Skip to main content

Gdy w domu pachnie maślanym ciastem. Najprostsze kruche rogaliki z białą czekoladą i makiem

*    *    *

Nie wiem z czym kojarzy się Wam ten czas w roku, ale gdyby pachniał rogalami i smakował makiem, to może byłoby lepiej na świecie. Rogaliki świętomarcińskie to niepodważalna tradycja i unikalna receptura. Czasami jednak mała ingerencja w ten wielopokoleniowy przepis może przynieść całkiem niezły efekt. I tak oto, dzielę się dzisiaj z Wami prostym przepisem na kruche rogaliki z białą czekoladą i makiem, które z całą pewnością zaspokoją Wasze podniebienia.

Skład:

(przepis na 25 sztuk)

250 g mąki pszennej

200 g masła

150 g serka homogenizowanego

farsz:

ok. 100 g białego maku

50 g białej tabliczki czekolady

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę, masło i serek łączymy i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku na min. 30 minut.
  2. Aby przygotować farsz: mak dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka zalewamy wodą lub mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na parę minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ugotowanym makiem. Całość blendujemy.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na kila części, rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty (patrz na zdjęciach). Na wycięte trójkąty nakładamy farsz z białego maku i rolujemy rogaliki. Rogaliki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C (opcja: góra-dół). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

20 Odpowiedzi do “Gdy w domu pachnie maślanym ciastem. Najprostsze kruche rogaliki z białą czekoladą i makiem”

  1. Witam. Pani Zosiu jaka miła niespodzianka z nowym wpisem! Od razu czuć zapach i specyficzną atmosferę w kuchni i całym domu 😊 W sobotę lub niedzielę na pewno upiekę 😊 Dziękuję i pozdrawiam.

  2. Świetna propozycja na dzisiejszy dzień! Doskonała prostota tego przepisu motywuje do działania.
    Miłego długiego weekendu☀️
    Pozdrawiam serdecznie
    Marta

  3. Dzień dobry Zosiu:) Jakie te rogaliki są urocze i kuszące…Tak mi kształtem przypomniały rogaliki z powidłami mojej Babci…Ach…to były czasy:) Zrobię je koniecznie! Dzięki za przepis! Dobrego weekendu Zosiu.
    Ania

  4. Pani Zosiu uwielbiam Pani wpisy
    Zapach rogalików czuć w powietrzu i ta atmosfera….
    pozdrawiam serdecznie
    Marysia

  5. Chyba się skuszę:) wyglądają pięknie i czuje się taki błogi nastrój. Tylko muszę gdzieś znaleźć biały mak.

  6. Przepis wygląda apetycznie i całkiem prosto, skuszę się chętnie, tylko z jakimś innym nadzieniem, bo białego maku nie mam, a zwykłego nie lubię ;)

  7. Zosieńko, są wspaniałe! Wszystkim gorąco polecam!!!!!
    Upiekłam już 2 blachy :***

  8. Pani Zosiu, zaglądam tu od kilku lat ciesząc oczy każdym kadrem, ale dopiero dziś zdecydowałam się coś upiec (i napisać) – mak zwykły ale wyszło znakomicie! Ciasto fantastycznie plastyczne – będzie moją ulubioną bazą!
    Serdeczne pozdrowienia

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.