Skład:
400 g mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki oleju roślinnego
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
farsz: 150 g cukru ciemnobrązowego Muscovado
80 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżeczka mielonego kardamonu (Kotanyi)
garść rodzynek sułtańskich
garść orzechów brazylijskich (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
4-5 łyżek dżemu pomarańczowego
A oto ja to zrobić:
1. W średnim naczyniu ubijamy jajko, mleko i wodę aż składniki dokładnie się połączą. W oddzielnej misce, przesiewamy makę, cukier i drożdże w proszku. Mieszamy i dodajemy olej. Na końcu dolewamy mieszaninę z jajkiem i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę (oprószoną mąką) i wyrabiamy przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem, umieszczamy w niej ciasto i obtaczamy, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy pierwszą część na kształt prostokąta. Smarujemy masłem, dżemem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Następnie nakładamy na ciasto wszystkie bakalie. Zawijamy ciasto zaczynając od jednego brzegu. Płynnym ruchem kroimy na kawałki o grubości 2 cm, które przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ponawiamy tę czynność z drugą połową ciasta. Przykrywamy ciasteczka ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 18 minut (do momentu, aż osiągną złoty kolor). Wyjmujemy i studzimy na drucianej podstawce.
Pysznie wyglądają te babeczki… znowu mam ochotę na midnight snack … oj Zosiu będziesz miała na sumieniu kilka dodatkowych kilo u czytelniczek ;)
cynamonowe i do tego z ulubionymi orzechami! świetnie się prezentują i z pewnością są idealnym pomysłem na śniadanie, a już szczególnie takie zimowe poranki do kubka ciepłej kawy czy mleka :)
Zosiu, wyglądają przepysznie! Jak te z mojego ukochanego „Cinnabon” ;) Spróbuję upiec je jeszcze dzisiaj! Mąż będzie zachwycony! Przy okazji, życzę Ci Świąt spędzonych w gronie najbliższych w atmosferze spokoju i radości a w nadchodzącym Nowym Roku wielu pomysłów na nowe i pyszne potrawy ;)
Wyglądają smakowicie te bułeczki!
Szkoda tylko, że z tak mozolnego przepisu wychodzi ich tylko 11 – nie jestem pewna, czy są warte tyle zachodu.
Ale podziwiam, bo pewnie smakują bosko! :)
Dlaczego 11?
ja naliczyłam 22, a przecież nie wszystkie bułeczki muszą byc pokazane na zdjęciach. Może zrób podwójną porcję przepisu?
Śliczne! A ten dżem pomarańczowy wygląda tu chyba najsmakowiciej :)
W moim domu zniknęłyby w mgnieniu oka!:)
Hej Zosia!
smakowicie wyglada nadzienie z orzechami- to swietny pomysl!
polecam jednak zrobic ciasto w blaszce tortowej- wowczas rosnie rownomiernie i mozna tez kroic jak ciasto i polecam wersje cynamonowa z lukrem- mojego meza rarytas pieczenia: przepis jest z niemieckiej kultowej strony kulinarnej (tu: w De, kazdy korzysta z tej strony sa tu tez zdjecia jak to ciasto wyglada w okraglej blaszce)
pozdrawiam cieplo z zimowego Drezna:)
Weronika
tu jest przepis:
http://www.chefkoch.de/rezepte/503341145287327/Zimtrollen-Kuchen.html
Zosieńko,
Dziękuje za przepis wykorzystam go w czasie świąt!!!Już nie mogę się doczekać tego rozgardiaszu :) acha zapachu ciasta,pierogów z suszonymi śliwkami, karpia w galarecie :) ach zamysliłam się :):):) pozdrawiam serdecznie!!!!
Po Twoim komentarzu też się zamyśliłam świątecznie :)
Wszystkiego co najpiękniejsze!
Zosia
A moze teraz jakiś cykl z szybkimi, ale pysznymi dietetycznymi daniami? Wiele osób (w tym ja :)) zaczyna od 1. stycznia się odchudzac, wiec na pewno zaciekawi to większe grono osob :) serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Ale super. Proste i na pewno pyszne. Wykorzystam przepis na świąteczne śniadanko :)
Pozdrawiam, Agata
dobry pomysł, bo ładnie wyglądają. a może propozycja na sałatkę świąteczną? non stop te ciasta.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Wygląda bardzo smakowicie :)
http://dream-berry.blogspot.com/
Witaj Zosiu,
muszę się przyznać, że podglądam Twoje przepisy od kilku miesięcy. Zdjęcia są tak zachwycające, że „zmuszają” do gotowania :) Nigdy nie odważyłam się zostawić komentarza, ale te bułeczki wyglądają tak pięknie, są mocno świąteczne i zapewne smakowite. Jak zobaczyłam wpis, to pomyślałam, że muszę w końcu coś napisać :) Przepis wypróbuję, a Tobie Droga Zosiu gratuluję świetnego bloga, pięknych zdjęć i ciekawych przepisów. Życzę Ci pięknych, radosnych Świąt i wielu czytelniczek w Nowym Roku!
Pozdrawiam.
a u mnie króluje wieniec cynamonowy…pyszny i silnie uzależniający :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/12/165-drozdzowy-wieniec-cynamonowy.html
Piekny!
dziękuję :)
już wiem co u mnie wyląduje w święta do kawy (oprócz makowca, sernika i pierników). Zosiu świetny przepis i bardzo inspirujący :)
Zosiu a można dać droższe piekarskie???jeżeli tak to ile?? bo tych sypkich często w sklepach brakuje :( szczególnie przed świętami :(
tradycyjna szwedzka przekąska świąteczna – kanelbullar!! fantastycznie, dziękuję za przepis – właśnie się pieką!
Super! Daj zna© czy wyszly :)
Kocham te bułeczki, stałam się mistrzynią w ich robieniu :) Do ciasta dodaję jeszcze imbir, a przed pieczeniem smaruję mlekiem i sypię odrobinę brązowego cukru :)
witam, mam 2 butelki likierów – pina colada oraz mleko kokosowe – czy mogłabyś podać jakieś propozycje do czego mogę je wykorzystać?? chodzi mi raczej o ciast itp… pozdrawiam
Zrobie mężowi po świętach;) dzięki za przepis
wiem, że przed nami dopiero Święta, ale Zosiu, prosimy o pomysły na przystawki sylwestrowe! coś, co sprawdzi się przy przyjęciu z większą liczą osób:)
Wesołych Świąt w ciepłej, rodzinnej atmosferze!
Bardzo lubie buleczki cynamonowe. U nas rowniez pachnie cynamonem :)
Zrobiłam wczoraj bułeczki wyszły pyszne:) ale następnym razem dodam sam cynamon i cukier trzcinowy jaśniejszy:)
Ja chyba będę przepisy łączyć :). Ciacho biorę od Ciebie, a nadzienie (jak w Cinnabon, mniam!) od Sweetapolita: http://sweetapolita.com/2011/03/cinnabon-style-gourmet-cinnamon-buns/
Plus kilka zmian muszę wprowadzić, żeby wegańskie wyszły :)!
Ja też ostatnio robiłam podobne. Zapraszam!
http://zwyczuciemsmaku.pl/buleczki-cynamonowe/
kolejny raz pozytywnie pozytywny post, co jak co ale bułeczki z cynamonem zawsze należały do moich ulubionych, pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Zosiu, taki cudny masz sweterek u Kasi na blogu w ostatnim poście – z h&m. Czy mogłabym napisać, jaki to rozmiar, bo mam bardzo podobna figurę do Ciebie i chciałabym, zeby leżał na mnie tak idealnie jak na Tobie :)
M
Pozdrawiam świątecznie,
Zosia
Pyszne są te bułeczki. Niezmiernie się cieszę, że poznałam Twój przepis, dotąd znałam fiński (dużo uboższy i inaczej się wtedy kroi). Zawsze je lubiłam ale Twoje są genialne:-)
Wesołych Świat Zosiu, samych radości i odpoczynku w rodzinnym gronie!
Pozdrawiam świątecznie,
Asia
Dziękuję serdecznie za odwiedziny i życzę Wesołych Świąt!
Zosia
Zosiu,
u mnie już wyrasta ciasto, zawsze chętnie przeglądam Twoją stronę bo jest silnie inspirująca nawet dla laików, takich, jak ja:) Spokojnych, rodzinnych i radosnych świąt. Dla mnie, nie wiem, czy to właściwe i dobre porównanie jesteś polską Nigellą;)
Jako ten laik zawsze zaczynam poszukiwania przepisów od zdjęć, stąd Twój blog jest przeze mnie najczęściej odwiedzany – dopracowane przepisy, fotki, strona, kiedy na to wszystko znajdujesz czas???;)
Co do przepisu – czy nie trzeba posmarować czymś z wierzchu bułeczek? Nawet jeśli nie zdążysz odpowiedzieć to trzymam się przepisu Mistrzyni:D Modyfikacje robi się dopiero po pierwszym razie:)
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i pozostałych Gości blogu:)
pyszne te bułeczki :-) podsunęłam przepis mężowi, bo on u nas piecze słodkości i wyszły boskie… co prawda zrezygnowaliśmy z orzechów ze względu na dzieci, ale i tak są obłędne…
Super! Bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedziny :-)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!
Zosia
Zosiu,
Już kilkakrotnie dzięki Twoim przepisom udało mi sie zaskoczyć bliskich, ale bułeczki zrobiły totalną furorę. Dodałam konfiturę morelową i wyszły wprost przepysznie. Mimo, że jestem niedzielnym kucharzem tylu komplementów jeszcze sie nie dorobiłam :) pozdrawiam serdecznie, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Bardzo się cieszę i gratuluję wypieków :-) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i do zobaczenia na blogu :)
Zosia
zosiu bardzo to miłe, że odpowiadasz Czytelnikom!
Kolejny przepis, który sprawdził się rewelacyjnie! Nic bym w nim nie zmieniła, bułeczki są pysznie i wyglądają obłędnie. Bardzo dziękuję za ten przepis, zagości u mnie na stałe!
To ja dziękuję za odwiedziny i cieszę się bardzo, że przepis się spodobał!
Pozdrawiam gorąco,
Zosia
są pyszne, pachną cudnie… zrobiłam i zniknęły w momencie :) proszę o więcej cynamonowych przepisów :)
Cieszę się bardzo ;-) I będę pamiętać o kolejnych słodkościach z cynamonem :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
zapomniałam napisać , że dodałam ok.2 łyżki mąki więcej- dosypywałam w trakcie wyrabiania, aby ciasto było bardziej zwarte.
czekam z niecierpliwością na cynamon :)
pozdrawiam z Krakowa :)
Pozdrowienia dla Krakowa z Wybrzeża!
Genialne zdjęcia!
Wypróbowałem dwa temu i powiem że jestem pod wrażeniem. NIgdy chyba lepszych nie zrobiłem.. a piekę od lat
pzdr.
DJ
Witam Zosiu, gratuluje przepisu bo jest cudowny. A czy możesz mi powiedzieć ile dni można je przechowywać, zeby były swieże?
Pozdrawiam
It’s really a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.
Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a good portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.
a może być zwykły cukier trzcinowy?
Tak jest!
Great blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol
Zosiu, zrobiłam bułeczki. Wyglądają pysznie ale niestety wyszły za suche. Czy za długo piekłam ( włożyłam na 20 minut…)?