Skład:
1 jajko
300 g mąki
100 g cukru
200 g masła
nadzienie:
garść mielonych orzechów lub migdałów
5-6 jabłek
1 opakowanie jeżyn
1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2-3 goździki
2 łyżki cukru
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z cukrem, przyprawami i jeżynami (do momentu, aż jabłka staną się miękkie).
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy rozwałkowane ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy zmielonymi migdałami / orzechami. Nakładamy podsmażone jabłka z jeżynami. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Posypujemy cukrem i pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C (opcja: góra-dół).
Jakiego ładnego koloru nabrały jabłka :)
Bardzo apetyczne ciasto :)
Zosiu, czy to ciasto nie wymaga podpiekania?
Nie wymaga :)
Pozdrawiam!
Zosiu widzę, że masz (chyba) ceramiczną formę do tarty, a ja szukam dobrej. Mogłabyś napisać gdzie ją kupiłaś?:)
Takie formy są m.in. w Duce :)
Ta forma pochodzi akurat z DUKA. Polecam:)
Zosia
A ile cm ma średnicy? 30?
28 cm
pozdrawiam gorąco!
Zosia
Akurat mam skrzynkę ekologicznych jabłek z sadu <3 super! http://Www.llealicious.blogspot.com
Zosiu, tylko pół godziny? Bez podpiekania?
ok. 30-35 minut (zależy od Twojego piekarnika), nie musimy wcześniej nic podpiekać :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Przepis wygląda rewelacyjnie, ale.. dla mnie hitem jest obłożenie ścianki takim samym drewnem jak blat :) Zakochałam się w tym rozwiązaniu!:) Gratuluję pomysłu!
http://www.sbl.com.pl
Ale zbieg okoliczności – robiłam taką w czwartek, z myślą o weekendzie. Niestety w sobotę musiałam upiec nową, bo poprzedniej już dawno nie było :) Pozdrawiam serdecznie!
Cudownie wygląda :) Tak jesiennie :)
Uwielbiam połączenie jabłek i jeżyn – w tym roku zamknęłam je w croissantach! Widzę, że myślimy podobnie!:)
Możesz Gosiu spojrzeć: http://oligatorka.blogspot.com/2014/09/lets-eat-croissants-with-apple.html
Zosiu śliczne zdjęcia bardzo apetyczne:)
Droga Zosiu, bardzo proszę powiedz z jakiego sklepu pochodzi ten słoiczek z trzeciego zdjęcia od dołu?
Zosiu, ja tak trochę z pytaniem z innej beczki. Rozważam zakup drewnianych blatów do mojej kuchni. Powiedz mi proszę czy Ty jakoś swoje konserwujesz, czym je czyścisz/pielęgnujesz, czy łatwo się rysują/niszczą?
Zosiu,
nie miej do mnie żalu za ten komentarz. Uwielbam Twojego bloga i wiekszosc przpeisow. Twoj blog jest jednym z moich dwóch ulubionych, kocham Twoje przpeisy i zdjecia. Ale dzisiejszy przepis.. Na pewno ejst bardzo smaczny, ale to ciasto sie rozwalilo przy nakladaniu. Wyglada nieapetycznie:( Jakby sie nie udalo. Jesli to mialy byc owoce pod kruszonka to moglas upiec to w specjalnych foremkach z ktorych sie od razu je. A tak wyglada to srednio:(
Ale zdjecie nr 7 jest piekne:)
Czekam na ksiazke!!!
Zgadzam się. Pewnie smaczna ta tarta, ale gościom bym takiego czegoś nie podała.
Wygląda pysznieeeee!!! :)
Zosiu, czy używasz/używałaś urządzenia typu Thermomix w kuchni? Jeśli tak, mogłabyś coś powiedzieć na jego temat? Właśnie się przymierzam do kupna i szukam opinii…
Witaj! Niestety nie posiadam go… ale słyszałam bardzo dużo pozytywnych opinii!!!
Ja mam od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolona:) szybko się robi zupy, dobre wychodzą ciasta, napoje, pizza
ja też mam! jestem zachwycona!
Witaj Zosiu. Nie jestem pewna, czy ktoś już o to pytał (niestety śledzę bloga dopiero od niedawna), ale miałabym pytanie o to w jakim programie „obrabiasz” zdjęcia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdeczne.
hey Zosiu! Tarta wygląda niesamowicie :) zresztą jak wszystkie Twoje dania.. ;) mam pytanko. Prawdopodobnie mam zepsutą w piekarniku opcję grzania od dołu i swego czasu używam często opcji termoobiegu. Czy ta tarta ma szanse wyjść na termoobiegu, czy konieczne jest grzanie góra-dół?
Będę dźwięczna za odpowiedź :)
Wygląda tak pysznie, że… jutro zgrzeszę ;)
Wygląda pysznie i jakie ładne otoczenie :)
Świetny pomysł, jabłka genialnie nabierają kolorków, tarty to królowe późnego lata (:
Witaj Zosiu. Nie jestem pewna, czy ktoś już o to pytał (niestety śledzę bloga dopiero od niedawna), ale miałabym pytanie o to w jakim programie "obrabiasz" zdjęcia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdeczne..
Ciężko uwierzyć ale Zosia ich nie obrabia ;-) Opowiadała o tym na spotkaniu w Warszawie
Pycha, pycha, pycha. Uwielbiam takie ciasta!! :)
aż jabłka staną się miękkie
Troche lata, troche jesieni w tym wypieku! Swietne polaczenie! Po 6 tygodniach wakacji, wrocilam do pracy, a na blogu wspominam lato (ze lza w oku…prawie!). To tez dobre polaczenie!
http://www.allnnothing.com
Czy jabłka można zastapić węgierkami? Nie zepsują całośći?
Zosiu mi sie jeżyny już skończyly na działce czy moge je zastąpić malinami?? i cy wtedy trzeba wiecej doslodzic??pozdrawiam serdecznie
Przepisy jak przepisy, ale jakie Ty piękne zdjęcia robisz! Naprawdę trzeba być kreatywnym, żeby nie popaść w rutynę przy ciągłym fotografowaniu jedzenia :)
Zrobiłam wczoraj wieczorem wersję ze śliwkami Śliwki pokroiłam w ćwiartki i dodałam dwie łyżeczki cukru na wierzch. Jest 9.30 i nie ma już ani okruszka ;-)
Obłędne to ciasto…
Cieszę się ogromnie!!!! Dziękuję za skorzystanie z przepisu i wiadomość :)
Uściski,
Zosia
to ja dziękuję za świetny przepis, dzięki któremu zmierzam przez żołądek do serca ;-)
Witam, mam pytanie -skąd jest ta serweta z dwóch pierwszych fotografii? Z gory dziekuje za odpowiedź.
Czy zamiast jeżyn można użyć malin ? :)
Zosiu zdradź mi proszę jaką tapetę masz w kuchni koło okna? Szukam takiej od dawna.
Dziękuję i pozdrawiam!
Zosiu jak zwykle przepyszne ciasto! Zawsze mnie skusisz na zrobienie słodkości :)
Zrobiłam ją Zosiu przedwczoraj:) Pychotka!:)))
Dziś już ostatnie kawałki z mężem zabraliśmy do pracy:))pyszna jest, to połącznie jabłek i jeżyn jest super a jeżyn w tym roku ci u nas na działce dostatek:))))
Małgosiu cieszę się bardzo! Uścuski!