Skład:
(przepis na 10-12 placuszków)
garść jagód oraz borówek amerykańskich
2 jajka
1 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki
3 duże łyżki masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
1. Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę (najlepiej w mikserze). Następnie dodajemy startą skórke cytrynową i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, czyli przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz masę jajeczną. W tym przepisie, kluczowe jest ręczne mieszanie produktów. Jeżeli użyjemy do tego miksera, w efekcie końcowym ciasto nie będzie puszyste. Przykrywamy na 10-12 minut, aż trochę urośnie. Przed smażeniem dodajemy do ciasta jagody.
4. Rogrzewamy patelnie z odrobiną masła i smażymy placuszki na małym ogniu. W trakcie smażenia, ostrożnie nakładamy borówki amerykańskie (patrz na zdjęciu). Możemy przykryć pokrywką. Po smażeniu, odsączamy tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Placuszki podajemy z cukrem pudrem.
Komentarz: Jeżeli uznamy, że ciasto jest za gęstę, możemy śmiało dodać trochę mleka.
Wyglądają przepysznie. Przepis przepisany, będą na kolację : )
;D ślinka cieknie
Zosiu, czy podróżując (mam tu na myśli np.wakacyjne wyjazdy) czerpiesz inspiracje kulinarne z różnych miejsc? mogłabyś polecić jakiś szczególny dla Ciebie kraj, bogaty kulturowo i kulinarnie, który jest wart odwiedzenia?
Wyszły mi poprostu przepyszne. Masz świetne przepisy !
Niestety nie widac zdjec…
GeNiaLnE!!!! wczoraj zrobiłam. Smak podobny do ,,pampuchów” z Monciaka.
o Raaaany Zosiu! Mega dobre. Szacun!
Wyglądają pysznie, jednak ja nie przepadam za jagodami. Jakimi owocami mogłabym je zastąpić, aby nie powstała ciapa podczas mieszania??
Poziomki?
PYYYYCHA :))
Zosiu bardzo proszę o przepis na zupę ogórkową. wiem że jest na chłodnik ale chciałabym taka typowa ogorkowa najlepiej latwy przepis :)
mhm ja tez nie widzę zdjęć w tej notce, a w poprzedniej widzę. wie ktoś dlaczego? ;>
Zosiu, Twoje przepisy są wyśmienite
Pyszne, pyszne, pyszne !!!!!!!!!!!!!
Zosiu, widzę, że sezon na owocowe desery trwa u Ciebie w najlepsze. U mnie w ogrodzie właśnie dojrzały czarne i czerwone porzeczki oraz agrest, dlatego proszę o jakieś ciekawe przepisy na desery z tych owoców, połączonych lub osobno. Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu nowych kulinarnych inspiracji :)
Zosiu przepis wygląda rewelacyjnie…jutro idę kupić jagody i borówki i będę go robić:):) mam jednak pytanie…jogurt rozumiem, że naturalny tak?a ma znaczenie jaki?gęsty czy nie?
dzięki za odpowiedź…
witam,
przepis jak zwykle ciekawy:)
sama robię podobne placuszki, ale z tartym jabłkiem:) ewentualnie piekę takie bez dodatku owoców i wtedy podaję je z serkiem waniliowym i jagodami, przyznaję, że nie smażyłam jeszcze z jagodami i borówkami, muszę spróbować:)
A może jakiś przepis na danie z kuchni chińskiej? to moja ulubiona :-)
Hej,
z wielką radością wypróbowałam ten przepis. Tylko jagody zastąpiłam malinami. Placuszki wyszły pyszne.
Pozdrawiam
Super pomysł z malinami. Muszę wypróbować. Dziękuję za inspirację. Zosia.
Czesc Zosia.Mam pytanie placuszki smaze i one mi nie rosna nie sa takie pulchne jak twoje poprostu nie ma ich.Nie wiem co jest??Wszystko robilam tak jak mowilas,dodawałam sypkie skladniki do płynnych wymieszałam łyżka ale nic,rozwalaja sie i brzydko wygladaja.Co jest nie tak???Prosze o odp.
mhmm a odstawiłaś ciasto do wyrośnięcia?
Tak na 12 minut,ale nic nie wiem co jest,moze wiecej proszku czy jak…
bardzo dobry przepis. placuszki pyszne! Ja jednak zaryzykowałam i zamiast zwykłego jogurtu dałam morelowy, a zamiast jagód i borówek maliny. :)
Uwielbiam twoje przepisy !! Uwielbiam taką kuchnie, Zosia jesteś wielka i nie wierz jak ktoś będzie Ci mówił inaczej!!
Właśnie wypróbowałam ten przepis i cała rodzinka zjadła ze smakiem ;) Tylko wyszły troszeczkę mało puszyste, następnym razem spróbuję ze zsiadłym mlekiem.
Pozdrawiam, Paula.
Mimo postępowania dokładnie według przepisu,placuszki nie wyrosły.Były płaskie i nie miały nic wspólnego z puszystością.Zraziłam się przez to a chciałabym jeszcze raz je zrobić.
Zosiu, czytając ten przepis w mgnieniu oka pobiegłam do sklepu po wszystkie składniki :)
Zrobiłam placuszki, ale nie jestem przekonana czy mi dobrze wyszły. W smaku bardzo wyczuwam mąkę? Czy to normalne? Dodam, że wszystkie porcje mnożyłam razy 2, bo chciałam mieć podwójne porcje. Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
Zrobiłam te placuszki, ale w ogóle nie wyrosły pomimo stosowania się wg przepisu. Były rzadkie i rozlewały się na patelni. Wg mnie ciasto za bardzo cytrynowe i rzadkie. Musiałam dodać więcej mąki. Koleżanka też robiła i miała identyczny problem. W smaku dość dobre. Ocena 3 +
Zosiu, zrobiłam te placuszki, pomimo nielicznych komentarzy i wyszły rewelacyjne! wyjątkowo puszyste! Dziewczyny, jezeli komus nie wyszly… pamietajcie trzebna odstawic do wyrosniecia. A teraz zabieram sie za chałke z truskawkami. kolezanka robila i mowila ze niebo w gebie. pozdrawiam cie mocno Zosiu!
Rzadko kiedy pisze komentarze, ale musze Ci pogratulowac. bylam u kolezanki na imieninach i zrobila wlasnie te placuszki. Sa wyjatkowe! gratulacje moje i calej ekipy, której smakowaly.
Czy ktos robil te placki???
wyszły genialnie! co prawda tylko z borówką, (jagód nie było na rynku), ale mimo to smakowały wyśmienicie :) Dzięki za kolejny fajny przepis!
Extra! Borówki muszą również doskonale pasować :) Pozdrawiam gorąco! Zosia.
Czy mogę zastapić czarnymi porzeczkami? Bardzo proszę o odp. :)
właśnie zrobiłam Twoje placuszki, Zosiu, i muszę przyznać, że są wyśmienite, po prostu pychota :D pozdrawiam gorąco :)
Zrobiłam te placki już po raz drugi, są przepyszne!! A sam przepis jest preludium do reszty fantastycznych przepisów!
GORĄCO POLECAM! Proste, szybkie i pyszne.
super super i jeszcze raz super!Wyszły świetnie a pomysł pierwsza klasa. Mam borówke w ogrodzie i nie bardzo wiedzialam co mogę z nią zrobic a tu proszę !Pomysł idealny!dziękuje
:) Smacznego!
Przepyszne. Ja osobiście wypróbowałam kilka wariantów i myśle że śmiało mogę polecić wersje z brzoskwiniami oczywiście pokrojonymi w kostkę, ze skórką z pomarańczy. Można ewentualnie dodać pomarańczę również kostka.
Zosiu, jestem fanką Twojego bloga ! Pozdrawiam :)
Wyszły genialne, zrobiłam dziś na śniadanie :)
Nie rozumiem w czym tkwi moj problem , aczkolwiek dodalam wszystko po przepisie i zachowalam proporcje ,a placuszki sa nie dobre , nie smaczne , przesiakniete olejem i boli po nich brzuch …. Proponuje inny przepis . w zaleznosci ile sie chce plackow otrzymac . 5 jajek , szklanka mąki , lyzeczka proszku do pieczenia , lyzeczka cukru waniliowego ,2 lyzki oleju . bialka ubic na sztywna piane , odstawic . do piany dodac: make , zoltka , proszek , olej ,cukier waniliowy (nie dodawac zwyklego cukru bo sie przypalaja )wszystko wymieszac recznie łyżką:). smazyc na oleju . podawac z konfitura i sa o nieeeeeeeeeeeeeebo lepsze :))
pozdrawiam :)
spróbuj może te ? nieco inny przepis, ale są fantastyczne ! jeśli lubisz słodkości, to trzeba dodać nieco więcej cukru, ja za słodkim smakiem niezbyt przepadam…
Super!!! Bardzo dobre :-) Super blog!
Właśnie skończyłam jeść te pyszności. Przepis trochę zmodyfikowałam: zamiast borówek dałam malinki i zamiast cukru waniliowego dodałam cukier cynamonowy. Mniaaaaam! :) Ciasto mi kiepsko wyrosło ale i tak były dobre ;)
Zosiu Twoje przepisy są świetne i w dodatku wszystko jest w przepięknej oprawie!
bardzo dobre :) mimo, że kilka pierwszych albo spaliłam albo nie dosmażyłam, reszta wyszła świetnie ;)
Myślę że mi wyjdą właśnie zabieram się do pracy ! Zosiu pogratulować przepisów i pomysłowości ;-)
Wyszły PYSZNE !
zrobiłam właśnie placuszki, początkowo ciasto miałam za rzadkie bo placuszki rozpadały mi się podczas przewracania…. dodałam mąki i było zdecydowanie lepiej. Placuszki zrobiłam z samymi borówkami. Genialne są. Czekam teraz na Narzeczonego… :))
Witam!Wczoraj odnalazłam najpierw blog, potem przepis i aby konstruktywnie spędzić wieczór zaszyłam się w kuchni robiąc placuszki. Od razu zdecydowałam się na podwójną porcję. Jedyną modyfikację jaką wprowadziłam to zastąpiłam cukier- miodem i zostałam przy dwóch jajkach. Efekt: już mam „zamówienie” na powtórzenie mojego popisu kulinarnego a sam przepis na stałe zagości w moim kulinarnym segregatorze:)ps. chłodnik z pomidorów i papryki tez wczoraj wypróbowałam:)- jeszcze chłodzi się w lodówce:) Madzionek-Gdańsk
:-)) bardzo dziękuję za komentarz!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zosiu!
Uwielbiam naleśniki, dosyć często je robię, ale te… są tak pyszne! Urosły, były jogurtowe, pychotka! Tylko nie miałam w domu ani jagód, ani borówek, więc zastąpiłam je gruszkami z kompotu :)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Czy masło można zastąpić np. margaryną ???
lub na oleju??
a smażyć na oleju??
Wyszły przepyszne! Szkoda tylko,że nie zrobiłyśmy z przyjaciółką podwójnej porcji;P Super przepis!
Zosiu czy zamiast masła mogę rozpuścić margarynę a racuszki smażyć na oleju??
proszę odpisz
Witaj! Niestety masło nie powinno być zastępowane innymi produktami. Natomiast smażyć możesz spokojnie na oleju/oliwie.
z pozdrowieniami,
Zosia
Dziękuję bardzo :))
ten przepis jest na prawdę świetny gratuluję wielu bardzo dobrych pomysłów, codziennie zaglądam na tego bloga, prawdę mówiąc tylko po to, aby zobaczyć kolejne nowe i ciekawe przepisy ;) życzę dużo powodzenia w poszukiwaniu kolejnych inspiracji, pozdrawiam!
Dziękuję serdecznie!! Jest mi baaaardzo miło!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Wlasnie palaszuje ostatniego placuszka! Co za rewelacyjny smak :) Nie wspomne juz, ze ich zapach podczas pieczenia wyciagnal co niektorych z lozka :)
Pysznosci Zosiu!!!
Pozdrawiam!
dzięki!!!
miłej soboty!
Zosia
Kochana Zosiu, genialna inspiracja na niedzielne sniadanie!
Moja dzewczyna, ktora co rano katuje sie platkami kukurydzianymi byla zachwycona!
dziekuje!
Placuszki wyszly rewelacyjnie. Super wyrastaja, jagody sie nie przypalaja, super rosna, ciasto nie przykleja sie do patelni. Balam sie, ze proszek do pieczenia moze byc wyczuwalny (jako ze jest go dosc duzo), ale nie jest zupelnie, za to placuszki sa dzieki temu bardzo puszyste.
Te placuszki wyglądają wyśmienicie :)
Mam 20 lat i właśnie zaczęłam „uczyć” się gotować. Myślę, że właśnie te placuszki wypróbuje na mój „pierwszy raz” w kuchni :)
Mam takie pytanie czy jogurt musi być naturalny czy może być inny??
Pozdrawiam
Paulina
Wypróbowałam przepis z rabarbarem, który o tej porze jest łatwy do zdobycia, a także w niskiej cenie ;) Rewelacja! A ten smak maślany z nutką cytryny po prostu PYCHAA!
super przepis bardzo polecam . moja 2-letnia córeczka uwielbia je
Zrobiłam, są pyszne! Polecam! Dodałam rozmrożone borówki, a i tak się udały :).
super! cieszę się że smakowały!
Dziękuję bardzo za odwiedziny!
Zosia
Już drugi raz gotuję z MCE, przepisy są proste, a dania łatwe do wykonania. Jogurtowe placuszki to absolutny hit! Mojej rodzinie i mi bardzo smakowały. Polecam również wszystkim sernik z czereśniami, szybko się go robi, a efekt niesamowity.
Dziękuję Ci Zosiu! Czekam na następne przepisy :)
Super! Bardzo się cieszę… i polecam się na przyszłość!
Z pozdrowieniami,
Zosia
I oto następny wypróbowany przeze mnie przepis i po raz kolejny się nie zawiodłam… Dziękuję za smaczny obiadek :)
W sam raz na leniwy niedzielny poranek. Borówki w tym roku też bardzo przypadły mi do gustu. Pozdrawiam Zosiu :)
Zosiu,
pozwoliłam sobie zmodyfikować nieco Twój przepis na potrzeby śniadania z ukochanym,
niestety jagód raczej bym już nigdzie nie znalazła, więc dodałam więcej borówek, jeśli chodzi o podanie, dodałam dużo truskawek i bananów pokrojonych w plasterki i wszystko oblałam ulubioną czekolada lidnta roztopioną w kąpieli wodnej.
Bardzo lubię Twój blog, jest bardzo inspirujący i można tu znaleźć przepis na każdą okazje!
Pozdrawiam Ciebie i śliczną malutką Hanie,
Hania z Łodzi
Haniu z Łodzi! Bardzo dziękuję Ci za komentarz oraz Twoją modyfikację :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
Również zrobiłam te placuszki. Wyszły idealne. Przepyszne. Przepis trafia do ulubionych :) Dziękuję :)
Ciszę się bardzo!
Uściski,
Zosia
Dzisiaj na kolację zrobiłam te placuszki. Wyszły idealne. Przepyszne. Przepis trafia do ulubionych :) Dziękuję :)
Placuszki z borówkami wyglądają smakowicie, a z dodatkiem skórki z cytryny muszą być obłędne! Sezon borówkowy w pełni polecam więc pierogi z borówkami, są bardzo smaczne . Pozdrawiam gorąco:)
Przypomniałam sobie wczoraj ten przepis i zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Pychota! :)
Pozdrawiam serdecznie
Kinga