Skład:
400 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
40 ml oleju roślinnego
2 jajka
60 g cukru
80 g masła
wierzch:
ok. 250 g sera twarogowego (najlepiej ze Strzałkowa)
2 gałązki rabarbaru
3-4 łyżki brązowego cukru
Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.
A oto jak to zrobić:
- Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
- Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące!) i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 cm i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż puści sok. Następnie na rozgrzanej patelni dusimy rabarbar ok. 3-4 minuty.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem. Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.
Gotowe ciasto drożdżowe umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6-8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej twaróg z duszonym rabarbarem.
Drożdżówki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Uwielbiam drożdżówki z rabarbarem. Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem, kompotem i pierwszymi bardzo ciepłymi dniami. Bardzo miłe wspomnienia.
Pozdrawiam cieplutko
Ela
❤️❤️❤️
O rany, mamy takie same myśli. Też chodzą za mną drożdżówki z rabarbarem i serem :-)
Widzę, że udało się złapać pogodę na sesję balkonową :-)
Uwielbiam takie zdjęcia!
Pozdrawiam.
kocham domowe drożdżówki, ze wszystkim dosłownie :)
Piękne zdjęcia ;)
Dziękuję! Uściski?
Ładniusie:-) u mnie drożdżowe robi mąż;-) mi jakoś nie wychodzi, więc muszę go namówić;-)
O to koniecznie przekaż przepis;-) Uściski!
Kocham Twoje zdjęcia i stylizacje :-))))
:*
Zosiu melduję, że drożdżówki właśnie wychodzą z pieca! Zapach obłędny :-))
:-))))) suuuuuper!
Zosiu, planujemy z mężem w najbliższy weekend upiec Twoje drożdżówki :-) Damy znać jak wyszły :-)))))
Maniu, dziękuję i trzymam kciuki za wspólne pieczenie :-))))
Jestem fajna wszystkich Twoich przepisow z ciastka drozdzowego. Ten zdecydowanie bedzie inspiracja na weekend.
Pozdrawiam
http://Www.simplyalmostboring.com
Mialo byc jestem fanka ??
:-)))
Czy ze śliwkami takie same proporcje? Czy powinnam coś zmienić?
Takie same :-) P.S. Ze śliwkami jeszcze lepiej niż z rabarbarem! :-)
Piekłam wczoraj ? bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko się zjadają ?? pyszne , po raz kolejny dziękuję za przepis ? pozdrawiam
Jolu, bardzo. bardzo się cieszę! Uściski z Trójmiasta!