Skład:
6 jabłek + 1 łyżka cukru
2 goździki
konfitura z żurawin (4-5 dużych łyżek)
garść orzechów włoskich
ok. 300 g śliwek węgierek
garść rodzynek (opcjonalnie)
do podania: kilka listków świeżej mięty + garść kruchych ciasteczek zbożowych + lody waniliowe
A oto jak to zrobić:
1. Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.
2. Aby przygotować farsz, łączymy śliwki z posiekanymi orzechami, konfiturą z żurawin i łyżką cukru brązowego (opcjonalnie). Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, z lodami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi ciasteczkami.
O matko, jaka orgia smaków. A ja wczoraj jakieś nędzne pieczone jabłuszko z cukrem zrobiłam…aż mi po prostu wstyd, jak teraz patrzę na twoje cuda:)
To do dzieła ! :-)
pozdrawiam gorąco!
Zosia
Zosiu, nie ulatwiasz mi mojej diety! (hihi)
Odwiedzanie bloga Zosi wtrakcie diety to zdecydowanie recepta na porzucenie planów schudnięcia lub dużą dozę frustracji ;)
przyznaje Ci calkowita racje! :)))
ohhh! mniam! miałam ochotę na pieczone jabłka, ale takie w zwykłej wersji, ale teraz… muszę spróbować tych z Twojego przepisu! lecę po śliwki!;)
genialne! sama bym na to nie wpadła na bank:)) dobrze, że jesteś:)
:-) a ja dziękuję za odwiedziny :)
odwiedziny tutaj to dla mnie obowiązkowe „to do”!:)
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy! Są inspirujące podobnie jak Twoja osobowość delikatnie ukryta w każdym wyjątkowym przepisie! Kiedy doczekam się publikacji Twojej książki kulinarnej?
Pozdrawiam słonecznie z Warszawy!
jednym słowem: cudeńka! :)
Czarodziejka:)
Lubię wchodzić na tą Twoją stronę, czasami jak mam czas to próbuję Twoich przepisów i cóż mogę powiedzieć – są genialne! Jak wrócę do domu to chętnie spróbuję tego deseru. Tymczasem gorąco pozdrawiam z południowych Chin. Mam przesyt, co prawda nieziemskiego, sushi, ryżu i noodli z warzywami :-)
ooo a z jakiego dokładnie miejsca piszesz?
Z pozdrowieniami,
Zosia
Foshan, prowincja Guangdong :-)
Pozdrawiam
Super! Ale Ci zazdroszczę! Zatem udnej podróży i bezpiecznego powrotu do domu Ci życzę :-)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zosieńko,
U Ciebie już czuć jesień!!!Jabłuszka z domowego ogródka???Myślałam o szarlotce na weekend ale może to być dobrym pomysłem. Dziękuje za inspiracje!!!!Pozdrawiam z Krakowa !!!!! ;)
Tak jest! Z domowego ogrodu najlepsze!
Pozdrawiam gorąco,
Zosia
Wygląda pysznie. pamiętam ten smak z dzieciństwa.
Cudownie to wygląda. Pomysł na podwieczorek znakomity. Mam pytanie może trochę z innej beczki ale ważne. Ile ważyłaś przed ciążą i ile ważysz teraz? Figurę masz znakomitą:)))))
Pozdrawiam z Poznania
Najpiękniejsze kolory w kuchni, to właśnie kolory jesieni! Połączenie śliwek z orzechami, no i bajecznie pysznych jabłek z lodami. I jak tu mieć jesienną depresję, kiedy widok takich cudów natury sprawia, że chce się tylko uśmiechać, a smak przygotowanych wypieków jest niezapomniany? ;)
Superowy przepis ale w ostatnim poście już o to prosiłam tj. żeby podawać skąd poochodzą (tj. z jakich sklepów) główne składniki. Tym razem zastanawiam się gdzie kupić konfiturę z żurawin, żeby się nie otruc (hehe to był żart) no ale taka sprawdzoną ,żeby nie popsuła całego smaku jabłuszka:)
Pozdrawiam Ewa
konfitura domowa mojej mamy, jabłka i orzechy z mojego ogrodu, śliwki kupne na pobliskim orłowskim rynku, lody haagen dazs z brownie i karmelem :)
Pozdrawiam!
Zosia
Nie myslałam, że masz ogród, byłam przekonana, że mieszkasz w mieszkaniu;p
nie, nie, Zosiulek ma ogrod, i czeresienki w nim tez! :))
Polecam Ci zrobienie konfitury z żurawin samodzielnie; zajmuję naprawdę chwilkę, a smakuje o niebo lepiej niż konfituropodobne produkty nawet z eko sklepów! Świeże owoce można dostać np. w makro, przez cały rok, do konfitury dodaję zawsze 1-2 gruszki konferencja-pyszotka. Całości nie gotuję długo, żeby owoce były jędrne, ale to rzecz jasna, kwestia gustu;-) Konfitura pasuje potem min. do mięs np. indyka, camamberta na ciepło czy pieczonych jabłek:-) Pozdrawiam! Marta:-)
Zosiu bardzo dziekuje za odpowiedz:) Dziekuje rowniez Marcie – skorzystam z jej rady i w sobote biore sie za robienie konfitury z zurawin :)
Powodzenia, Ewa:-) Trzymam kciuki i smacznego! Pozdrawiam. Marta:-)
o matulu, jakie grzeszne te Twoje jabłka!
Wygląda pysznie!
Nie ma to jak siedzieć w pracy i takie rzeczy oglądać!
http://ewakuchennie.blogspot.com
to musi być przepyszne!
uuu fajny pomysł :) u mnie też będzie jabłkowo. Własnie zabieram się do roboty.
http://www.angliaoczamipolki.com
Zosiu, bardzo schudłaś!!
Jak to zrobiłaś?
Zosiu, Poetko codzienności! Toż to wspaniały przepis; pieczone jabłka robię zawsze jesienią, więc chętnie wypróbuję Twój autorski przepis po powrocie z Lizbony, gdzie zajadamy się portugalskimi ciasteczkami z kremem budyniowym i melonami. Przesyłam dużo słońca, mając nadzieję, że dotrze do Orłowa;-) Marta:-)
Jak mi miło! Dziękuję serdecznie! Słońce przyda się o każdej porze!
Uściski,
Zosia
a ja tak bronię się przed jesienią… chcę jeszcze lata!!!
co prawda jabłka i orzechy uwielbiam więc chyba wypróbuję Twój pomysł na poprawę humoru.
PS. bardzo lubię tu zaglądać po trochę energii ale czy nie myślałaś, żeby zrobić od czasu do czasu posty o tym jak celebrujesz swój czas wolny no wiesz takie z nutką pozytywnych wibracji dla twoich stałych czytelniczek?
pozdrawiam
O! a u mnie na kolację były wczoraj pieczone nektaryny z mascarpone i orzechami :)
Ale pysznie!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
jesli chodzi o takie klimaty, to ja lubie klasyczne polaczenie jablecznika z lodami i prawdziwa bita smietna. mmmm Twoj przepis super! :)
xxx oryg.
Zosiu, uwielbiam Twoje jesienne przepisy. Kiedys je wydrukuje i wezme sie w koncu za gotowanie, pieczenie itp…Pozdrawiam!
a w sadzie wszystko lezy i gnije! dziekuje za pomysl! swietny deser a szare jesienne popoludnie. lece kupic tylko lody- moze orzechowe, karmel, tiramisu;)
Pamiętam, że robiliśmy coś podobnego w szkole podstawowej. W jabłuszko była włożona śliwka, w śliwkę orzech włoski. Trzeba odkurzyć pomysły.
Pozdrawiam
Asia
Z przyjemnością powróciłabym do takiej szkoły :-)
Pozdrawiam gorąco,
Zosia
WOW jak zdrowo w porównaniu z ostatnimi hot dogami :) Świetny pomysł na całkiem zdrowy deser, a jabłek teraz pod dostatkiem….
Ja walczę z pomidorowymi przetworami :) suszone pomidory i sos już zrobione, zapraszam więc do siebie :)
aż przez chwilę poczułam ten zapach… chyba jesień zaczęła się już na dobre. zdrowy owocowo-orzechowy deser idealny, bo marzę o jakichkolwiek słodyczach. pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
o jaaa..patrze na zdjęcia i się cieszę że dziś mnie natchnęło do zrobienia ciasta drożdżowego ze śliwkami.. :) ale kurcze najbardziej to przyciągneły moją uwagę Twoje jeansy! szukam takich już od dawna, dokładnie takiego koloru bez zbytnich przetarć, itd. Mogłabyś zdradzić w jakim sklepie kupiłaś je Zosiu?
ZARA :)
Zosiu, czarujesz mnie wiekszoscia Twoich przepisow!! super!! moze moznaby wykorzystac te piekne pigwy do jakiegos przepisu?? ja podowalam z jablkiem mojej diablicy!!! uwielbiala!! polecam!
genialny pomysł! :)
zapraszam na mini szarlotkę!
http://www.cookplease.blogspot.com
Zosiu, przepiękne robisz zdjęcia.
Bardzo lubię jak publikujesz wegetariańskie przepisy, mam nadzieję, że będzie ich troszkę więcej, a jak nie, to i tak będę zagladać, chociażby żeby poogladać obrazki ;)
Pozdrawiam!
Pieczone jabłka zawsze kojarzyć mi się będą z babcią, która nie wiem czemu podawała obok budyń, a całość posypywała gorzką czekoladą ;)
Też świetny przepis! Dziękuję za wiadomość i pozdrawam porannie:)
Zosia
Nie przepadam za pieczonymi jabłkami, ale zdjęcia jak zwykle piękne.
Ja zrobiłam tak zapiekaną w jabłku owsiankę :)
Zosiu trzymaj za mnie kciuki, bo walczę w sobotę w Sopocie w Haffnerze na egzaminie na aplikację! :)
Buziaki :*
Trzymam mocno !!!
Powodzenia!
Zosia
no to Zosieńko nie mogę sprawić Ci zawodu :* buziaki!
I’ve been loionkg for a post like this forever (and a day)
Zosiu, we wcześniejszych komentarzach widziałam, że jeansy które masz na sobie pochodzą z zary, jeśli są z bieżącej kolekcji mogłabyś wrzucić link który to model?
Są idealne:)))
Bardzo proszę i z góry dziękuję!
Ewa
Bajeczny przepis:-) Moje nie wyszły tak ładne, ale smak zrekompensował wszelkie braki;-) Jak miło zaskoczyć rodzinę czymś tak pysznym:-)
Pozdrawiam ciepło,
Asia
pychota..u mnie pewnie też wszystko by się znalazło ale jakoś chęci brak
Uwielbiam Twoje pomysły! To musi być przepyszne.
O! gdybym tylko miała pod ręką kilka jabłek, miałabym pyszną kolację… Gdzie są jabłka? :)
No to już mam pomysł na niedzielny podwieczorek :) Dzięki Zosiu!
Przepis bajka, spróbuję zrobić. A czy przewidujesz może jakieś przepisy dla karmiących matek? Z tego co wiem, masz ten okres za sobą? Może jakieś ciekawe propozycje?
I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading all that is written on your website.Keep the information coming. I enjoyed it!
może przygotujesz coś co pysznie smakuje, wygląda i pachnie a w dodatku jest mało kaloryczne? Dzięki! Pozdrawiam :))
I have been examinating out some of your posts and i must say clever stuff. I will make sure to bookmark your blog.
I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I absolutely enjoy reading all that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I liked it!
I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for novices. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.
Good write-up, I am regular visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.
Good article and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thank you :)
Please let me know if you’re looking for a author for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!