* * *
Przyszła upragniona pora na ciasta. I na lody, rzecz jasna – wbrew założeniu, że najlepiej smakują w upalne dni. Podejrzewam, że zaraz zaczną się pytania w stylu: Zosiu, jak Ty to robisz, że przy tych deserach, nadal zachowujesz taką linię, etc. Uśmiecham się czytając tego typu komentarze i trochę pół żartem pół serio odpowiadam, że po pierwsze, to kwestia doboru odpowiedniego swetra, który potrafi czynić cuda (a ten od kochanych dziewczyn z MLE jest naprawdę idealny) a druga sprawa, to w dziedzinie słodkości, nie idę na kompromis. Rzadko kiedy kupuję gotowe ciasta, bo po pierwsze lubię tę czynność wykonywać wspólnie z moimi pomocnikami, a po drugie, mam wrażenie, że nikt tego lepiej nie zrobi, niż my. No chyba, że mówimy tu o lodach. Takich z prawdziwego zdarzenia, gdzie przepis jest unikalny i bazuje na prostych składnikach najwyższej jakości. Mieszkańcom Trójmiasta i okolic mogę polecić manufakturę LattoGelato. To jedno z tych miejsc w którym właściciele doskonale wiedzą, na czym powinna polegać wyjątkowość tego deseru. Lody pistacjowe są wykonane z sycylijskich pistacji z Bronte, a waniliowe są na bazie wanilii z gatunku Planifolia, którą sprowadzają z Indonezji. Cieszę się, że jest już coraz więcej miejsc na trójmiejskiej mapie kulinarnej, gdzie produkt jest tak dopracowany i przemyślany.
Skład:
(okrągła forma lub żeliwna patelnia o średnicy ok. 26 cm)
5 jajek
6 gruszek
60 g masła, roztopione
120 g mąki pszennej
200 ml mleka 3,2 %
200 ml śmietanki 36 %
100 g cukru + 1 czubata łyżka
1 laska wanilii
2 łyżki brązowego cukru
ok. 50 ml whisky lub rumu
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Żaroodporną patelnię (bez drewnianej rączki) lub formę do ciasta smarujemy tłuszczem.
- Gruszki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda. Na rozgrzanej patelni podsmażamy łyżkę cukru, a następnie dodajemy kawałki gruszki i naciętą laskę wanilii. Gdy gruszki zaczną puszczać sok dodajemy alkohol. Gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sok się zredukuje. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia.
- W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa będzie spieniona dodajemy rozpuszczone masło, przesianą mąkę i wymieszaną śmietankę z mlekiem. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do przygotowanej formy lub żeliwnej patelni przekładamy podsmażone gruszki wraz z sokiem (usuwamy laskę wanilii, zostawiamy jedynie ziarenka). Na gruszki wylewamy gotowe ciasto, a na wierzch rozsypujemy brązowy cukier. Pieczemy 40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.
Gruszki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda. Na rozgrzanej patelni podsmażamy łyżkę cukru, a następnie dodajemy kawałki gruszki i naciętą laskę wanilii. Gdy gruszki zaczną puszczać sok dodajemy alkohol. Gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sok się zredukuje. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia.
W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa będzie spieniona dodajemy rozpuszczone masło, przesianą mąkę i wymieszaną śmietankę z mlekiem. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gruszki wylewamy gotowe ciasto, a na wierzch rozsypujemy brązowy cukier.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut lub do momentu, aż będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie.
Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.
Na zdjęciu lody pistacjowe (na bazie sycylijskich pistacji z Bronte) i waniliowe na bazie wanilii gatunku Planifolia prosto z Indonezji | Lodziarnia LattoGelato, ul. Mirona Białoszewskiego 12/U1, 80-280 Gdańsk (jest możliwość zamówienia do domu przez wolt.com.)
sweter – MLE COLLECTION | żeliwna patelnia – CHASSEUR
[współpraca]
Ciasto, które upiekłam jest z duszonymi gruszkami, które po zredukowaniu, stają się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Nie przejmujcie się, jeżeli nie macie pod ręką żeliwnej patelni (bez drewnianej rączki). Ten deser można również spokojnie wykonać w zwykłe formie do pieczenia, byle by była szczelna.
Zosiu ja trochę nie na temat, ale chciałabym kupić taki czajnik elektryczny jak Ty masz biały z drewnianą rączką udało mi się znaleźć jaka to firma ale nie wiem jakie ma wymiary ten czajnik, w ofercie są różne wymiary, czy mogłabyś podać mi wysokość i szerokość i jaka to pojemność.z góry dziękuję za pomoc
Rewelacja.
Karin 🤍
Zosiu, czy byłaby szansa na odpowiedź?
Genialny i prosty sposób na pyszne ciasto, Zosiu! Wypróbuję z pewnością:-) Myślisz, że śliwki węgierki dadzą radę?
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
O rany, to musi być pyszne😋
Zosiu, przepis do jak najszybszego wypróbowania! Uwielbiam Twoje przepisy i marzy mi się, żeby na Twoją stronę powrócił spis aktywnych linków do nich. Pamiętam że kiedyś chętnie z tego korzystałam, dostępna była lista przepisów ( chyba w kolejności dodania na strone lub kategoriami, już nie pamiętam). W każdym razie było to niezwykle pomocne, na Twojej stronie jest setki wspaniałych przepisów, o których z biegiem czasu się zapomina, a szkoda! Pozdrawia serdecznie wierna fanka od pierwszego wpisu :-)
Paulino, dziękuję za Twoje odwiedziny i sugestie! Niestety zdaję sobie sprawę, że strona wymaga modyfikacji… pracujemy nad nową (bardziej czytelną) odsłoną, niestety to trochę wymaga czasu😅 uściski!
Tak, też się pod tym podpisuję. A poza tym pomysł na gruszki bardzo ciekawy, przypomina letnie clafoutis z czereśniami. Uwielbiam Twoje pomysły na owoce.
Zosiu, dlaczego tak musisz takimi pysznościami!!! A ja będąc w ciąży mam ochotę na każdą słodkość, którą proponujesz!!! 😂😂😂
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda pysznie, zrobię w sobotę! 🙂
Trzymam kciuki!
Zosiu, zabieram się za to ciasto🤍
Huraaa, trzymam kciuki🤍
chciałabym żeby tak można było sprawę załatwić tylko swetrem ;) skusiłaś mnie – w weekend piekę :)
😂😂Aniu, spróbuj! 😜
no nie wytrzymałam ;) wczoraj upieczone :) deser boski choć bardzo słodki (pewnie taka odmiana gruszek) – w deszczową pogodę tego było mi trzeba :)
Aniu, dzięki za wieści! 🤍🤍🤍
Pani Zosiu, skąd ten piękny sweter? ❤️
Kasiu, link jest podany w tekście, we wstępie 😉
Przepis doskonały! Niestety jutro muszę raz jeszcze upiec, bo mi Rodzina nie da spokoju!
Alina
😂😂😂takie wiadomości, to ja rozumiem! 😜🤍👏🏻
Tym deserem czytasz mi Zosiu w myślach!
Cieszę się bardzo :***
Zosiu, czy ten Twój sweter został zakupiony już jakiś czas temu czy jest to nowość, która dopiero się pojawi?
Zosiu, a ja mam pytanie, skąd jest ta piękna sztukateria w twojej kuchni? Czy została wykonana na zamówienie? Dziękuję za podpowiedź!
Zosiu pieknie Ci w tym sweterku moglabys zostac modelką MLE 😉 a gruszki koniecznie do wypróbowania 😁 pozdrawiam słonecznie ze Szczecina
😍😍😍
Czy wyjdzie też ze śmietanką 30%?
Jasne! Nawet z samym mlekiem się uda! 🤍