Skip to main content

Coś dobrego na przedwiośnie, czyli szybka szarlotka z masłem orzechowym

*     *     *

   To najszybsza szarlotka jaką upiekłam. Może nawet najszybsza ze wszystkich ciast. Pomimo pośpiechu smak pozostał na swoim miejscu. Tarte jabłka i kruche ciasto to od zawsze dobre połączenie, a w towarzystwie masła orzechowego jest trochę inaczej, może nawet lepiej. Jestem ciekawa ile Wam zajmie przygotowanie tego przepisu? PS. Dziękuję Wam za wszystkie słowa otuchy pod poprzednim postem, po przysłowiowej burzy w końcu zawsze wychodzi słońce i ja w to wierzę.. a do wiosny pozostało już tylko 21 dni!

Skład:

400 g mąki pszennej

150 g masła

150 g cukru

3 starte jabłka

ok. 140 g masła orzechowego (opcjonalnie, może być trochę więcej)

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokim naczyniu łączymy mąkę, cukier, masło i masło orzechowe. Ciasto zagniatamy. Uwaga: powstanie dość krucha konsystencja, ale taki ma być efekt. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto. Dogniatamy do blachy, tak by powstała zbita warstwa – garść ciasta zostawiamy do posypania na końcu. Jabłka ścieramy na dużych oczkach i rozkładamy na warstwę surowego ciasta, a na końcu posypujemy pozostałym ciastem.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 35-30 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.

sweterek – & Other Stories / Pret-a-Porte PR Agency | talerzyk – Zara Home

8 Odpowiedzi do “Coś dobrego na przedwiośnie, czyli szybka szarlotka z masłem orzechowym”

  1. Dzien dobry.
    Czy « 400 » takie smutne, stojace w przepisie, to niechcacy sie tam znalazlo?
    Zosiu, a nie planujesz jakiejs serii przepisow na tzw zdrowe slodkosci w tym sezonie ? Obydwie wiemy jak ciezko jest upiec cos zdrowego, bez cukru i bialej maki, zeby bylo to zjadliwe. Niestety nie moge, nawet w formie pocieszacza, jesc slodyczy, a nie raz tak mi sie chce, ze hej.
    Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam nowy komputer fabrycznie ustawiony na j.francuski.
    Pozdrawiam cieplo z wiosennej juz Francji, choc sloneczko mocno przygrzewa, to powietrze jest bardzo chlodne ( za to kwitna juz zakile, przebisniegi i wiele innych wiosennych, lesnych pieknosci).
    Viola

  2. Brzmi pysznie 😍 czy możesz podpowiedzieć jaką mąką bezglutenową można zastąpić mąkę pszenną?
    Pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.