Skład:
(forma o średnicy 28 cm)
300 g mąki
50 g cukru pudru
200 g masła
farsz:
350 g twarogu
1 jajko
kobiałka świeżych malin
do posypania: garść wiórków kokosowych lub bułka tarta
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
2. Twaróg ucieramy z jajkiem na gładką masę (możemy dodać odrobinę cukru/miodu/otartej skórki z cytryny).
3. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką. 1/4 ciasta zostawiamy na tzw. kratkę na wierzchu, a pozostałą wykładamy formę. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą lu wiórkami kokosowymi i nakładamy zmiksowany twaróg i maliny. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego podłużne paski. Z powstałych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę. Pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół).
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy za pomocą grawerowanego wałka – dostępny tutaj
Z ciasta wycinamy długie paski
Nakładamy zmiksowany z jajkiem twaróg i maliny
Możemy też dodać garść porzeczek
Z wyciętych pasków układamy na wierzchu ciasta kratkę
Tartę pieczemy ok. 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C (opcja: góra-dół).
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Wygląda przepyszne:)
Mam pytanie czy w tarach jest opcja zastąpienia mąki pszennej bezglutenowa? Mam gości którzy są uczuleni na gluten, a przepis mocno przypadł mi do gustu :)
Olu jak jak najbardziej! :-) Pozdrawiam ciepło!
Pyszności, cudowności!Wałek w serduszka wymiata:)pozdr
:-) też mi wpadł w oko :-P
Twaróg do farszu bez cukru?
Agato piszę o tym w sposobie wykonania – można dodać cukier/miód/otartą skórkę cytrynową wg własnych smaków :-) Pozdrawiam ciepło!
Te wałki <3
I tarta oczywiście też wygląda na przepyszną!
Walek LOL :) super ja tez taki chce !!!!!!!
?
Wałki są świetne :)
??
Zosiu pierwszy raz widzę taki wałek – gdzie można go zakupić? Świetne zdjęcia – z resztą jak zawsze!
Dario tutaj: https://mygiftdna.pl/Walki-do-ciasta/Serca
o rany :-) Ale ona musi smakować.
Pięknie wygląda ta kratka – a są jakieś inne wzory na wałkach?
Aaaa Zosiu zrobiłam wczoraj Twoje muffiny kokosowo-rabarbarowe – były wspaniałe. Cała blacha poszła od razu :-))))
Wspaniale! :*
wspaniała na letni podwieczorek:)
:-)))
Witam Pani Zosiu,
Mam pytanie co do spodu tarty. Czy nie jest zakalcem ? Tak wygląda na zdjęciu i tak też wychodzi w moich wypiekach przy tego typu ciastach.. może zna Pani na to jakiś sposób?
Justyno, może na zdjęciu tak wygląda, ale w rzeczywistości jest kruche – może to też za sprawą twarogu. Ja najczęściej przed kładzeniem twarogu i owoców posypuję wiórkami kokosowymi albo bułką tartą. Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki!
Czy może byc taki twaróg z wiaderka czy musi byc prawdziwy zmielony?
Lepiej prawdziwy twaróg – nie mielony :-)
Zosiu, Czarodziejko! Wspaniała i prosta w wykonaniu propozycja na letni deser. Wypróbuję na pewno, bo maliny w tym roku są wyjątkowo pyszne:-)
Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
Marta:-)
PS. Moja siostra, na stałe mieszkająca w Londynie, ciągle piecze ciasto truskawkowe/czereśniowe z Twojej książki i jest zachwycona!
Krucha tarta z twarogiem i malinami. Brzmi kusząco ja ostatnio zrobiłem podobną ale z truskawkami :)
Zosiu własnie zrobiłam…i już jej nie ma :)
Najlepsza wiadomość :* :* uściski!
Zosiu, zrobiłam wczoraj wieczorem – dziś do południa pewnie już zniknie, bo jest pyszna! :) Mam pytanie – co by się zmieniło, gdybym do składników na ciasto dodała żółtko (występuje we wszelkich przepisach na kruche ciasto, jakie widziałam)? Pozdrawiam!
Joanno możesz śmiało! Mnie kiedyś Mama nauczyła wersji bez jajek i tak już pozostało. Znasz też osoby, które dodają ugotowane żółtka :-) Ściskam mocno i ciesze się, że przepis się spodobał!
Ależ pięknie wygląda, pozdrawiam ciepło
Zosia, a może tak niebawem przepis na domowy chlebek? Ostatnio grzebałam troche po google, ale średnio jestem przekonana do tych różnorodnych przepisów. Prześpij się z tym :D :*
Tarta z malinami i twarogiem to musi być coś niebiańskiego, zaraz po urlopie zabieram sie za pieczenie, dziekuje za cud przepis Zosiu, pozdrawiam z Gliwic
To ja dziękuję za odwiedziny :*
Dobry wieczór:)
Zrobiłam tę tartę dzisiaj i mam tylko jedną uwagę dla tych osób, które lubią jednak ciasta na słodko (co potwierdziły wszystkie osoby, które jadły ją ze mną):
– dodajcie do twarogu NIE „odrobinę cukru/miodu”, jak jest w przepisie, ale dosłódźcie go porządnie, bo w przeciwnym razie tarta będzie zbyt kwaśna. Tak się stało w moim przypadku, mimo że użyte maliny były naprawdę słodkie, a cukru dodałam więcej niż pisze Zosia.
Pozdrawiam :)
Dagmaro bardzo dziękuję za wiadomość! Myślę, że z pewnością przyda się pozostałym Czytelnikom :-) Ściskam mocno i dziękuję za odwiedziny :*
Zgadzam się z Dagmarą moja tarta też kwaśna, musiałam polać lukrem, bo miodu dołożyłam tylko łyżeczkę. W dalszym ciągu ulubioną tartą mojej rodziny jest tarta z borówkami i białą czekoladą.
Pozdrawiam:)
Wygląda cudownie! Świetny blog;)
:*
Pyszne! wczoraj zrobiłam i już prawie nie ma. Jak już się zabrałam za robienie ciasta, odkryłam, że mam resztkę mąki pszennej i niepełną kostkę masła. Zrobiłam więc z miksu trzech mąk (pszenna, żytnia razowa i kukurydziana) a masło uzupełniłam olejem kokosowym, i ciasto się udało, w ogóle się nie kruszy. Zdziwiło mnie też, że ciasta nie trzeba podpiekać. Dziękuję Zosiu za inspiracje, generalnie nie umiem i nie cierpię piec ciast (bo się nie udają), więc tarty w każdym wydaniu mile widziane :)
:***
Zrobiłam , wyszła przepyszna , rodzina jeszcze ciepła zajadała . !!!!! Z jakimi jeszcze owocami mozna ją zrobić ? Pozdrawiam Ann
Moja w piekarniku ;-)
Witam :)
Tarta siedzi już w piekarniku, ale nie wiem czy wszystko poszło zgodnie z planem, bo ciasto wyszło tak kruche, że o ile na spodzie jakoś je ,,zbiłam”, tak ciasta na wierzch nie dało sie rozwałkować, a jedynie pokruszyć… Dlaczego tak się stało, skoro trzymałam się przepisu? Pewnie nie wpłynie to na smak, ale o układaniu kratki mogłam pomarzyć.
Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam :))
hmm, a z jakiej mąki zagniatałaś ciasto?
Cześć Zosia! !! Bardzo proszę o informację, czy mogę ciasto zrobić z mrożonych malin? Jeżeli tak, to jak je „przygotować”? Albo jakie inne owoce by się nadały ? Mango? Brzoskwinie z puszki?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź : )
Jutro mam gości… pół internetu przekopałam szukając ciasta z malinami, które przypadłoby mi do gustu, aż wreszcie dotarłam tutaj. Idealna propozycja! :)
???
Czy tarta wyjdzie jeśli zamiast malin dam truskawki??
Pewnie!