Skip to main content

CIASTO TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

* * *

Te chwile, kiedy zasypiamy razem na hamaku, czytając opowiadania Kubusia Puchatka, muskani promieniami czerwcowego słońca. W oddali zapach piwonii, które w tym roku po raz pierwszy nam zakwitły i truskawkowego ciasta. Jeszcze ciepłego, bo przed chwilą wyjęliśmy z piekarnia. Ponownie otwieram drzwi do świata, w którym raz jeszcze mogę przeżyć etap przedszkolaka. Jest zapatrzony we mnie od samego świtu. Po przebudzeniu prosi mnie, byśmy mogli razem bawić się cały dzień. Obiecuje również, że będzie mi pomagał w mojej pracy. Na śniadanie jemy owsiankę z truskawkami z nadzieją, że uda się nimi nacieszyć na zapas. Najbardziej lubimy te nasze zerwane prosto z krzaka, ale wciąż jeszcze są zielone. Za to te wyczekane, kaszubskie cudowne. Czule żegnamy Hanusię, której pozostały ostatnie dni szkoły i zaczynamy swoje domowe przedszkole, aby ponownie się stęsknić za kolegami z przedszkola. O świecie kochany, ile mam radości z tej naszej codzienności!

Skład:

(średnicy formy o wymiarach ok. 26 cm)

3 jajka

250 g mąki kukurydzianej (może być zwykła pszenna)

150 g cukru

100 ml oleju roślinnego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

400 g świeżych truskawek

1 duża garść borówek

1 tabliczka białej czekolady

1 łyżeczka mielonego imbiru

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i zasypujemy łyżką cukru wymieszaną z mielonym imbirem. Odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie gdy masa będzie puszysta dodajemy wymieszaną mąkę z sodą oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy truskawki oraz borówki. Wymieszane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki białej czekolady.
  2. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Podajemy na ciepło. Możemy posypać cukrem pudrem lub otartą skórką cytrynową.

porcelanowa patera i talerzyki – Rosenthal Polska

{współpraca reklamowa}

Kliknij tutaj aby zobaczyć proces pieczenia.

16 Odpowiedzi do “CIASTO TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ”

  1. Pysznie! 🍓🩵🫐
    Na pewno wypróbuję tego lata. Mam zupełnie osobny przepis na ciasto „salceson” – dodaje tylko łyżkę ciemnego kakao, skalane orzechy włoskie i jabłka pokrojone w kostkę – taka wersja na jesień – zimę.
    Ps. To zdjęcie jak na siebie patrzycie z Synkiem, kwintesencja miłości!
    Pozdrawiam ze Słupska, Marta

    • Marto, dziękuję Ci za ciepłe słowa :))) A tym przepisem na ,,salceson” zaintrygowałaś mnie? :)))

    • Wkradły się literówki – 'przepis podobny’, a 'orzechy siekane’ :)

      Chętnie się podzielę przepisem, jest arcyłatwy, a ciasto smaczne i w sam raz na sezon jesienno – zimowy a nawet świątczny.

      SALCESON
      3 jaja
      1 szkl.cukru
      3/4 szkl.oleju
      2 i 1/4 szkl.mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
      2 łyżki ciemnego kakao
      4-5 jabłek pokrojone w kostkę i ulubione bakalie
      (posiekane orzechy włoskie i np.rodzynki)

      Jaja z cukrem zmiksować na puszystą masę, mąkę połączyć z proszkiem i sodą, przesiać dodając do masy i dobrze wymieszać – ciasto będzie bardzo gęste, na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie – połączyć z ciastem i przełożyć do formy.
      Piec w 180 st., 45-55 min

      Myślę że można stosować spokojnie zamienniki mąk czy cukru :)
      Ciasto zawsze wychodzi, a jeszcze szybciej 'wchodzi’ :)!

      p.s. A ja po kobiecemu spytam o tę casualową sukienkę w paski czy to z obcenych kolekcji ? wygląda bardzo twarzowo i wygodnie!

  2. Cudownie 😍 zrobię w czwartek bo przychodzi koleżanka. Fajnie się czytało wstęp❤️

  3. Zosiu, wszystko co ma w sobie czekoladę kocham! a miks czekolady i truskawek to bajka1

  4. Zosiu, ciasto wyglada pysznie i chętnie bym je zrobiła. Chciałam zapytać czy masz może jakiś sekret, żeby ciasto na bazie oleju nie stało się zakalcem🫣
    Mam problem chyba z moim piekarnikiem, albo coś robię źle, bo drożdżowe czy kruche pieką się ok, a ucierane i tzw. olejowe to porażka. Po takim rozczarowaniu odpuszczam pieczenie na jakiś czas😉
    Pozdrawiam serdecznie Ciebie i słodkiego Pomocnika😘

    • Może za długo mieszasz składniki? Ciasto drożdżowe „lubi emocje” więc jak je ugniatamy jeszcze po wyrośnięciu i wtłaczamy w ten sposób powietrze to na tym zyskuje. A ciasta tupu biszkoptu czy babek/muffinek tylko szybko łączymy składniki

  5. Wydaje mi się, że chodzi o to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojówej( nie z lodówki ) i/lub ciasto studzić wyjęte z formy na kratce

    • Mam ten sam problem, ostatnio robię same zakalce! Temperatury pokojowej produktów pilnuję, ale o tym krótkim mieszaniu nie myślałam. No i mam też dziwny piekarnik – nie da się go uchylić o pieczeniu, tylko otworzyć w pełnym zakresie. Zatem czy takie ciasta po upieczeniu od razu wyjmować?

  6. Kasiu, upiekłam wczoraj ciasto i dziś zaniosłam do pracy na swoje imieniny wraz z szarlotką z masłem orzechowym 🙂. Wyszło idealnie! Pełen sukces cukierniczy. Dziękuję za prosty przepis😘

  7. Zosiu, ciasto niestety wyszło bardzo suche ( piekę od lat z Twoich przepisów i zawsze wszystko super wychodzi)
    Czy to możliwe, że przez mąkę kukurydzianą? Nigdy wcześniej nie używałam jej w wypiekach.
    Pozdrawiam, Agnieszka

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.