Skip to main content

Jak umilić sobie jesienne popołudnie, czyli zapiekane gruszki z wanilią i słuszną porcją lodów

*    *    *

  Przyszła upragniona pora na ciasta. I na lody, rzecz jasna – wbrew założeniu, że najlepiej smakują w upalne dni. Podejrzewam, że zaraz zaczną się pytania w stylu: Zosiu, jak Ty to robisz, że przy tych deserach, nadal zachowujesz taką linię, etc. Uśmiecham się czytając tego typu komentarze i trochę pół żartem pół serio odpowiadam, że po pierwsze, to kwestia doboru odpowiedniego swetra, który potrafi czynić cuda (a ten od kochanych dziewczyn z MLE jest naprawdę idealny) a druga sprawa, to w dziedzinie słodkości, nie idę na kompromis. Rzadko kiedy kupuję gotowe ciasta, bo po pierwsze lubię tę czynność wykonywać wspólnie z moimi pomocnikami, a po drugie, mam wrażenie, że nikt tego lepiej nie zrobi, niż my. No chyba, że mówimy tu o lodach. Takich z prawdziwego zdarzenia, gdzie przepis jest unikalny i bazuje na prostych składnikach najwyższej jakości. Mieszkańcom Trójmiasta i okolic mogę polecić manufakturę LattoGelato. To jedno z tych miejsc w którym właściciele doskonale wiedzą, na czym powinna polegać wyjątkowość tego deseru. Lody pistacjowe są wykonane z sycylijskich pistacji z Bronte, a waniliowe są na bazie wanilii z gatunku Planifolia, którą sprowadzają z Indonezji. Cieszę się, że jest już coraz więcej miejsc na trójmiejskiej mapie kulinarnej, gdzie produkt jest tak dopracowany i przemyślany.

Skład:

(okrągła forma lub żeliwna patelnia o średnicy ok. 26 cm)

5 jajek

6 gruszek

60 g masła, roztopione

120 g mąki pszennej

200 ml mleka 3,2 %

200 ml śmietanki 36 %

100 g cukru + 1 czubata łyżka

1 laska wanilii

2 łyżki brązowego cukru

ok. 50 ml whisky lub rumu

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Żaroodporną patelnię (bez drewnianej rączki) lub formę do ciasta smarujemy tłuszczem.
  2. Gruszki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda. Na rozgrzanej patelni podsmażamy łyżkę cukru, a następnie dodajemy kawałki gruszki i naciętą laskę wanilii. Gdy gruszki zaczną puszczać sok dodajemy alkohol. Gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sok się zredukuje. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa będzie spieniona dodajemy rozpuszczone masło, przesianą mąkę i wymieszaną śmietankę z mlekiem. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do przygotowanej formy lub żeliwnej patelni przekładamy podsmażone gruszki wraz z sokiem (usuwamy laskę wanilii, zostawiamy jedynie ziarenka). Na gruszki wylewamy gotowe ciasto, a na wierzch rozsypujemy brązowy cukier. Pieczemy 40 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.

Gruszki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda. Na rozgrzanej patelni podsmażamy łyżkę cukru, a następnie dodajemy kawałki gruszki i naciętą laskę wanilii. Gdy gruszki zaczną puszczać sok dodajemy alkohol. Gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sok się zredukuje. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia.

W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa będzie spieniona dodajemy rozpuszczone masło, przesianą mąkę i wymieszaną śmietankę z mlekiem. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gruszki wylewamy gotowe ciasto, a na wierzch rozsypujemy brązowy cukier.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut lub do momentu, aż będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie.

Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.

Na zdjęciu lody pistacjowe (na bazie sycylijskich pistacji z Bronte) i waniliowe na bazie wanilii gatunku Planifolia prosto z Indonezji | Lodziarnia LattoGelato, ul. Mirona Białoszewskiego 12/U1, 80-280 Gdańsk (jest możliwość zamówienia do domu przez wolt.com.)

sweter – MLE COLLECTION | żeliwna patelnia – CHASSEUR 

[współpraca]

Ciasto, które upiekłam jest z duszonymi gruszkami, które po zredukowaniu, stają się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Nie przejmujcie się, jeżeli nie macie pod ręką żeliwnej patelni (bez drewnianej rączki). Ten deser można również spokojnie wykonać w zwykłe formie do pieczenia, byle by była szczelna.

30 Odpowiedzi do “Jak umilić sobie jesienne popołudnie, czyli zapiekane gruszki z wanilią i słuszną porcją lodów”

  1. Zosiu ja trochę nie na temat, ale chciałabym kupić taki czajnik elektryczny jak Ty masz biały z drewnianą rączką udało mi się znaleźć jaka to firma ale nie wiem jakie ma wymiary ten czajnik, w ofercie są różne wymiary, czy mogłabyś podać mi wysokość i szerokość i jaka to pojemność.z góry dziękuję za pomoc

  2. Genialny i prosty sposób na pyszne ciasto, Zosiu! Wypróbuję z pewnością:-) Myślisz, że śliwki węgierki dadzą radę?
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta:-)

  3. Zosiu, przepis do jak najszybszego wypróbowania! Uwielbiam Twoje przepisy i marzy mi się, żeby na Twoją stronę powrócił spis aktywnych linków do nich. Pamiętam że kiedyś chętnie z tego korzystałam, dostępna była lista przepisów ( chyba w kolejności dodania na strone lub kategoriami, już nie pamiętam). W każdym razie było to niezwykle pomocne, na Twojej stronie jest setki wspaniałych przepisów, o których z biegiem czasu się zapomina, a szkoda! Pozdrawia serdecznie wierna fanka od pierwszego wpisu :-)

    • Paulino, dziękuję za Twoje odwiedziny i sugestie! Niestety zdaję sobie sprawę, że strona wymaga modyfikacji… pracujemy nad nową (bardziej czytelną) odsłoną, niestety to trochę wymaga czasu😅 uściski!

    • Tak, też się pod tym podpisuję. A poza tym pomysł na gruszki bardzo ciekawy, przypomina letnie clafoutis z czereśniami. Uwielbiam Twoje pomysły na owoce.

  4. Zosiu, dlaczego tak musisz takimi pysznościami!!! A ja będąc w ciąży mam ochotę na każdą słodkość, którą proponujesz!!! 😂😂😂
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. chciałabym żeby tak można było sprawę załatwić tylko swetrem ;) skusiłaś mnie – w weekend piekę :)

  6. Przepis doskonały! Niestety jutro muszę raz jeszcze upiec, bo mi Rodzina nie da spokoju!

    Alina

  7. Zosiu, czy ten Twój sweter został zakupiony już jakiś czas temu czy jest to nowość, która dopiero się pojawi?

  8. Zosiu, a ja mam pytanie, skąd jest ta piękna sztukateria w twojej kuchni? Czy została wykonana na zamówienie? Dziękuję za podpowiedź!

  9. Zosiu pieknie Ci w tym sweterku moglabys zostac modelką MLE 😉 a gruszki koniecznie do wypróbowania 😁 pozdrawiam słonecznie ze Szczecina

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.