* * *
Nie ma lata bez lemoniady. Uwielbiam ją przygotowywać. Napełnianie wielkich dzbanków sezonowymi owocami, świeżymi ziołami i kostkami lodu, sprawia mi ogromną przyjemność. W dzisiejszym przepisie do jej przyrządzenia potrzebny jest świeży rozmaryn, który karmelizuję z cytryną i rozcieńczam z wodą. Zapach jest wspaniały!
Skład:
4-5 gałązek świeżego rozmarynu
ok. 4-5 l wody niegazowanej Primavera
5 łyżek brązowego cukru
2 cytryny
1 grejpfrut
A oto jak to zrobić:
1. Na rozgrzanej patelni roztapiamy brązowy cukier, aż powstanie brązowy płyn. Dodajemy pokrojone plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Ostrożnie nalewamy ok. 1.5 litra wody i pozostawiamy na ogniu, aż powstałe grudki cukru roztopią się. Powstały syrop przelewamy do dużego słoja / dzbanka i dopełniamy wodą. Dodajemy gałązki rozmarynu plastry cytryny i grejpfruta. Lemoniadę podajemy z kostkami lodu.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
* * *
There’s no summer without lemonade. I love preparing it. Filling large jugs with seasonal fruits, fresh herbs and ice cubes, gives me great pleasure. In today's recipe you will need fresh rosemary, which you will caramelize with lemon and dilute with water. The smell is wonderful!
Ingredients:
4-5 sprigs fresh rosemary
approx. 4-5 liters of still water Primavera
5 tablespoons brown sugar
2 lemons
1 grapefruit
Here's how to do it:
1. Melt the brown sugar on a hot pan, until it’s a brown liquid. Add the slices of lemon and 2 rosemary sprigs. Fry for 2-3 minutes. Carefully pour approx. 1.5 liters of water and leave on the stove until all the sugar lumps melt. Pour the prepared syrup into a large jar / jug and fill it up with water. Add the rosemary sprigs, lemon and grapefruit slices. Serve the lemonade with ice cubes.
For more images and recipes visit my Instagram profile.
Lemoniada to podstawa lata, zgadzam się w pełnej rozciągłości;-)
Też przyrządzam różne wersje takich napojów, ostatnio w zaprzyjaźnionej kawiarni piłam żurawinową – pycha!
Pozdrawiam ciepło z deszczowego południa PL,
Marta:-)
Wspaniałości! A wiesz Zosiu, że rozmaryn ma dużo wartości odżywczych!
OMG OMG! U Ciebie tak pięknie!
Zosiu z każdym postem zdjęcia i stylizacja są piękniejsze. Masz duży talent.
Pozdrawiam Cię gorąco z Bieszczad,
S.M
:*
A ja bym jeszcze ogórek dołożyła, co sądzisz Zosieńko? Piękny stół.
Zosiu, skąd okulary :) ?
vivienne westwood :)
Super pomysł. A właśnie dziś rano, podlewając ziółka stwierdziłam, że rozmaryn wymaga podcięcia. Maszeruję zatem do kuchni wypróbować to cudo :). Zosiu, czyżby udało Ci się kupić stół? Pamiętam, że niedawno szukałaś. Już wczoraj zwróciłam uwagę na „Instagramowe”zdjęcie. :)
Pozdrawiam ciepło z mokrego, zimnego Wrocławia.
Zosiu nowy stół? Czy to tylko na potrzeby wpisu?
Bardzo ładny :)
Pozdrawiam z Wrocławia
A.
Wlasnie czegos takiego mo bylo trzeba. Dziekuje
http://www.simplyalmostboring.com
coś cudownego!
Zosiu uwielbiam Twoj blog, Twoje przepisy! Zawsze znajdę coś ciekawego szybkiego i pysznego ;) pisze z pytaniem dotyczącym urody ;) masz piękny kolor włosów a Kasia na swoim blogu wspomniała kiedyś ze znalazłaś dobry naturalny sposob na rozjaśnienie włosów ;))) czy mogłabyś zdradzić przepis ;)?
Pozdrawiam serdecznie Asia
Pięknie na stole, ale sam stół też piękny!
Udanego weekendu!
Bardzo czesto uzywam rozmaryn ale nigdy nie robiłam tego w ten sposob, bardzo ciekawy przepis. Wypróbuje:)
Drugie zdjęcie jest przecudne :) A lemoniada, wygląda super. Chętnie taką przygotuję.
Niecodzienny pomysł, ale na pewno wypróbuję przy okazji pikniku :)
Jeszcze nigdy nie próbowąłam lemoniady z rozmarynem. Ale wypróbuję ten przepis na najbliższym przyjęciu, które Projekt Party przygotowuje, bo akurat szukałam przepisu na orzeźwiający napój:)
http://projektparty.pl/
Lemoniada idealna na cieplejsze dni! Zapisuję do wypróbowania na lato :)