieniem:-)
      Pozdrawiam słonecznie,
      Marta:-)

  4. Piękne zdjęcia.

    Ponawiam pytanie: Zosiu, jak to robisz, że masz takie piękne skórki przy paznokciach? Stosujesz coś na nie, że nie są suche i nie zadzierają się? Pozdrawiam!:)

  5. Zosiu,
    albo ja nie dowidzę, albo pominęłaś. Gdzie w tym przepisie wykorzystałaś sok z cytryny?

  6. Zosia! czytasz mi w myślach, właśnie miałam Cię prosić o jakiś przepis na rabarbar:) uwielbiam Twoje ciasto; szarlotkę z rabarbarem, ale już tak dużo tego robiłam ze teraz chciałam urozmaicenia i innego ciasta.
    Pozdrawiam:)

  7. Rabarbar moja miłość! :)
    Będzie obowiązkowo w następny weekend, dzisiaj świętujemy 50-te urodziny Taty i ciasta już gotowe :)

    Pozdrowienia Zosiu, przyjemnej soboty!

  8. Chyba jest zakalec… może gdyby trochę podpiec ciasto przed nałożeniem rabarbaru, dałoby się go uniknąć?

  9. Witaj Zosiu:)
    A u mnie na jutro ciasto z rabarbarem też będzie.
    Natomiast z Twojego przepisu będzie jeszcze tarta z gruszkami i ricottą. Już raz ją piekłam, pyszota!:) I taki zbieg okoliczności, że dziś ją na onecie widzę:)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Monika

    • :-) 

      p.s. Dzięki za info, nawet nie wiedziałam że jest w onet.pl :) lecę sprawdzić!

      • :)
        a powiedz mi, czy składniki na ciasto będą też odpowiednie na tartę okrągłą? To zrobię na przyszły weekend:)

          • Zosiu, powiedz mi czy tarty okrągłe, które pieczesz to wykładasz w całości z formy po upieczeniu tylko z tych z ruchomych dnem, czy bez też? Ja mam w domu dwie formy niestety bez ruchomego dna i powiem szczerze, że boję się zaryzykować wyjęcie całego ciasta, także serwuje ciasto razem z blaszką na stół:)
            Pozdrowienia,
            Monika

  10. Nie wiem co masz z tym obieraniem, ale ani rabarbaru się nie obiera bo nie ma takiej potrzeby ani szparag, w ktorych wystarczy odlamac zdrewniale konce i nie obierac.

    • Zosia wie co robi. Jasne, że nie musi się obierać, ale są tacy, którzy obierają. Kto chce mieć ciągnące się włókna w pysznym farszu? Widać jak byk na zdjęciach, ile tych włókien było. A co do szparagów, białe trzeba obrać, ale zielone niekoniecznie, zwłaszcza do zupy, którą Zosia ostatnio zamieściła. W tych skórkach szparagów jest smak, który oddadzą zupie, ale lepiej je przetrzeć w takim razie po ugotowaniu przez sitko, żeby znów nie czuć włókien w ustach.

    • kto? co? szapargi
      kogo? czego? szparagow

      jak ktos chce, to niech obiera, jak ty nie chcesz, to nie obieraj :)

  11. Witaj Zosiu,
    czy ten przepis nadaje się na okrągłą blachę?
    pozdrawiam serdecznie,
    Martyna

  12. Nie ma wymiarów blachy :(
    W ogóle nie mam takiej, więc muszę użyć jakiegoś przelicznika żeby dopasować ilość składników do mojej formy do tart.
    Podałabyś wymiary? Byłbym bardzo wdzięczny :)

    • Tarta prostokątna ma wymiary: 9×35 cm ale ilość ciasta jest również przeznaczona na okrągłą formę o średnicy 23-26 cm.

      Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki!

      Zosia

  13. To pewnie nie był zakalec, tylko ciasto rozmokło. Mała porada: można ciasto wcześniej podpiec ok. 20 minut, a później, przed wyłożeniem rabarbaru, posypać je jeszcze bułką tartą. W ogóle nie będzie czuć smaku bułki, a wchłonie wilgoć musu i ciasto nie namoknie. Taki trick :)

    Marzę o tej tarcie, może jutro zrobię. Uwielbiam rabarbar.

    • Witaj!

      Oczywiście można w pierwszej kolejności podpiec kruchy spód (zazwyczaj piekę max. 18-20 minut w temperaturze 180 stopni C) ale polecam również upiec wszystko za jednym razem. Zdjęcie może nie oddaje efektu, ale spód wyszedł bardzo kruchy, a rabarbar ma się dobrze :-)

      Pozdrawiam,

      Zosia

  14. Tak jak myślałam spód ciasta jest surowy. Powiedz mi jaki był spód Twojego ciasta? Może trzeba go podpiec?

    • Ja właśnie wypróbowałam i jest super! Kruchy tak jak powinien być. Polecam,
      G.

  15. Pychota, fajna taka podłużna forma do tarty, a ja dziś robie placek z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,) zapowiada sie równie pysznie :)

  16. Zosieńko!!!! Kiedy wydasz książkę??? Myślę, że większość Twoich Czytelników w mig by ją zakupiło!

  17. kolejny super przepis:) czy ta forma ma zdejmowane dno? gdzie taką można nabyć? Pozdrawiam serdecznie:)

    • Tak, ta forma ma ruchome dno. Kupiłam ją będąc jakiś czas temu w Paryżu, ale jest już dostępna na allegro!

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  18. Droga Zosiu, wchodzę na tego bloga dla Twoich przepisów:) I to od samego początku jego trwania. Zawsze podobały mi się zdjęcia potraw, gdy sama próbowałam je zrobić, wszystko wychodziło i było niezwykle smaczne. No może poza tortem pomarańczowym:D Jednak od pewnego czasu przeszkadza mi jedno… Mianowicie brakuje mi tego uporządkowania, tej harmonii i tego ładu, tej symetrii, za którą pokochałam Twojego bloga. Teraz widzę porozrzucane ścierki, nieuprasowane obrusy, jakiś mętlik. Niech wróci stara dobra Zosia. Tego życzę. Serdecznie pozdrawiam. Miłego wieczoru:)

    • Droga Czytelniczko! Dziękuję serdecznie za tak częste odwiedziny oraz próbowanie moich przepisów:) Porozrzucane ścierki i nieuprasowane obrusy też mają swój klimat :)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

       

      • Czyli stara dobra Zosia nie wróci? :D Wielka szkoda:( Twój wcześniejszy styl podobał mi się bardziej:) I wtedy częściej zaglądałam na bloga:)
        Pozdrawiam równie ciepło:)

  19. Ha! Brawo Zosiu za dystans :) Twoje stylizacje kuchenne są rewelacyjne… jak najwięcej takich klimatycznych zdjęć z niewyprasowanymi obrusami :-)

    Pozdrawiam,
    Stała Czytelniczka
    P.

  20. Zosiu, zdjęcia piękne, niestety moje kruche ciasto wyszło wilgotne, takie jakby niedopieczone, piekłam góra-dół zgodnie z przepisem, też zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby przed położeniem rabarbaru podpiec sam spód jak sugerowały czytelniczki, pozdrowienia z Trójmiasta:)

  21. Hej dzis zrobilam tarte z podwojnej porcji na formie okrągłej mimo ze odsaczylam rabarbar i tak spod mokry i kicha wyszedl rabarbar w kruszonką zaluje ze nie podpieklam ciasta…; (

  22. Zosiu, ja właśnie robię miejsce w moim „make cooking easier” kajecie miejsce na Twoją kuchą tartę z rabarbarem. Pozdrawiam.

  23. Dzisiaj ciasto rabarbarowe zagości na deser po grillowaniu z rodziną. Mamy z tatą konkurs na najlepszy wypiek z rabarbarem! Ja robię Twoją tartę, wygraną mam w kieszeni ;-)

  24. Zosiu, czy dobrym pomysłem byłoby upieczenie takiej tarty z gruszkami? Dokładnie takie składniki, tylko zamiast rabarbaru gruszki?
    Skończył się już sezon na rabarbar, a lubię ten przepis!
    Pozdrawiam

  25. A ja chciałabym bardzo gorąco polecić ten przepis! W tym sezonie zrobiłam już chyba z 5 razy i jeszcze wiele przede mną! Wychodzi zawsze znakomicie. Robię w okrągłej, silikonowej formie na tarty 23 cm. Smakuje zawsze wyśmienicie. Ciasto trzymam w zamrażalniku nawet dłużej niż 30 minut i jest super kruche. Zosiu, a jeśli chodzi o rabarbar, podziel się swoim sposobem na kompot i konfiturę z rabarbaru:-) Pozdrawiam serdecznie

  26. Przepyszne ciasto! idealnie slodkie, proste i szybkie w wykonaniu. Na pewno bede powtarzac. Robilam w okraglej formie 27 cm i bylo akurat. Dziekujemy za przepis :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.