* * *
Wiosna przynosi nam tyle dobrego! Ostatnie kilka wolnych dni spędziliśmy na pracach ogrodowych – rekultywacja trawnika, sadzenie cukinii i patisonów, które wykiełkowały na parapecie w domowych warunkach i planowanie następnych nasadzeń. W kontakcie z ziemią nabieram sił po zimie i zatracam się w czasie. Jeszcze kilka tygodni i ruch w przyrodzie będzie zauważalny. A tymczasem chciałabym Wam polecić przepis na kremowy sernik z odrobiną zielonej herbaty. W nastroju otaczającej nas wiosennej aury. Polecam, bo jest pyszny!
Skład:
(forma o średnicy 26 cm)
800 g sera twarogowego
400 g jogurtu naturalnego
1 puszka skondensowanego mleka
20 g matchy (zielonej herbaty w proszku, opcjonalnie)
20 g żelatyny
500 ml śmietanki 36 %
otarta skórka i sok z 1 cytryny
ok. 170 g ciasteczek Oreo (mogą być inne, czekoladowe) + 2 łyżki masła
wierzch ciasta: 250 g jogurtu naturalnego + cukier puder do posypania
kwiaty do dekoracji (na zdjęciu rumianek)
A oto jak to zrobić:
- Kruche ciasteczka i rozpuszczone masło miksujemy na gładką masę, którą przekładamy na dno natłuszczonej formy. Dociskamy masę i przekładamy formę do zamrażalnika na 10-15 minut.
- Twaróg, jogurt, mleko skondensowane miksujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Dodajemy otartą skórkę cytrynową i sok oraz matchę. Mieszamy. Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie. Gdy nieco ostygnie, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Ubijamy śmietankę i dodajemy partiami do naszej masy. Całość wylewamy na spód, chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem, wierzch ciasta smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatami.
Przed podaniem, wierzch ciasta smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatami.
Przy okazji chciałabym się z Wami podzielić kodem zniżkowym na cały asortyment marki Daniel Wellington, hasło MAKECOOKINGEASIER upoważnia Was do 15% zniżki, ważny do 31.05.2017.
* * *
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Ciasto wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje. Koniecznie wypróbuję nowy przepis w ten weekend.
Pozdrawiam serdecznie
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
:*
robiłam sernik z matchą, zakochałam się w tym duecie:)
Ja teraz też!
Wygląda przepięknie a smakuje na pewno o wiele lepiej. Nigdy nie robiłam sernika z matchą ale zainspirowałaś mnie swoim przepisem :)
wygląda bajkowo i pysznie <3
???
Zosieńko zdjęcia i ciasto tak pięknie prezentują się! Brawo!
:*
W weekend zrobiliśmy wspólnie Twój sernik – jest oblędny! Kolejny przepis, który mi się udał z Twojej strony :-) Dziękuję!
Maniu, bardzo się cieszę! Dziękuję Ci za wiadomość :*
Chyba sobie sprawie ten zegarek – Zosiu dzięki Tobie mamy wiosnę :*
Czy można dodać ubitą śmietankę 30% zamiast 36%?
Jasne!