Skład:
(2 porcje)
500 mleka 3,2 %
100 g czekolady mlecznej
2 laski cynamonu
80 ml bitej śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
A oto jak to zrobić:
1. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy. Czekoladę łamiemy na kawałki, dorzucamy do mleka i podgrzewamy na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Bitą śmietaną ubijamy na gładką i puszystą masę. Laskę cynamonu umieszczamy w kubku i nalewamy gorącego mleka czekoladowego. Na wierzch nakładamy bitą śmietaną. Możemy posypać czekoladą. Podajemy natychmiast!
uwielbiam gorącą czekoladę , pięknie to wygląda
Wspaniała czekolada…właśnie o takiej teraz marzę. Na pewno poprawi mi humor po ciężkim dniu… :)
Mniam
Właśnie zrobiłam sobie tą czekoladę – pyszności !!!!
Wczoraj na obiad były pulchne placuszki z jabłkami. Niesamowite jak wszystkim w domu smakowały.
Dziękuję Zosiu za te pyszne przepisy i za inspiracje do zrobienia czegoś nowego :)
Pozdrawiam
Robiłam polecam gorąco
Pycha
http://kachaziele.bloog.pl/id,330579730,title,Konkurs,index.html
To 500 kcal w jednej filiżance o.O Ba co dzień wolę wypić gorącą czekoladę z wodą, to 5 razy mniej kcal :))
Z resztą jakoś mleko plus czekolada mnie nie przekonują, wydaje mi się, że to może być aż za słodkie… Chociaż może kiedyś wypróbuję :)
Masz Zosiu jakiś przepis na taką gęstą gorącą czekoladę? niemalże o konsystencji budyniu? W niektórych kawiarniach można taką znaleźć (np. Cacao Republica w Poznaniu- polecam!!!)
Ale ten przepis już był;(!!!
witam, jakiej czekolady używasz, chodzi mi o markę?
Pierwszy raz weszłam na Waszego bloga i jestem zachwycona!
Napiszcie książkę kucharską! :)
:-)))
dobra czekolada nie jest zla :D
Wyjdę za faceta, który mi takie coś będzie przygotowywał co dnia o poranku :D
P.S. Widać, ktoś taki istnieje.. hehehe :D
hmmm ale cos mi sie wydaje ze ten przepis juz był
był na makelifeeasier.pl.. na makecookingeasier.pl jeszcze nie :-)!
Wszystkie Twoje przepisy na pyszności są naprawdę wyśmienite i podane zachęcająco apetycznie. Majstersztyk! ;)
Ja polecam kulinaria dla dbających o figurę i zdrowie http://szczuploizdrowo.blox.pl/html
Wyszła super! Pychota :*
Zosiu – dziś znów robię czekoladę:) i tyję, przez Ciebie :D hehe… oczywiście żartuję:) ja, robiąc czekoladę, mieszam w równych proporcjach mleczną z gorzką, bo sama mleczna to dla mnie stanowczo za słodko. A dziś spróbuje białą, zobaczymy co z tego wyjdzie:)
W sam raz na długie wieczory.Super pomysł !! ;)
Pozdrawiam;)
o matko, ile to kalorii!!! Ale czekolada wyszła przepyszna, świetny przepis!
Ja mimo wszystko proponuję czekoladę najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej. Ta słodka dama nie lubi wysokich temperatur, w końcu z płynną czekoladą pracuje się przy mniej więcej 32 stopniach Celsjusza :)
Pani Zosia pięknie gotuje i pięknie wygląda :D
Przepis wypróbowałam i jest przepyszny :D. Mam pytanie o co chodzi z okularami na czwartym zdjęciu o.O?? (Coś w rodzaju latające okulary xD??)
Przepis na czekoladę na gorąco fantastyczny – jest wyśmienita :)