Skip to main content

Bardzo czekoladowy pudding!

Skład:

100 g dobrej gorzkiej czekolady

100 g masła

2 jajka

120 g cukru pudru

2 łyżki mąki

1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

bita śmietana (do podania)

A oto jak to zrobić:

1. Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość.

2. Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut. 

Follow my blog with bloglovin!

117 Odpowiedzi do “Bardzo czekoladowy pudding!”

  1. W sumie to takie brownie :) wychodzi lekko chrupkie z wierzchu i płynne w środku. Pyszne :)

  2. Boski przepis !! Uwielbiam wszystko co czekoladowe :)) tylko brakuje mi likieru pomarańczowego w domu…

  3. Zośka, jak Ty to robisz????zawsze jak ja gotuje to kuchnia wygląda jakby wybuchła w niej bomba, a u Ciebie wszystko takie schludne i czyste…wiem, że to też na potrzeby zdjęć- ale mimo wszystko…
    uwielbiam Twój blog i z niecierpliwością czekam na wpis na temat Twojej kuchni (proszę)
    ps:masz jakiś przepis na zupę z dyni? mam dynię i muszę ją wykorzystać,a nie wiem do końca jak.
    Zosia, bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i podziwiam
    Kasia

  4. Zosiu, suuuuper :)), że dodałaś nowy wpis, już nie mogłam się doczekać, kiedy znów coś pysznego pojawi się na Twoim blogu :)) ten pudding wygląda obłędnie :)) pychota :)) na pewno skorzystam z Twojego przepisu na to cudo czekoladowe :))
    pozdrawiam serdecznie :))

  5. Witam,

    Czy można czekoladę zastąpić czymś innym? Jestem alergikiem a deser jest bardzo efektowny i prosty :)

  6. witaj Zosiu,

    wszystko wyglada niesamowicie ;-) i na pewno tez tak smakuje….
    mam tylko jedno pytanie: czy z tych ilosci skladnikow wychodza cztery porcje?
    pozdrawiam

  7. Hej, niestety nie mam takich fajnych foremek. Czy pudding udalby sie w zwyklej formie na tarte?

  8. O kurcze… ale to musi być pyszne…

    ciekawe czy z białej czekolady tez by było ok…

  9. mistrzostwo! Zosiu, zawsze wychodzą Ci puddingi takie lejące w środku? mi czesto nie wychodzi, uzywasz piekarnika z termoobiegiem?

  10. Musi być pyszne , jesteś niesamowitą osobą, która jest zawsze uśmiechnięta, ja również czekam na każdy wpis , na pewno to zrobię ale czy wyjdzie?? Pozdrawiam mamę i córcię. Monia

  11. Zosiu! Marzyłam o dobrym przepisie na pudding,tzn o takim, który by wyszedł:) A z doświadczenia wiem,że Twoje przepisy zawsze mi wychodzą.Dzięki Tobie gotowanie stało się moją pasję, w prawdzie niezbyt dobrze wpłynęło to na moją figurę,ale cośza coś. Mam pytanie,czy kokilki wysmarować tylko masłem, czy posypać teżmaką,cukrem pudrem?
    Pozdrawiam!

    • Jest kilka szkół- ja osobiście natłuszczam masłem + cienką warstwą bułki tartej .. z kolei w większości książek kucharskich jest mowa o cukrze pudrze.

      Pozdrawiam ciepło!
      Zosia

  12. No i w końcu doczekałam się tego przepisu:) Takie gorące ciastko czekoladowe podają w Republice nad Motławą i jest mega pyszne, niestety przepisu nikt nie chciał zdradzić. A terz mam ich w nosie, Zosia się postarała i zamieściła a Ewunia wypróbuje hehe. Dzięki i pozdrawiam

  13. ufff…całe szczęście, że moja dieta, którą stosuję nazywa się 'od jutra’ ! ;)

  14. Zosiu,proszę odpowiedz nam na pytanie… zbliżają się święta i powoli zaczynam rozglądać się za prezentami….czy jest szansa na to, że Twoja książka ukaże się przed gwiazdką? to byłby super prezent

  15. Zosiu, chciałam zamówić kokilki z Twojego sklepu, ale boję się, że w czasie podróży się potłuką. Czy są one przed tym w jakiś sposób zabezpieczane?

  16. Ech, tego mi było trzeba!!!! Na poprawę humoru w te zimne i szare dni.
    Uśmiecham się szeroko – dziś Gosia na MLE o unikaniu kalorii, zdrowym odżywianiu – jak Ty, Zosiu, dodasz teraz swój post??? :)
    Ciepło pozdrawiam, Zosiu!

  17. Zosiu, czytajac komentarze na Waszych blogach, stwierdzam, ze posrod komentarzy Gosi i Kasi Twoje sa najmilsze i jestes najbardziej lubiana autorka, pozdrawiam

  18. O! wow! przepis dla mnie, dzieci będą wniebowzięte i ja też :) właśnie zakupiłam takie foremki – czas je wykorzystać :)

  19. Droga Zosiu!
    Świetny przepis:)
    a kiedy wznowisz przepisy dla studentów? Czekam na nie z niecierpliwością:)
    pozdrawiam;)

  20. A czy to się nie nazywa SUFLET?

    Jadłam coś takiego na weselu – na zewnątrz ciasto, a w środku półpłynne – pyszności!!
    Do tego sos wiśniowy i całe wiśnie… mmm…
    Miałam poszukać przepisu w Internecie, a tu proszę, Zosia podaje mi go na dłoni:)))

    Dziękuję! Niedługo zabieram się za te pychotki

  21. Zosiu, dziekuje takze w imieniu mojego mezczyzny! To jego ulubione ciacho, a przepis to byl strzal w dziesiatke :) teraz wiem czym go udobruchac… Hehe :))

  22. Wygląda smakowicie:-)
    Trochę mi to przypomina choco kubki Nigelli. Robię je według jej przepisu – tylko, że zawsze mi pękają na górze, choć w środku dalej jest płynna czekolada. Nie wiem czy to kwestia termoobiegu..czy innej tajemnicy kosmosu:)

    Pozdrawiam cieplutko

    • Dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę, że smakowało!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  23. Zosiu,
    odkąd pierwszy raz weszłam na Twój blog(sto lat temu;) urzekło mnie zdjęcie w fioletowo-białej kuchni i od tego czasu marzę o takiej! czy mogłabyś zamieścić kilka jej zdjęć i napisać czy polecasz białe meble w kuchni czy nie za bardzo?
    o.

  24. Witam :-)
    Jakiej wielkości są kokilki, tzn. średnica i wysokość? Proszę o pomoc, bo nie wiem, jakie zakupić :-/
    Pozdrawiam.

    • Zosiu, również proszę o pomoc w wymiarach :) Przepis tak cudowny, że od razu chcę kupić kokilki i zrobić :)

  25. Przepis super ! :)
    Proszę tylko mi wytłumaczyć o co chodzi z „kąpielą wodną” ? Jestem początkująca w kuchni….
    Pozdrawiam !

    • Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego.

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  26. Zosiu, nie mam takich pięknych kokilek, chętnie bym kupiła, ale pomału kończą się już możliwości magazynowania w mojej kuchni :) Gdzieś czytałam, że można ten deser zrobić w formie na muffiny, ale czy będę mogła je później wyciągnąć w jednym kawałku?

    • Już odpowiadam :) Raz próbowałam w ceramicznych foremkach na muffiny i wyszły rewelacyjnie (jedynie warto pamiętać o dobrym natłuszczeniu formy)

      Trzymam kciuki i pozdrawiam!
      Zosia

  27. Dzisiaj zaserwowalam rodzinie na deser, wszyscy byli zachwyceni !! :) pycha! Dziękuje, za kolejny genialny przepis do kolekcji ’ ulubione, uwielbiane’ :)

    • bardzo, bardzo się cieszę.. i to ja dziękuję za wiadomość :-)

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  28. Wczoraj przygotowałam pudding na poobiedni deser – wyszedł cudownie… rodzinka kolejny raz zachwycona Twoim przepisem:)
    Zosiu, bardzo się cieszę, że prowadzisz tego Bloga i czekam na kolejne proste, ale za to jak wytworne przepisy:)

    Pozdrawiam!

  29. PYCHA!!!! To jest jeden z najlepszych deserów, jakie zrobiłam i jadłam!!! Ja rozpuściłam masło i czekoladę w mikrofalówce i tez się udało. A i wzięłam zwykły cukier, nie cukier puder i też się rozpuścił.
    Łatwy przepis i genialny wynik! :)

  30. Zosiu, sprobowalam! wspaniale wyszlo nawet mi!
    dziekuje za moja nowa nieznana mi pasje, gotowanie :)
    pozdrawiam!

  31. Dziś zrobiłam ten deser i muszę przyznać, że smakuje wspaniale!
    Pozdrawiam Cię Zosiu! Świetny przepis!

  32. Zosiu,
    lub Dziewczyny które już wypróbowały przepis :)

    Czy pudding po ostygnięciu nadal będzie „lejący”? Czy jednak koniecznie trzeba go podawać na ciepło, żeby był efekt jak na zdjęciach?

    Pozdrawiam :)
    m

  33. Zosia,lub dziewczynki, które już robiły pudding – czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?

  34. Zosiu, czy korzystasz z piekarnika z termoobiegiem? Gdy próbowałam zrobić wg podanych wskazówek (18 min w 200 stopniach) u siebie w piekarniku z termoobiegiem pudingi wyszły mi suche w środku – takie mini murzynki. Czy masz jakieś wskazówki, co mogę poprawić by uzyskać ten pysznie wyglądający półpłynny efekt?

  35. Babeczki, myślicie ze jak dodam mąkę bezglutenowa zamiast pszennej, to mi wyjdzie?

  36. Wspaniały przepis, bardzo łatwy, szybki w wykonaniu, a i jak smakuje! Goście zawsze zachwyceni! Dziękuje

  37. niektórzy piszą, że ich deser był suchutki w środku- mój za to cały płynny:( ale i tak pycha, bo nie było to surowe (spróbowałam surowego i smakowało jajkami, po wyjęciu z pieca nie) ..na przyszłość wiem, że muszę potrzymać dłużej, teraz z góry zdawało się zrobione, a tu taki psikus;) i 120g cukru to dla mnie bardzo bardzo za słodko, chyba zmniejszę o połowę;)
    przepis bardzo polecam:)

  38. Witam,
    czy jajka powinny być ubite, czy tylko roztrzepane? Masa chyba wyszła mi zbyt gęsta, bo nie dała sie wylać, nakładałam ją łyżką do kokilek. W czym może tkwić problem?
    Dziękuję za odpowiedź

  39. Zosiu zdradź proszę jaki masz lakier na paznokciach… wyglądają pięknie!
    babeczki natomiast … smakowiecie! W wolnej chili napewno wypróbuję przepis :-)

  40. Ten deser jest rewelacyjny. Zawsze do niego wraam kiedy mam ochote na coś pysznego . Wszystko co lubię najbardziej czyli czekolada i bita śmietana. :)bajka

  41. Wlasnie skonczylam sie zajadac! Pyszne, choc mam tylko jedno pytanko- moj piekarnik jest z thermoobiegiem i chyba mi sie wydaje ze w takim razie powinnam byla skrocic czas pieczenie, bo bylo troszke suche; jaka porade mozesz mi dac? Z gory dziekuje :)

  42. Pingback:Jesienny wieczór tematyczny - czekolada - Life Manager-ka

  43. Witam, zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety ciastko wyszło suche, a nie płynne w środku. Chyba podany czas pieczenia wzięłam zbyt dosłownie – 18 minut okazało się zbyt długim czasem. Poza tym przepis super. Spróbuje raz jeszcze:-)
    Może rzeczywiście powodem jest termoobieg?

    Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.