Skład:
(przepis na 2 porcje)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
100 ml wody
4 łyżeczki brązowego cukru
1 szklanka kruszonego lodu
400 ml schłodzonego mleka 3,2 %
50 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
do podania: listki świeżej melisy + posypka brzoskwiniowo – pomarańczowa
A oto jak to zrobić:
1. Kawę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy rozpuszczoną kawę i całość miksujemy do uzyskania ziarnistej masy. Przelewamy do szklanek. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy ze świeżymi listkami mięty i otartą skórką z pomarańczy.
Komentarz: Do dzisiejszego przepisu polecam dodać gałkę lodów waniliowych lub startą na grubym oczku białą czekoladę.
Przy okazji wypróbowywania przepisu zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na zaprojektowanie swoich szklanek do kawy mrożonej – tutaj więcej szczegółów. Dobrej zabawy!
Podajemy ze świeżymi listkami melisy i otartą skórką z pomarańczy.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Uwielbiam połączenia kawy z nutką pomarańczy :) Na pewno wypróbuję ten przepis :)
Oryginalnie, letnio i orzeźwiająco;)
Ale to musi smakować :))
Zosieńko skąd ta piękna taca?
Zosiu Zosiu! Widziałam Cię dzisiaj rano na targu – wyglądałaś pięknie.. skromnie i z tym koszyczkiem – tak, jak sobie Cię wyobrażałam:) żałuję tylko, że nie odważyłam się podejść :( Może innym razem :)
Wygląda przepysznie. Tęsknię za smakiem kawy. Jestem w 7 miesiącu ciąży więc dla mnie jak na razie: koktajle owocowe, melisa bez kofeiny ;) itp… Pozdrawiam
O mniam, z chęcią odtworzę ten przepis! :)
Wyglada smakowicie i orzezwiajaco :)
http://www.messbyus.com
Choć nie lubię kawy, tej bym spróbowała ;-)
http://poranekzksiazka.blogspot.com/
Kocham pić kawę, w dużych ilościach, taką prawdziwą włoską, nie lubię rozpuszczalnej, piję tylko z grzeczności w tzw. gościach ale ten przepis muszę wypróbować.
:-)))