* * *
Czy znasz to uczucie, kiedy masz ochotę przekąsić coś dobrego, ale ogranicza Cię czas? W takich momentach warto pójść na skróty. Chrupiące frytki z cukinii chodziły mi po głowie, ale myśl o mozolnym ich smażeniu, a później czyszczeniu całej przestrzeni wokół kuchenki sprawiła, że zrezygnowałam. Poza tym, jak mogę to unikam smażenia. A gdyby tak je upiec? Proszę bardzo! Myślę, że mogą zaskoczyć Cię swoim umamicznym smakiem, a zanurzone w śmietanowym sosie nabiorą jeszcze głębszego wyrazu.
Skład:
2 cukinie
ok. 60 g tartego parmezanu
6-8 łyżek mąki kukurydzianej
ok. 50 ml oliwy z oliwek
2 czubate łyżki czarnuszki
2 gałązki tymianku
sos:
ok. 250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka pasty tahini
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
garść płatków chili
A oto jak to zrobić:
- Umytą cukinię kroimy na kawałki przypominające frytki. Przekładamy je do szerokiego naczynia, skrapiamy oliwą i obtaczamy w mące i parmezanie. Posypujemy czarnuszką i tymiankiem. Tak przygotowane frytki z cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (opcja: termoobieg) przez ok. 15-18 minut. Od czasu do czasu warto delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę. Przed podaniem doprawiamy solą i podajemy z sosem.
- Aby przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się masy.
Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą zwykłą mąką pszenną?
Jasne!
Zosia jak zawsze strzał w dziesiątkę 🤗🤗
Ufff🙏😋👋❤️
Spróbowałabym takich. Ciekawe co na to dzieci, może im posmakują takie frytki.
Droga Zosiu,
świetny pomysł na zdrową przekąskę! Robię też takie frytki z batatów (Kasia mnie kiedyś zainspirowała;-)) tylko bez panierki. Twoje z pewnością wypróbuję. Mniam😋 Zresztą piekarnik u nas jesienią hula prawie codziennie.
Udanego tygodnia☀️
Pozdrawiam serdecznie
Marta🤓
Zosieńko wypróbowałam. Extra przepis. dziękuję i ta czarnuszka doskonale podbiła smak.
Marieto, dziękuję i cieszę się bardzo, że to Twoje smaki :)
Zosiu, czy Ty dzisiaj może byłaś w klifie? Jesuuu jaka Ty jesteś wysoka i piękna :)))))))
Mega miło mi się zrobiło.
ania
Przepis zapisany i czeka na długi weekend :) Gdzie można znaleźć takie fajnie drewniane michy?
Super delicious, need to try it ASAP!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Wyglądają obłędnie! Chętnie wypróbuję takiej wersji frytek.
Pozdrawiam
Robiłam takie z dyni, z cukinii nie próbowałam. A muszę je zrobić!