* * *
Tydzień temu przez nasz dom przewinął się huragan soczystej energii zerówkowiczów. Wyprawialiśmy siódme urodziny Hanusi. Tego dnia pogoda cudownie dopisała, więc większość konkursów odbyła się w ogrodzie. Kilkadziesiąt balonów napełnionych wodą (o zgrozo!), zwisające z gałęzi drzew jabłka na sznurku, przygotowane akcesoria plastyczne do dekorowania masek… ostatnie trzy lata nauczyły nas pełnej gotowości! Bo, gdy o zaplanowanej godzinie odwiedza Cię dwudziestu paru sześciolatków, to nie czas na improwizacje. Mówię całkiem serio :). I z ciastem też musi być jasność – albo biszkopt z owocami i galaretką truskawkową albo beza. Krucha, w środku lekko ciągnąca się z kremem z białej czekolady i owocami. Choć zwykle się mówi, że dzieci za urodzinowymi ciastami nie przepadają, to w przypadku tej bezy nawet grama okruszków dla wykończonych rodziców nie pozostało.
Skład:
Beza:
6 białek
200 g drobnego cukru (ale nie puder)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
krem:
250 g serka mascarpone
ok. 250 ml śmietanki 36 %
1 laska wanilii
200 g białej dobrej jakości czekolady
2 czubate łyżki mleka w proszku (możesz dodać więcej, sam oceń)
ok. 20 g masła
do dekoracji: świeże truskawki
A oto jak to zrobić:
- W metalowej misce umieszczamy oddzielone białka. Ustawiamy obroty miksera na niskie i rozpoczynamy ubijanie. W momencie ubicia białek do lekko sztywnej pianki ustawiamy obroty miksera na prawie najwyższe i rozpoczynamy dodawanie cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Sam proces ubijania bezy z cukrem może zająć na parę minut ale nie spieszmy się.
- Gdy piana bezowa nabierze błyszczącego koloru i będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy ostatni raz a następnie przekładamy masę na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopnic C i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 1,5 godziny. Ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
- Aby przygotować krem: śmietankę podgrzewamy w garnku z laską wanilii, dodajemy kawałki białej czekolady i stale mieszamy, aż czekolada się rozpuści i osiągnie jednolitą konsystencję (najlepiej na małym ogniu, stopniowo dodawać czekoladę). Następnie dodajemy mleko w proszku i masło. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut (mieszamy, żeby masa nie przywarła do dna). Wanilię wyjmujemy z masy, nacinamy wzdłuż i ziarenka przekładamy z powrotem do masy. Gdy masa nieco ostygnie, całość blendujemy na jednolitą konsystencję i mieszamy z mascarpone. Schłodzony krem najlepiej rozkładać na wysuszonej bezie. Na końcu dodajemy świeże truskawki. Przed podaniem bezę polecam schłodzić (do kremu możemy dodać odrobinę pokruszonej bezy).
Komentarz: Aby uniknąć niepowodzenia, białka jajek powinny być świeże i dokładnie oddzielone od żółtek. Staram się przechowywać jajka w temperaturze pokojowej. Miska w której ubijamy bezę powinna być szklana lub metalowa (w plastikowej niestety mi się nie udaje). Korzystam ze stacjonarnego miksera Kitchen Aid ewentualnie ręcznego. Trzepaczki nie polecam.
Aby przygotować krem: śmietankę podgrzewamy w garnku z laską wanilii, dodajemy kawałki białej czekolady i stale mieszamy, aż czekolada się rozpuści i osiągnie jednolitą konsystencję (najlepiej na małym ogniu, stopniowo dodawać czekoladę). Następnie dodajemy mleko w proszku i masło. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut (mieszamy, żeby masa nie przywarła do dna). Wanilię wyjmujemy z masy, nacinamy wzdłuż i ziarenka przekładamy z powrotem do masy. Gdy masa nieco ostygnie, całość blendujemy na jednolitą konsystencję i mieszamy z mascarpone.
Schłodzony krem najlepiej rozkładać na wysuszonej bezie.
Na końcu dodajemy świeże truskawki. Przed podaniem bezę polecam schłodzić (do kremu możemy dodać odrobinę pokruszonej bezy).
Bajkowa, piękna dekoracja, zakochałam się! u nas bezy ubija mój mąż, bo mi przenigdy nie wychodzą, on natomiast w zwykłej plastikowej misie od miskera ubija najlepsze na świecie, tak więc, może to jednak od osoby zależy;-)
Moze z tego przepisu uda mi sie beze upiec bo cosc mi beze nie wychodzila.Mozna wiedziec skad ta miseczki
Trzymam mocno kciuki❤️👏🏻
Droga Zosiu, piękny tort bezowy! Nie dziwię się, że błyskawicznie zniknął;-) Bardzo precyzyjnie podany przepis! Mój jest identyczny;-) jedyna różnica to ocet zamiast soku z cytryny. Piekę tę bezę na rodzinne uroczystości na zmianę z Twoim sernikiem z białą czekoladą;-)
Pozdrawiam weekendowo z południa PL,
Marta:-)
Cześć Marto❤️zapomniałam o tym przepisie na sernik-dzięki za przypomnienie! Od dłuższego czasu chodzi za mną🙈💥😘
Przede wszystkim wszystkiego najlepszego dla Hanusi! Już siedem lat! A pamietam jak byłaś w ciąży:)
Ostatnio myślałam o bezie, nawet miałam w planie odszukanie filmiku, który kiedyś nakręciłaś:) także dziękuję za przepis! Wyglada pysznie:)
P.s. Udało nam się ostatnio wyskoczyć do pięknego Orłowa i spędziliśmy tam cały dzień❤️Mieszkasz w niezwykłym miejscu!
Pozdrawiam, Ola
Olu kochana jak miło❤️Tak długo tu jesteś ze mną…🙈❤️
Nie przepadam za tortami, ale taką urodzinową bezę chętnie bym spałaszowała. A jako,że mam za chwilę urodziny, to kto wie, może taką zrobię? :)
Aaa❤️❤️❤️💥💥☀️to trzymam kciuki i wszystkiego naj🎂🌸
PS. Zosiu, proszę napisz też skąd taka piękna patera do tortów:-)?
Anito to porcelana z serii Biała Maria (Rosenthal). Zbieram ją od kilku lat – część na allegro/olx., część dostaję przy okazji urodzin/imienin…lubię ją też poszukiwać na targach staroci. Uściski niedzielne!
dziękuję, świetna jest, mam jedną na nóżce, ale taka też by mi się przydała, upoluję;-)
Droga Zosiu, pragne zwrocic uwage na niescislosc w podaniu nazwy formy patery, kiedys wspominalam, ale nawet dla znajacych jezyk niemiecki tlumaczenie na polski moze byc trudne. Tak wiec wyjasniam: forma zastawy marki Rosenthal nosi nazwe Maria. Weiss czyli biala oznacza jedynie, ze produkt finalny jest bez ornamentu. Nazwa Biala Maria oznacza po niemiecku Weisse Maria, a wlasciwa nazwa formy serwisu to Maria Weiss, czyli Maria bez ornamentu. Czasami tlumaczenie nazewnictwa bywa troche skomplikowane, ale chyba najlepiej kiedy jest najblizsze temu w oryginale i ulatwia zakupy.
Zosieńko właśnie wyjęłam Twoją bezę z piekarnika i jest cuuuudowna❤️Och dzięki Ci, bo chyba pierwszy raz taka mi wyszła.
Przepis wszystkim polecam!!!!
marysia
Wspaniale! Jak się cieszę❤️🙏🙏🙏
Aaaaa❤️❤️❤️💥💥💥💥ale mi zrobiłaś radość tym komentarzem❤️
We wszystkich opisach bezy, które zdarzyło mi się czytać było napisane, że na jedno białko należy liczyć 50g cukru oraz, że należy suszyć bezę w niskiej temperaturze przez dłuższy czas i w taki sposób mnie zawsze wychodzi.
Aniu dzięki za wiadomość. To w jakiej konkretnie temp. suszysz bezę?
Bezę zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 130-140 stopni na 30 minut a po tym czasie zmniejszam do 100-105 stopni i suszę około 3 godziny. Wychodzi chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku.
Serdecznie pozdrawiam.
Czy masz pomysł czym zastąpić biała czekoladę ?
Hmmm nie wiem… może po prostu ubić tradycyjnie bitą śmietanę i wymieszać ją z mascarpone + owoce + pokruszone kawałki bezy🤓
Dzieci pily z tych kieliszkow? Wszystkie ocalały? :)
Jasne!
Ojej ten krem z białą czekoladą do mnie przemawia :D
:-))))
Dzień dobry😊 pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje, prosze o pomoc czym mozna zastąpić mleko w proszku? Pozdrawiam 😊
Hmmm trudno powiedzieć, to może rozpuść czekoladę z odrobiną śmietanki i gdy przestygnie połącz z mascarpone❤️
Dzień dobry, polecam spróbować zacząć suszenie od 160C i po 5 minutach skręcić na 120-110 C. Suszyć w sumie około 2 godzin- oczywiście wszystko zależy od piekarnia ale beza powinna wyjść zdecydowanie bielsza :) Całość i tak wygląda pięknie <3
Pozdrawiam serdecznie
Zosiu,
Uwielbiam ten blog i chciałabym się nauczyć piec bezę😊 – robiłaś kiedyś filmik z instruktażem?
Ważne pytanie, jak ustawić piekarnik, grzanie góra-dół czy termoobieg?
Pozdrawiam,
Karolina
Karolino ja piekę z opcją góra-dół
Ach, w końcu mi wyszła!
Wspaniale!!!!!
Beza to mój sposób na smutki, rozterki i takie tam ;) Niezawodny pocieszacz od dziecka. Uwielbiam w każdej postaci. Dziękuję Zosiu za ten przepis. Miłego dnia!!!
Za każdym razem jak próbowałam robić bezę to mi nie wychodziła. Za to w weekend podejmę wyzwanie jeszcze raz! :) Mam nadzieję że mi się uda :D
Stu latek i samych słodyczy dla Hani :)
To już tyle lat zaglądam do Twojej kuchni, Zosiu?… A dopiero co byłaś w ciąży i po cichutku Ci kibicowałam :) Co do bezy to koniecznie wypróbuję przepis, choć ostatnio „jej wysokość ” nawet mi się udała tak z głowy ;)
❤️❤️❤️❤️
p.Zosiu, zawsze chciałam zrobić, ale nie miałam odwagi. W weekend podejmę próbę ;)
Magda to trzymam kciuki!!!!! Uściski znad morza :*
Wracam z wrażeniami po wypieku, udało się, wyszła pyszna!! Dziękuję za cudowny przepis :)
AAA wspaniale!
Kocham bezy, ten tort wygląda obłędnie.
Jednak ciągle boję się, że nie wyjdzie… przeważnie robią sernik z rosą… bez wychodzi gumowa i klapnięta…
Może jednak sporóbuje
hmm rosą?
Podjęłam wyzwanie – i oto tort bezowy zjedzony!! Wyszlo prze-py-sznie! Cytuję: „jak z cukierni”. Jednak dzieki komentarzom wyżej po 1,5h pieczenia kontynuowałam suszenie 1,5h w 100 st bo w środku byla zbyt gumowa jak na moje oko. Do masy dodałam czekoladę biała karmelową – niebo w gębie. Dziekuje za inspiracje! Bardzo lubię Twój blog :) pozdrawiam Ciebie.
Czy masę z tego przepisu można wykorzystać do przełożenia biszkoptu zamiast zestawienia z bezą?
Zosiu, chciałabym tą beze zrobić jako swój tort urodzinowy i zabrać do pracy, i teraz jest pytanie czy lepiej dzień przed, wieczorem nałożyć już krem na bezę i do lodówki na noc czy jednak dopiero rano (krem zrobiony dzień przed i trzymany przez noc w lodówce)?
Nie wiem co będzie lepsze, żeby ta beza nie zrobiła się miękka…
Z góry dzięki za odp! 😊😊
Witam, na jakiej funkcji piec beze? Termoobieg?
Za wysoka temperatura suszenia. Dlatego beza nie jest biała.
Dla mnie ta beza nie wyszła. Dlaczego jest taka brązowa i się kruszy? :) Poprawnie wykonana powinna być biała, piankowa. Kiedyś taką zrobiłam i mój nauczyciel cukiernik stwierdził, że to jest niepoprawnie wykonany wypiek. I przyznaję mu rację.
Ta beza to mistrzostwo świata. Bardzo dziękuję za przepyszny przepis:)
To ja dziękuję za wieści! Cudownych Świąt👩❤️💋👩🍀🌸