* * *
Nie wiem z czym kojarzy się Wam ten czas w roku, ale gdyby pachniał rogalami i smakował makiem, to może byłoby lepiej na świecie. Rogaliki świętomarcińskie to niepodważalna tradycja i unikalna receptura. Czasami jednak mała ingerencja w ten wielopokoleniowy przepis może przynieść całkiem niezły efekt. I tak oto, dzielę się dzisiaj z Wami prostym przepisem na kruche rogaliki z białą czekoladą i makiem, które z całą pewnością zaspokoją Wasze podniebienia.
Skład:
(przepis na 25 sztuk)
250 g mąki pszennej
200 g masła
150 g serka homogenizowanego
farsz:
ok. 100 g białego maku
50 g białej tabliczki czekolady
A oto jak to zrobić:
- Mąkę, masło i serek łączymy i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku na min. 30 minut.
- Aby przygotować farsz: mak dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka zalewamy wodą lub mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na parę minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ugotowanym makiem. Całość blendujemy.
- Schłodzone ciasto dzielimy na kila części, rozwałkowujemy na cienkie płaty. Polecam obrysować okrąg (np. od pokrywki do garnka) i wyciąć trójkąty (patrz na zdjęciach). Na wycięte trójkąty nakładamy farsz z białego maku i rolujemy rogaliki. Rogaliki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C (opcja: góra-dół). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Witam. Pani Zosiu jaka miła niespodzianka z nowym wpisem! Od razu czuć zapach i specyficzną atmosferę w kuchni i całym domu 😊 W sobotę lub niedzielę na pewno upiekę 😊 Dziękuję i pozdrawiam.
Moniko 🥰😘
O tak! Zdecydowanie podpisuję się pod pierwszym zdaniem! Pozdrowienia z Poznania;)
Świetna propozycja na dzisiejszy dzień! Doskonała prostota tego przepisu motywuje do działania.
Miłego długiego weekendu☀️
Pozdrawiam serdecznie
Marta
This seems super delicious !! :)
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Dzień dobry Zosiu:) Jakie te rogaliki są urocze i kuszące…Tak mi kształtem przypomniały rogaliki z powidłami mojej Babci…Ach…to były czasy:) Zrobię je koniecznie! Dzięki za przepis! Dobrego weekendu Zosiu.
Ania
Aniu, dzięki za Twoje wspomnienie❤️👵
Pani Zosiu uwielbiam Pani wpisy
Zapach rogalików czuć w powietrzu i ta atmosfera….
pozdrawiam serdecznie
Marysia
🤍🤍✨✨🥐😘
Chyba się skuszę:) wyglądają pięknie i czuje się taki błogi nastrój. Tylko muszę gdzieś znaleźć biały mak.
Zwykły mak też będzie OK., tak jak i ta gotowa mieszanka z maku i bakalii.
Uściski weekendowe,
Zosia
Zosiu, dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam ze zwykłym. Pieką się :) Mam nadzieję, że wyjdą ;)
Wyjdą! Zaufaj❤️
Uściski!
Przepis wygląda apetycznie i całkiem prosto, skuszę się chętnie, tylko z jakimś innym nadzieniem, bo białego maku nie mam, a zwykłego nie lubię ;)
Kuszące małe rogaliki…. Chętnie wrócę do przepisu jak tylko zdobędę biały mak. :)
Pozdrawiam ciepło
Zosieńko, są wspaniałe! Wszystkim gorąco polecam!!!!!
Upiekłam już 2 blachy :***
Kasiu,
dziękuję za wieści, cieszę się ogromnie :*
Przyznam, że takich nigdy nie robiłam. Zawsze tylko drożdżowe robiłam
Pani Zosiu, zaglądam tu od kilku lat ciesząc oczy każdym kadrem, ale dopiero dziś zdecydowałam się coś upiec (i napisać) – mak zwykły ale wyszło znakomicie! Ciasto fantastycznie plastyczne – będzie moją ulubioną bazą!
Serdeczne pozdrowienia
Cudownie❤️❤️❤️❤️❤️