* * *
Z każdym rokiem wymyślanie przepisów świątecznych staje się dla mnie większym wyzwaniem. Wciąż sobie powtarzam, że już tyle było i coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć. W głębi serca jednak powtarzam sobie, że i tak każdy z nas ma swoje ulubione smaki (najczęściej te, zapamiętane z dzieciństwa) i jest im wierny. Szczególnie w święta, kiedy nakazuje nam tradycja. Gdybyście jednak poszukiwali małej odmiany, to dzisiaj z przyjemnością dzielę się przepisem na sernik. Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia i … a zresztą sami zobaczcie!
Skład:
(forma o średnicy 26-29 cm)
1 kg sera twarogowego (najlepiej tłusty, miksujemy blenderem)
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
180 g cukru
sok i otarta skórka z 1 cytryny
ok. 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (obrany i starty na tarce)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 ml śmietanki 36 %
polewa karmelowa
120 g brązowego cukru
ok. 150 ml śmietanki 36 %
2 łyżki wody
A oto jak to zrobić:
- Twaróg miksujemy blenderem, dodajemy mascarpone, jogurt, śmietankę, cukier, sok / skórkę z cytryny, tarty imbir i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozbite jajka i mieszamy do połączenia się składników (nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (na niższe piętro wstawiamy blachę z wodą). Sernik pieczemy ok. 70 minut, następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Ważne, żeby poczekać aż masa ostygnie i zrobi się zwarta.
- Aby zrobić karmel: w średnim rondlu podgrzewamy cukier z wodą, czekamy aż się rozpuści a następnie dolewamy śmietankę – nie mieszamy, jedynie poruszamy garnkiem, tak żeby masa się wymieszała. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez 2-3 minuty, aż uzyskamy jednolity karmel.
- Gdy sernik wystygnie polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem. Możemy udekorować suszonymi plastrami cytryny i świeżymi gałązkami.
Gdy sernik wystygnie (nie wcześniej) polewamy gotowym (nie gorącym!) karmelem.
Suszone plastry cytryny lub pomarańczy i świeże gałązki nadadzą świątecznego nastroju.
Zosieńko TY nas stale zaskakujesz, więc nie trać nadziei :)))
:*
Dla mnie Twoja strona to niekończąca się kopalnia pomysłów – osobiście uwielbiam tu zaglądać dla Twoich wysmakowanych wnętrz i kadrów…. a Twój wieniec świąteczny z pietruszką jest naszym honorowym daniem świątecznym, bez którego nie ma Wigilii :-)))
całuski!
Bardzo dziękuję za cudowną wiadomość :) Nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :) Uściski!
Zosiu, a odrobina kakao? Lubię serniki czekoladowe, nie wiem tylko czy nie popsuje przepisu🙂Pozdrowienia
Hmmm, zawsze można spóbować, tylko jeżeli kakao to już nie cytryna 😜 i może dodać cynamonu?
Zosiu!
Ja, jako sernikowa pani, każdemu smakowi sernika mówię TAK :)
Pozdrawiam!
PS Czy tym przepisem otwierasz już cykl świątecznych pyszności?
Dokładnie🎄🎄🎄Zbieram zamówienia🤗słodkie czy słone?🧐
Zrobię na opak – poproszę o słone :)
Jak pięknie przybralas ten serniczek!
Jestem zachwycona, bardzo dziękuję za wpis :)
Jeśli mogę to zapytam jeszcze gdzie kupiłaś spódnicę?
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;*
Asiu dzięki za wiadomość 🕊 A spódniczka kupiona w second handzie (maxmara😎)
No nie, teraz mi się sernika zachciało o tej porze!
😋 to do dzieła!
Wygląda pysznie! Chyba spróbuję poeksperymentować i wymienię cytryny na cynamon :)
Zosiu to chyba najpyszniejszy sernik jaki widziałam :)
Zosiu droga, Twoje serniki to zawsze pomysły na 10!
Nasz ulubiony, z białą czekoladą i skórką z cytryn, z Twojego przepisu sprzed kilku lat, często gości na naszym stole, nie tylko od święta;-)
Pozdrawiamy ciepło z mroźnego południa PL,
Marta:-)
Marto kochana jak fajnie :))) Cieszę się bardzo!
Muszę spróbować! Jestem ’ lewa’ jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten sernik wydaje się być dość łatwy w przygotowaniu. Zosia zdjęcia i Ty zachwycają . Buziaki
Jogurtu 250 ml czy 250g?
Zwykły czy może być grecki??
Serniczek wygląda pysznie!!!
Jeśli mogę to zapytam skąd taka piękna patera? :D
Naprawdę apetycznie wygląda ten serniczek. Muszę spróbować jeszcze przed świętami!
Uwielbiam sernik, ale ten przechodzi samego siebie :) Już zjadłabym za sam wygląd :)
Blog parentingowy
Uwielbiam serniki, więc przepis już zapisuję :)
Pozdrawiam serdecznie.
Zosiu, sernik wygląda obłędnie!
Chciałam właśnie zajrzeć do kategorii świątecznej, ale niestety nie masz takiej. Dlaczego? :-)
Bardzo mi tego brakuje.
Zbudowałabym też podkategorie np.: obiady ( owoce morza, wołowina, wege itp.)
Pomyśl o tym kochana :*
Czy tłusty ser twarogowy można zastąpić gotowym zmielonym serem sernikowym z kubełka? :)
Pozdrowienia z Poznania :)
Hi Look what we have for you! an amazingoffers
Are you in?
https://drive.google.com/file/d/1xoO34gx5ESkoWmk2BLvreWip-Z6X83q3/preview
Wygląda pięknie i bardzo smakowicie :) a na święta może jakiś sernik z palonym masłem? Co Ty na to, Zosiu? Znasz może jakiś dobry przepis?
Ściskam,
Ania
Zosiu, ja mam problem z piekarnikiem. Grzeje z góry pełna mocą ile bym mu nie ustawiła temperatury. Pieczenie czegokolwiek to dość karkolomne zadanie dla mnie ale ponieważ narazie nie mam szans eksmitowac dziada – walczę dzielnie. Wiele rzeczy już wyczulam jak piec i mam pytanie czy zaszkodzi sernikowi jak go z góry okryje niezbyt szczelnie z góry folia aluminiowa?
Och Zosiu! I jak tu zeszczupleć! Ten sernik zachwyca🤗.Właśnie skusiłam się na jego upieczenie.Obecnie jest jeszcze w piekarniku ale troszkę martwi mnie to że on prawie nie urósł 😔-czy to tak powinno być? Jajka dobrze zrozumialam- miałam tylko roztrzepać widelcem a nie ubijać mikserem jak to zwykle robilam? Ach i proszę podpowiedzieć mi jakie gałązki zostały użyte do dekoracji (chciałam też dekoracją rzucić na kolana swoich domowników) bo przypomina mi to gałązki tuji no ale nie sądzę że to one.
🤔. Pozdrawiam serdecznie
Czym moge zastąpić twaróg? Moze byc ser Philadelphia albo riccota?
Wszystkie cytrynowe przepisy są na mojej liście do wypróbowania! :D
Zosiu, zaglądam na Twój blog kulinarny już od lat. Niejeden przepis wypróbowałam i muszę przyznać, ze jeszcze żaden przepis nie okazał się nietrafiony. Przeciwnie. Wszystko bardzo smaczne :)
Ale przede wszystkim chciałam napisać, ze z Twoich postów bije niesamowicie pozytywna, dobra energia. I to jest chyba główny powód, dla którego tu zaglądam.
To taka moja refleksja… przedświąteczna ;)
Pozdrawiam serdecznie
Przepis jak zwykle cudo :) Zosiu, czy polecasz jakiś przepis na makowca/ inne ciasto na święta z makiem? Pozdrawiam :)
Mam może głupie pytanie,ale pięć „góra dół „, czy na termoobiegu?