* * *
Są takie sytuacje – najczęściej niezapowiedziane – kiedy trzeba przygotować coś słodkiego w kilka minut i ten deser jest właśnie na tę okazję! To taka zmodyfikowana wersja kogla-mogla, który w dzieciństwie bardzo często ucierałam, gdy pod ręką nie było niczego słodkiego.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
250 g serka mascarpone
2 żółtka (jajka wcześniej parzę wrzątkiem) + 4 łyżki cukru pudru
6-8 sztuk ciasteczek, typu Oreo
garść świeżych porzeczek lub borówek
A oto jak to zrobić:
- Żółtka z cukrem pudrem ucieramy mikserem , tak jak kogel-mogel. Dodajemy partiami po łyżce mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach, tak żeby uzyskać gładką masę. W szklanych miseczkach (pucharkach) rozkładamy pokruszone ciasteczka, następnie masę z mascarpone i na końcu owoce. Deser schładzamy w lodówce na kilka minut przed podaniem.
Ach zdjecia❤️Co za nastrój chwili😍
Ślicznie, pysznie i szybko :)
Świetny pomysł, Zosiu! Prostota + piękne naczynie = elegancki deser w kilka minut; brawo! Często robię takie desery, zastępując mascarpone jogurtem greckim z syropem klonowym.
Pozdrawiam upalnie z południa PL,
Marta:-)
Piękne i proste! :) Jeśli mogę zapytać – skąd pucharki? Właśnie kompletuję naczynia do nowego mieszkania i szukam podobnych 🙂
pysznie wygląda:)
Świetny pomysł na szybki,smaczny i taki elegancki deser.I tak pięknie podany.Jak zwykle u Ciebie Zosiu.
Jestem zauroczona Sophie,film cudowny i cała kolekcja.Mam w rodzinie 6 latkę, też Hanie i też blondynkę.Sukienki takie piękne.
Pozdrawiam i życzę powodzenia ,,Sophie”.Ewa