* * *
Pełnia lata. Wszystkie wymarzone owoce w zasięgu ręki. Nic tylko znaleźć chwilę, zagnieść ciasto i poczekać, aż maślany zapach uniesie się w kuchni. Po prawie trzech tygodnia jedzenia w kółko włoskich makaronów i lodów, można się stęsknić za domowym kruchym z owocami, prawda?
Skład:
(forma o średnicy 26-29 cm lub prostokątna o wymiarze: )
450 g mąki pszennej
200 g masła
180 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny
1 mała kobiałka jeżyn + garść moreli
3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
lukier: 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny
A oto jak to zrobić:
- Masło, mascarpone, cukier, startą skórkę cytrynową i mąkę mieszamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Część uformowanego ciasta, czyli ok. 1/4 owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku (przeznaczone na kruszonkę). Pozostałym ciastem wykładamy żaroodporną formę (wcześniej możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia) ) i umieszczamy ją na min. 30 minut do zamrażalnika. Następnie na wierzch ciasta rozsypujemy cienką warstwę bułki tartej i rozkładamy owoce. Całość posypujemy startym na dużych oczkach schłodzonym ciastem przeznaczonym na kruszonkę.
- Aby przygotować lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Dolewamy sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie ucieramy, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20-25 minut lub do momentu, aż spód będzie kruchy. Po wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy gotowym lukrem.
Masło, mascarpone, cukier, startą skórkę cytrynową i mąkę mieszamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Część uformowanego ciasta, czyli ok. 1/4 owijamy w folię i schładzamy min. 30 minut w zamrażalniku (przeznaczone na kruszonkę)
Pozostałym ciastem wykładamy żaroodporną formę (wcześniej możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia) i umieszczamy ją na min. 30 minut do zamrażalnika.
Na wierzch ciasta rozsypujemy cienką warstwę bułki tartej i rozkładamy owoce.
Na wierzch owoców rozkładamy startą na dużych oczkach kruszonkę.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20-25 minut lub do momentu, aż spód będzie kruchy. o wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy gotowym lukrem.
sukienka – & Other Stories | talerzyk porcelanowy – Rosenthal Polska
Kochana Zosiu,
cóż za feeeeria barw o poranku! Zdecydowanie rozbudzająca zmysły:-) W przyszłym tygodniu upiekę na moje imieniny.
Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego południa PL,
Marta:-)
👋🌸🌸uściski Marto!
nigdy nie dodawałam serka mascarpone do ciasta kruchego, wspaniały pomysł! zrobię takie ciasto z pewnością:)
Myślę, że może Ci zasmakować, uściski!🌸
Mam morele, a czy borowki amerykańskie mogą zastąpić jezyny? Tak mi się marzyło kruche a tu idealny przepis i z mascarpone będzie dzisiaj robione:)
Zosiu akurat mąż wczoraj kupił morele. Jedyne co mnie martwi to kalorie :)
Oto się nie martw, wybiegasz na letnim spacerze😜
Czy jeżyny można zastąpić borówkami amerykańskimi ?
Ann, jasne!
Ale masz śliczną kuchnię! I aż ślinka cieknie na myśl o takim cieście :D
😍
Kruche z mascarpone, brzmi świetnie! Upiekę jeszcze dziś, będzie na jutro kawki ❤️
Joanno, bardzo się cieszę i trzymam zatem kciuki😉 (gdybyś miała wolną chwilkę, to daj znać, czy smakowało😎). Uściski’
Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuje przepis .
Mam pytanie : skąd czarny kombinezon z pokazu mody, w który byłaś Zosiu ubrana . Dziękuje z góry za odpowiedz
Zrobiłam jest przepyszne, jak wszystkie wypieki z przepisow Zosi
Kochana❤️❤️❤️❤️
Zrobione, zjedzone ;) Pyszne! Bez lukru i z jagodami – ale przepis na kruche z mascarpone naprawde bardzo prosty do wykonania. Nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami.
Ale się cieszę! Dzięki za wiadomość💚💚💚
Zosieńko, melduję, że upiekłam i jesteśmy wszyscy zachwyceni❤️ Kolejny doskonały przepis (oczywiście od Ciebie😎).
Wspaniałej reszty wakacji,
Anja
Mam dwa szybkie pytania. Czy morele obieramy że skórki, czy pieczemy ze skórką? I drugie pytanie: czy jeżyny mogę zastąpić jagodami, ale mrożonymi? Pozdrawiam i biorę się za pieczenie!
Karolino, to ja szybko odpowiadam😎skórki nir musimy obierać, a mrożonych owoców raczej bym nie dawała, bo kruche ciasto może na tym ucierpieć:) (wystarczą same morele)
Dzień dobry. Jaka temperatura do ciasta zagniatanego? Masło zimne.? Czy w temperaturze pokojowej? Będę wdzieczna
Polecam schłodzone. Serdeczności!
Zosiu, zrobiłam ciacho ale mam pytanie w środku ciasto kruche jest takie „mokre” wyglada jak zakalec, czy tak ma wyglądać? w smaku bardzo dobre 😊
pozdrawiam Weronika
skąd jest ten śliczny stolik?
Ewo, z olx.pl serdeczności!