Skip to main content

Knedle!

Skład:

700 g ziemniaków

250 g mąki tortowej

2 jajka

ok. 500 g dojrzałych śliwek węgierek

szczypta soli

2-3 łyżeczki cynamonu

 100 g cukru 

3-4 pierniczki alpejskie

śmietana do podania (opcjonalnie)

 

A oto jak to zrobić:

1.Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek. Dodajemy jajka, mąkę szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części, formujemy dość grube placki. Dodajemy szczyptę cynamonu, łyżeczkę cukru a następnie zawijamy śliwkę (patrz poniżej).

2. Gotowe knedle, wkładamy do wrzącej osolonej wody i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną na wierzch, robimy próbę, czy wewnątrz ciasto jest ugotowane, a śliwka dostatecznie zmiękła. Po ugotowaniu, knedle odcedzamy i posypujemy okruszkami piernika (starty na tarce). Możemy dodać śmietanę lub jogurt/ serek danio etc.

Komentarz: W ten sposób możemy przyrządzać knedle z truskawek, jabłek a nawet rabarbaru. Podobno knedle, najlepiej jest przygotowywać z dojrzałych ziemniaków (nie młodych).

Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek.

Dodajemy jajka, mąkę szczyptę soli i zagniatamy ciasto.

Usuwamy pestki ze śliwek.

 Ciasto dzielimy na części, formujemy dość grube placki. Dodajemy szczyptę cynamonu, łyżeczkę cukru a następnie zawijamy śliwkę.

Gotowe knedle, wkładamy do wrzącej osolonej wody i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną na wierzch, robimy próbę, czy wewnątrz ciasto jest ugotowane, a śliwka dostatecznie zmiękła.

Dla wzbogacenia smaku, możemy posypać knedle startym piernikiem.

45 Odpowiedzi do “Knedle!”

  1. W najbliższym zasie z pewnością wypróbuję :))
    Twoje przepisy są po prostu boskie Zosiu ;))
    Pozdrawiam serdecznie!!

  2. Zosiu! Ty to trafiasz z tymi przepisami w moje gusta :) super! śliwki kupione ;) mam pytanie a propos kuchni – bardzo podoba mi się zestaw kolorystyczny fioletu i bieli, coś mi podpowiada że wykorzystam go w przyszłości ;) stąd moje pytanie: czy uważasz, że białe meble w kuchni spełniają swoją rolę? nie brudzą się za szybko? i czy szafki z szybkami są ok? czy urządzając kuchnię zrobiłabyś jeszcze raz tak samo? pozdrawiam, o.

  3. świetny pomysł z tartym piernikiem! Jak zwykle pysznie (aż mi burczy w brzuchu…) ;]

  4. Piernik!! – great idea Zosiu :)
    Mam nadzieje że kiedyś pojawi się przepis na kawę i zapiekankę, bo skory ty je przyrządzisz po prostu będą musiały być świetne ;)

  5. Smakowicie wyglądają te knedle! Już wiem jaki obiad zrobię w najliższym czasie :) Dziękuję bardzo za przepis!

    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejny przepis :)

  6. Zosiu wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam knedli. Twój przepis wygląda tak zachęcająco, że chyba się skuszę! W dodatku ten pomysł z posypką z piernika strasznie mi się spodobał!

    Pozdrawiam i czekam na kolejne smaczne przepisy!

      • ciasto się za bardzo kleiło.. dosypałam więcej mąki i więcej, ale bez skutku. Nie wiem czy nie powinnam bardziej ostudzić ziemniaków, czy mogą być ciepłe? i jeszcze mam pytanie czy jeśli do środka włożymy pół śliwki ( bo cała była duża; w prawdzie do tego etapu wczoraj nie doszłam ale tak na przyszłość) to się dobrze sklei?

        • Ziemniaki nie mogą być gorące i najlepiej żeby były tzw. sypkie. Im starsze, tym lepsze. Za dużo mąki, może z kolei powodować zbyt mączny smak.

          Śliwki z reguły kroimy na połówki, żeby ułatwić sobie sklejanie.

          Może następnym razem wyjdą lepsze! Trzymam kciuki.. ważne, żeby się nie zniechęcać. ;-)
          Pozdrawiam,
          Zosia

          • zniechęcona nie jestem ;) inne przepisy się sprawdzają więc jest ok

  7. :) Knedle zrobione:) Narzeczonemu smakowały, choć nie lubi cynamonu- zjadł wszystko:)

  8. Mam pytanie, czy można zastąpić mąkę tortową zwykła mąka?:) bo właśnie robię knedle z Twojego przepisu i nie wiem czy mam jechać do sklepu. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam!

  9. Mi też nie wyszły. Pewnie przez zbyt ciepłe ziemniaki. Szkoda, że w przepisie nie było napisane, że powinny być zimne i kruche (dopiero w komentarzach się doczytałam). :(

  10. zrobiłam knedla z mrożonymi truskawkami. wyszły smaczne, choć na etapie produkcji ciasto się troszkę kleiło. ziemniaczki ugotowałam już wczoraj wieczorem, by spokojnie sobie ostygły.

    dziękuje za przepis.

  11. Knedle wyszły przepyszne :) rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły. Zosiu Twoje przepisy są SUPER! ;-) Pozdrawiam

  12. Polecam jeszcze śliwki najpierw podgotowac z cukrem aż do uzyskania pieknego syropu, wtedy śliwki są cudownie miekkie i slodkie w knedlach i zyskujemy dodatkowy cudowny sok do polania ich i do tego jeszcze śmietanka i jestem w niebie

    Pozdrawiam :)

  13. ..uwielbiam knedle.. ale zawsze jem gotowe..
    twoje wyglądają smakowicie.. jutro przyrządze je sama.. wg twojego przepisu..

  14. w składnikach jest napisane 100 g cukru, a w przepisie użyto tylko jednej łyżeczki :< jak to ?

  15. Zrobiła według Twojego przepisu! zamiast cukru dałam słodzik – REWELACJA! wyszły pyszne!! :))

  16. Świetne proporcje przepisu. Knedle wbrew pozorom nie są banalne do zrobienia i wielu przypadkach nie wychodzą. Bałam się, że z tym przepisem też tak będzie. Bardzo miła niespodzianka i wyszły pyszne, dziękuję za wszystkie przepisy. Wypróbowałam już połowę i prawie każdy jest strzałem w dziesiątkę. Pozdrawiam

  17. Zosiu mam pytanie ile mniej więcej knedli wychodzi z podanej ilości składników? Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe wrażenia, których dostarcza Twój blog :-)

  18. Jestem w prost zachwycona twoim blogiem! Wpadłam na niego zupełnie przypadkiem,a teraz nie mogę się od niego oderwać i ściągam twoje przepisy do swojej książki kucharskiej! Inspirujesz, gratuluje:)

  19. Pozdrawiam serdecznie zza oceanu.
    Córka mojego kuzyna ” zaraziła” mnie Waszą strona, podczas Jej wizyty u nas. Wspaniałe ! Próbuje przepisy, podglądam mode i czekam na nastepne wiadomości!

  20. Zosiu,

    nie wyszło tak jak w Twoim przepisie… Z tej porcji ciasta udało mi się zrobić 8 (!) knedli :) są naprawdę ogromne. Nie potrafiłam do placka włożyć więcej niż połowę śliwki. Stąd też zostało mi ich ok. 250 g.
    Co źle zrobiłam?
    Dziękuję za przepis na pewno będę jeszcze próbować :) Pozdrawiam ciepło!

  21. Takie knedle ostatnio jadłam dzieciństwie. Zrobiłam i odpłynęłam… :)

    Zosiu, Twoje przepisy są tak proste, a jednocześnie dania smakują niesamowicie. Gratuluję tej kulinarnej lekkości :)

  22. Super przepis, dzisiaj wypróbuje:)
    z dzieciństwa pamiętam, że mama polewała knedle rozgrzanym masełkiem i posypywała bułką tartą:)
    Pychotka!! Polecam

  23. A ja mam taką poradę odnośnie klejenia. Ja rozwałkowalam ciasto na ok 0,5 cm, podsypując je mąką i wycinalam sobie placki kubkiem. Pracuje się o wiele lepiej, nie trzeba podsypywac każdego placuszka, a i knedle jak spod igły:) Pozdrawiam.

    • Wspaniale! Dziękuję za wiadomość i skorzystanie z przepisu :) Uściski dla synka!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.