* * *
Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości. Przy okazji chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu (osobiście, stronię od przypadkowych konkursów, ale ten łączy moje dwie pasje, czyli gotowanie i fotografię, więc myślę że dla osób z podobnymi zainteresowaniami to ciekawe wyzwanie!).
Tytuł konkursu: Przepis na Kopernika – Piernikowy konkurs kulinarny
Zasady: Wymyśl przepis na danie z dodatkiem pierników toruńskich, zrób przepiękne zdjęcie, wygrywaj nagrody oraz publikacje w książce kulinarnej.
Kto może wziąć udział: blogerzy i nie tylko!
Przepis na udział w konkursie to garść kreatywności i szczypta inwencji twórczej. Jeśli masz bloga kulinarnego to śmiało przystępuj do działania!
A jeśli po prostu uwielbiasz gotować i robić piękne zdjęcia? Nie zastanawiaj się i weź udział!
Nagrody: Bon wakacyjny z Rainbow na dowolną wycieczkę o wartości 5 000zł, Weekend dla dwóch osób w Toruniu w hotelu 1231 o wartości 2500zł, 30 zestawów pierników o wartości 100zł. Ale to nie wszystko, przepisy 32 autorów nagrodzonych znajdą się w wyjątkowej książce kulinarnej, która trafi w Wasze ręce. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj.
Konkurs trwa do 31.08.2017.
Przepis ten powstał z inspiracji nadchodzącym Świętem Toruńskiego Piernika
Skład:
(przepis na 3-4 porcje)
8-10 zmrożonych bananów *
6 suszonych daktyli (najlepsze Medjoul) **
1 łyżka oleju kokosowego
1 szczypta cynamonu lub przyprawy masala tea
1 opakowanie Serca Toruńskie® – Fabryka Cukiernicza Kopernik KOPERNIK
* przed mrożeniem banany możemy pokroić w plastry, umożliwi to później łatwiejsze zmiksowanie. Raz zamrożone banany musimy wykorzystać od razu (nie można ich ponownie zamrażać), polecam porcjowanie w takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna do jednego użycia.
** jeżeli korzystamy z tych mniejszych daktyli (popularne w większości supermarketów, to polecam namoczyć je wcześniej we wrzątku przez 30 minut).
A oto jak to zrobić:
- Banany obieramy ze skórki i umieszczamy w woreczku foliowym (np. woreczek do kanapek). Banany mrozimy przez 6-8 godzin.
- Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pierników toruńskich) i miksujemy na gładką masę. Tak powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut. Przed podaniem posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.
Komentarz: Przepis na lody możemy rozszerzyć o dodanie jogurtu greckiego, odrobiny masła orzechowego lub masy dulce de lece.
Zmrożone banany umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do pojemników na lody. Lody wstawiamy do zamrażalnika na min. 30-40 minut.
Przed podaniem lody posypuję pokruszonymi Sercami Toruńskimi.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zośka, teraz to chyba przeszłaś samą siebie – zdjęcia szał!
:*
Zosiu a co sądzisz, żeby zrobić naleśniki z posypką piernikową? Bardzo bym chciała wziąć udział w tym konkursie :-))))
Buzi z Podhala!
Agnes
Agnes, myślę że do doskonały pomysł :-) Ja kiedyś (dawno, dawno temu) na blogu publikowałam nalesniki z powidłami, posypane pokruszonymi piernikami. Były pyszne! Powodzenia!
Super przepis a zdjęcia jeszcze lepsze. Zosiu powiedz mi proszę – czy masę bananowo-daktylową trzeba mieszać co jakiś czas, zeby nie zamarzła na kamień. Proszę podpowiedz, bo często takie lody zamarzają mi na kamien i potem nie da się ich jeść.
Pozdrawiam
Julita
Julito, dziękuję za wiadomość :-) Myślę, że jak gotową masę lodową włożysz na 20 minut do mocno schłodzonego zamrażalnika, to nie będziesz musiała w trakcie ich mieszać. Tylko później trzeba już je całe zjeść :-) Przez to, że banany zostały wcześniej schłodzone, wystarczy później krótka chwila na zmrożenie – w ten sposób nie będą twarde jak kamień. Pozdrawiam ciepło!
Dziękuję za przepis :*
Mam pytanie odnośnie daktyli? Nie potrzebują one przez zblendowaniem chwilowego „namaczania” w gorącej wodzie?
Ankuu, bardzo dobrze że o tym piszesz :-) Ja użyłam tych największych (Medjoul) i ich nie trzeba wcześniej namaczać, bo są bardzo miękkie… ale rzeczywiście, te mniejsze (popularne w supermarketach) warto namoczyć wcześniej we wrzątku. Pozdrawiam ciepło!
A co zamiast banana? Do większości przepisów jest dodawany, a ja mam na niego uczulenie :/
hmm, już sam mrożony banan nadaję kremową konsystencję, stąd pomysł na te lody ;-) A może spróbujesz zamrozić kawałki ananasa?
Ja już nie raz zajadałam się domowymi lodami, ale UWAGA – zrobionymi wyłącznie z mrożonych bananów. Jak zamrozisz takie bardzo dojrzałe banany to są super słodkie! Żadne daktyle już nie są etdy potrzebne :) Oczywiści można dodać do nich wtedy cokolwiek się chce – nawet pierniki :)
Tymczasem zapraszam do siebie na trochę babskich tematów, przewrotnego spojrzenia na związki i facetów, a jeśli są tu jeszcze niedoszłe narzeczone to tymbardziej będą miały co czytać :) https://nierzeczona.com
Zosiu dziękuję Ci za ten przepis – chyba wypróbuje z masłem orzechowym! Ale to musi być pyszne :-)))
Z masłem orzechowym pycha! Ale z solonym karmelem-cudo!:-)
Zosieńko spieszę z wiadomością, że wraz z moją córą wypróbowałyśmy Twój przepis – jesteśmy zachwycone :-) Mniamku!
…jak miło❤️❤️❤️ Dzięki dziewczyny za wiadomość! Uściski?
Wspaniałości!
Pomysł na konkurs przypadł mi do gustu. Rozważam wzięcie udziału ;)
Pozdrowienia! :)
Trzymam kciuki!
Najpierw banany byly mrozone 8 godz i później po miksowaniu znowu mrozic? Czy te 8h bylo w lodowce
Paulino, najpierw mrożę banany, a po zmiksowaniu wszystkich produktów (można ale nie trzeba) lubię jeszcze na chwilę włożyć do zamrażalnika :-)
Zrobiłam je wczoraj wieczorem Zosiu!:)))Przepyszne wyszły!:))Dziękuje Ci pięknie za ten przepis, bo nie mogę używać mleka w swojej diecie i takie lody sa dla mnie zbawieniem szczególnie teraz latem, kiedy najbardziej się ich nam chce!:)))))
Cieszę się bardzo! Dzięki za wiadomość :*
Zosiu! :)
Jestem wśród nagrodzonych w konkursie piernikowym! ???? mój sernik piernik z chałwą przyniósł mi szczęście!
http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2017/08/17/sernik-piernik-pistacjami-chalwa-marakuja/