Skip to main content

Ciasto francuskie, ricotta i jagody. Deser w 30 minut!

To jeden z tych przepisów, po który można sięgać w niedzielne poranki, gdy chce się sprawić najbliższym przyjemność. Zajmuje wyjątkowo mało czasu, a na śniadanie wprost idealny. Do kawy, ulubionego czasopisma, niedokończonej książki. Sprawdza się również, przy niezapowiedzianych odwiedzinach znajomych. 

Skład:

(przepis na ok. 9 ciasteczek)

1 opakowanie ciasta francuskiego (słodkie)

ok. 0,5 litra świeżych jagód

1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)

2-3 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (dobrze jak jest schłodzone), rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Kawałek ricotty nakładamy na 1 prostokąt ciasta, dodajemy 1 łyżkę jagód i posypujemy cukrem. Zawijamy i zagniatamy krawędzie ciasta za pomocą widelca (tak jak na zdjęciu). Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na blaszy lub formie z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 18-20 minut. Najlepsze są na gorąco, posypane cukrem ze szklanką schłodzonego mleka. Smacznego!

Zapraszam również na moje przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)

44 Odpowiedzi do “Ciasto francuskie, ricotta i jagody. Deser w 30 minut!”

  1. Zosiu jakie to musi być pyszne. Lecę po produkty bo jagódki mam z działki. Ilekroć tu wchodzę zawsze znajdę coś dla siebie !

  2. Zosiu jakie to musi być pyszne. Lecę po produkty bo jagódki mam z działki. Ilekroć tu wchodzę zawsze znajdę coś dla siebie

    Z pozdrowieniami,
    P.A.

    • Byle się czegoś przyczepić… Może kure też powinna sama zabić, bo co to za sztuka kupić gotowe mięso?!

  3. Uwielbiam piękne fotografią pysznego jedzonka! U mnie dziś też jagodowo, zapraszam po inspiracje. Pozdrawiam!

  4. A ja robię takie ciastka tyle że z jabłkami. Szybki i pyszny deser, ale teraz żadnych słodyczy żyje o kaszach, chlebie i wodzie (karmienie piersią, a córcia bardzo delikatna) :-)

  5. Kucharka powinna zrobic sama ciasto francuskie co to za sztuka kupic? Myslalam ze to blog kilinarny

  6. Zosiu,
    mam takie praktyczne pytanie. Jeśli przygotowujesz takie ciastka z ciasta francuskiego/cista kruche lub pieczesz/grillujesz mięso to zwykle na której półce piekarnika (w opcji grzania góra-dół)? Wiem, że każdy ma inny piekarnik w domu, ale na jakim poziomie jest najbezpieczniej piec (najwyższa/średnia półka)?

    Byłabym wdzięczna za podpowiedz:)
    Miłego dnia..

    p.s. Wybieram sie do Trójmiasta w przyszłym tygodniu. Pogoda dopisuje:)??

    Asia

  7. Zosiu, obiecałaś relacje ze spotkania z czytelnikami..
    Nie mogłam przyjechać, więc czekam na nią z niecierpliwością :)

  8. Pomysł rewelacyjny, zwłaszcza że mamy wysyp jagód.
    A trójmiejskie jagodzianki, wprawdzie z ciasta drożdżowego, ale muszę przyznać, że smakują nieziemsko!
    Pozdrawiam słonecznie i życzę pięknej niedzieli, Zosiu:-),
    Marta:-)

    • Prosze bardzo: https://www.facebook.com/eldasnature?fref=ts

      z letnimi pozdrowieniami!

      Zosia

  9. Zosiu a nie wyciekaja ci te jagody? u mnie to ciasto w nich pływa choc dobrze skleiłam.

  10. Kojarzy mi się trochę z jagodziankami :) i ze smakiem z dzieciństwa latem nad polskim morzem, kiedy panowie chodzą i krzyczą po plaży ,,jagodzianki!”
    Mniam! <3

  11. Zosiu, niestety moje nie wyszły :(

    Ciasto aż pływa, chociaż nie dałam zbyt dużo serka i jagód. Nawet nie da się ich odkleić od blachy bo się rozpadają.

    Jakieś pomysły co zrobiłam źle?

    • Oj to nie dobrze! A użyłaś papieru do pieczenia? Czy piekarnik był rozgrzany jak umieszczałaś ciasteczka? I na jakiej temeperaturze piekłaś?

       

      • Piekłam w 180 stopniach (ciasteczka z twarożkiem zawsze piekę w tej temperaturze), piekarnik był nagrzany. Niestety z braku papieru do pieczenia, użyłam silikonowej podkładki. Może to był błąd? :)

        • Ja miałam ten sam problem, kompletna klapa :( I miałam papier do pieczenia. Może to kwestia ciasta francuskiego? Przyznaję, że wzięłam pierwsze lepsze ;) Nie zauważyłam podziału na słodkie i słone.

  12. Dobry pomysł, na pewno te ciasteczka są pyszne, ale moim zdaniem słodzenie jagód to zbrodnia :)

  13. Z ktorymi owocami mozna zrobic jeszcze? Myslalam o malinach albo porzeczkach… ? :) Ktoras z Was probowala?

  14. Zosiu, dziekuje za takie proste i szybkie przepisy! Dzieki Twojej pomocy moge zawsze cos szybko i latwo wyczarowac gdy wracam zmeczona po pracy, gdy brakuje weny lub gdy po prostu zaskakuja mnie goscie ;-)
    Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.